Pomočování | Moje zdraví

Pomočování

Většina dětí se naučí chodit na toaletu během 2.–4. roku. Do té doby je denní pomočování běžné. Noční pomočování se vyskytuje déle. V evropských zemích je všeobecně považováno za běžné noční pomočování do pátého roku dítěte, ve Spojených státech například se noční pomočování považuje za běžné až do sedmého roku dítěte.

Příčiny pomočování (enurézy)

Pokud vaše dítě trpí nočním pomočováním po pátém roku, konzultujte to s pediatrem. Většinou se situace časem upraví sama, ale je vhodné absolvovat základní vyšetření k určení příčiny.

Mezi hlavní příčiny nočního pomočování patří porucha regulace noční produkce moči a dále zvýšená dráždivost nebo aktivita nevyzrálého močového měchýře. Nočním pomočováním mohou trpět děti, které mají velmi tvrdý spánek.

Příčinami denního pomočování mohou být například infekce močových cest, cukrovka, zácpa, stres, vrozené vady močových cest, zaujetí něčím jiným a neuvědomění si své potřeby, nadměrný příjem tekutin.

Pokud se noční pomočování objeví znovu, udává se po půl roce, kdy dítě žádnou takovou obtíž nemělo, může být příčinou stres nebo psychické trauma (u dětí například narození sourozence, nástup do školy nebo do školky, strach z odjezdu na školu v přírodě a podobně).

Dospělé pacienty už většinou netrápí pomočování, ale úniky moči (více informací o inkontinenci najdete zde).

Příčinami mohou být úraz, užívání určitých léků, které mají diuretické vlastnosti, povolené svaly pánevního dna, onemocnění cukrovkou nebo onemocnění mozku nebo nervové soustavy (Alzheimerova či Parkinsonova choroba, mozkové příhody, obrna). K úniku moči může docházet během zánětu močových cest, vyšší riziko se vyskytuje také u obézních pacientů. Úniky moči mohou poukazovat na nádorové onemocnění nebo zbytnělou prostatu.

Kdy jít k lékaři

Pokud vaše dítě trpí nočním pomočováním po pátém roku, konzultujte to s pediatrem. Lékaře navštivte, pokud pomočování doprovází bolest břicha, bolesti (pálení, řezání) při močení, narůžovělé zabarvení moči (může jít o krev), pokud zaregistrujete časté močení malého množství moči nebo pokud člověka trápí nadměrná žízeň.

Inkontinence v dospělosti je vždy důvodem k návštěvě lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.