Čtyři věci, které si uvědomte vždy, když o sobě pochybujete | Moje zdraví

Čtyři věci, které si uvědomte vždy, když o sobě pochybujete

Čtyři věci, které si uvědomte vždy, když o sobě pochybujete
Autor: istock.com
9. října 2020 • 06:00

Sebedůvěra je křehká věc. I ve dnech, kdy má člověk pocit, že je vše v pohodě, stačí nějaká trefná poznámka do bolavého místa a přicházejí pochyby. Jsem dost dobrá? Zvládnu to? Nepoznají ostatní, že nejsem ten největší profík? Než si ale tyto myšlenky připustíte, zkuste si příště vzpomenout na následující skutečnosti. Uvidíte, že vaše pochyby pak nedostanou takový prostor.

Důvodů, proč si nevěříme, může být celá řada. Nikdo nás to neučil, někdo tvrdí, že nejsme dost dobří. Možná se soustředíme víc na naše chyby nebo selhání, vidíme spíše to, co nezvládáme, než to, co jsme zvládli. Nebo necítíme dostatek podpory.

Naučit se věřit sám sobě je těžké. Pro začátek si ale přečtěte následující fakta – možná vám odhalí, proč se občas vaše sebedůvěra ztrácí.

Názor není skutečnost

Představte si, že si ráno na sebe vezmete své oblíbené šaty. Přijdete do práce a kolegyně vám řekne: Ty jo, fakt si myslíš, že ti sluší? A nejsou už nějakou dobu out? A vaše sebevědomí je rázem na nule.

V tu chvíli si ale řekněte: Je to jen názor. Nikoli skutečnost. Nemohu se líbit všem, nemohu vycházet s každým. Všichni mají právo na názory. A je jen na vás, jak s ním naložíte. Zvažte, jak moc je pro vás tento názor přínosný. Cítíte se v šatech dobře? Máte je ráda? Je váš vkus podobný? A pomůže vám tahle informace nějak ve vašem seberozvoji? Názory neodrážejí skutečnost a rozhodně nevypovídají nic o vaší hodnotě. Navíc ani nemusí vyjadřovat opravdu to, co si jiný člověk myslí – taky má své špatné dny a bohužel, někteří i potřebu si vylévat špatnou náladu na ostatních. Usmějte se, řekněte: Díky. A jděte dál. Je to jen názor.  

Růst potřebuje čas  

V první řadě si uvědomte: Nikdo se nenarodil dokonalý. I terapeuti stále rostou a učí se. Chyby a selhání mají za sebou všichni. Ale hlavně: selhání je událost, nikoli osobní charakteristika. Ale vy jste hlavně víc, než jen seznam vašich úspěchů a chyb. Neexistuje žádný správný způsob, jak něco dělat a kdy věci umět. Takže pokud máte pocit, že se vám něco nedaří, nadechněte se a zastavte. Možná na to ve vašem životě ještě nepřišla správná chvíle.  

Nenechte se ovládat strachem

Důvodem, proč si lidé často nevěří, bývá strach. Z toho, co o vás řekne okolí, zda se neztrapníte, zda vás budou mít lidi rádi. Tady je dobré uvědomit si jednu věc: Pokud strachu podlehnete, nikdy nic nezískáte. Takže – možná vaše projevy před ostatními nebudou v prvních chvílích jako z učebnice, když to ale nezkusíte, nikdy  se neposunete. A jak říká většina úspěšných lidí: Nikdy nelituji ničeho, i když se to nepovedlo. Ukázalo mi, co není moje cesta nebo kde dělám chybu. 

Každý je jedinečný

Možná máte nějaké své vzory nebo znáte lidi, kteří vás inspirují. Ale to, co je úspěch pro ně, a to, co pro to udělali, nemusí být vaše cesta. „Historii píší lidé, kterým jejich současníci nebo okolí nevěřili. Oni ale ze svých snů neustoupili a dělali to, v co věřili,“ vysvětluje americká koučka Jade Nyx pro Lifehack.org.  

A ještě drobnost na závěr: Nebojte se říci si o pomoc. Pokud o sobě pochybujete a vaše sebevědomí je aktuálně na nule, může být těžké najít víru sám v sebe a ve svá rozhodnutí. Poproste kamaráda nebo rodinu o podporu. I když víte, že víra v sebe samotného musí pocházet především od vás, někdy je důležité slyšet tyhle věty i od přátel.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.