Hnisavý výtok z oka | Moje zdraví

Hnisavý výtok z oka

Máte po ranním probuzení zalepené oči? Pravděpodobně Vás trápí zánět přídatného očního orgánu, jedná se o tenké sliznice, jimž říkáme oční spojivky. Zánět spojivek, odborným názvem konjuktivitida, má mnoho příčin.

Bakteriální zánět

Bakteriální zánět očních spojivek je, jak již název napovídá, způsoben bakteriální infekcí a při neléčení může dokonce ohrozit zrak. Hnisavý výtok z oka je obvykle žlutý, zelený nebo dokonce šedý. Je mnohem hnisavější než zarudlé oko virového původu. 

O tom, jak se starat o oči, aby byly stále zdravé, čtěte zde.

Virový zánět

Virový zánět je vysoce nakažlivé onemocnění, způsobuje ho virus herpes často při nachlazení. Oční výtok je spojen s růžovým zabarvením oka a je čirý a vodnatý, jen někdy může mít bílou nebo světle žlutou barvu způsobenou hlenem.

Třetím typem je alergická konjuktivitida vyvolaná dráždivými látkami jako je prach, pyl apod. Zánět může přivodit též reakce na chemické látky v make-upu, očních kapkách nebo roztoku na kontaktní čočky. Takový zánět je většinou vodnatý.

Další informace o alergii najdete zde.

Další příčiny

Kromě zánětu očních spojivek existuje mnoho očních infekcí, které způsobují abnormální výtok z očí (ano zánět téměř vždy postihuje obě oči). Patří sem oční opar (z opakující se virové infekce), plísňová keratitida (vzácný, ale závažný zánět rohovky) či oslepující infekce obvykle způsobená špatnou hygienou kontaktních čoček nebo jejich nošením při plavání.

Hnisavý výtok u dětí

Hnisavý výtok z očí se často objevuje u kojenců (zánět spojivek), důvodem jsou nedovyvinuté slzné kanálky. Když dorostou do správné velikosti, již nebudou děti na záněty tak náchylné. U dětí (a někdy i u dospělých) stačí oči vyplachovat borovou vodou či speciální oční dezinfekcí, kterou předepíše lékař.

Kdy jít k lékaři

Malé množství výtoku očí je neškodné, ale pokud si všimnete změny barvy, frekvence, konzistence a množství sekretu, nebo se přidají i další příznaky, jako jsou bolestivé a zarudlé spojivky, eventuálně světloplachost, rozhodně se poraďte s očním lékařem. Je-li jako původ hlenu stanovena oční infekce, může Vám předepsat antibiotické nebo antivirové oční kapky a masti. Při alergiích jsou řešením volně prodejné antihistaminové oční kapky, které zmírní příznaky.

O tom, jak zvítězit nad pálením a řezáním očí čtěte zde.

 

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.