Kontaktní čočky jednodenní nebo měsíční? Jaké mají výhody a nevýhody? | Moje zdraví

Kontaktní čočky: Pohodlné soužití s okem

Kontaktní čočky: Pohodlné soužití s okem
Některé čočky se dají nosit i přes noc • Autor: Shutterstock.com
27. října 2016 • 15:35

Váháte, zda si pořídit brýle, nebo kontaktní čočky? Každému vyhovuje a sluší něco jiného, nicméně kontaktní čočky mají (při správném zacházení) nesporné výhody. Svět malého zakulaceného „nic“, které prof. Otto Wichterle uvedl na trh před více než padesáti lety a jež se neustále zdokonaluje, nám přiblíží optometrista Bc. Jiří Bíma z jičínské optiky. 

Pokud je někdo zvyklý na brýle a rád by „přesedlal“ na kontaktní čočky, je zapotřebí ještě jiné než běžné vyšetření u očního lékaře? V čem se odlišuje předpis na brýle a na kontaktní čočky?

Vyšetření na brýle a kontaktní čočky se liší zásadně. Pro aplikaci kontaktních čoček je rozsáhlejší a je třeba znát další údaje, jako jsou například rozměry oční rohovky a kvalita slz. Také počet dioptrií se často liší, protože kontaktní čočky „leží“ přímo na oku, kdežto brýle mají optickou čočku asi 1–1,5’cm daleko od oka. Kontaktní čočky může aplikovat, tedy zkoušet na očích, pouze kontaktolog. Tím je buď vyškolený oční lékař, nebo optometrista.

Jak moc je náročné se naučit s čočkami manipulovat?

Nasazovat a vyjímat čočky z oka se naučí prakticky každý včetně dětí. Zpočátku je třeba být trpělivý, ale zkušený kontaktolog poradí správný postup a „triky“, které povedou k úspěšnému cíli. Existují i postupy jak vyzrát nad přirozeným mrkacím reflexem, který nám hlavně zpočátku nasazování ztěžuje. Ženy jsou na tom většinou lépe – mají praxi v nanášení make­upu, a tak je víčka lépe „poslouchají“.

Mohou kontaktní čočky korigovat stejné oční vady jako brýle (mimo jiné též astigmatismus)? Do jakých hodnot dioptrií je možné čočky používat a kdy to už není možné – například z technických či zdravotních důvodů?

Kontaktní čočky dělíme na měkké (používá je asi 95 procent všech nositelů) a pevné, plynopropustné. Tyto měkké čočky se pak dále dělí podle použitého materiálu, propustnosti pro kyslík, ale z praktického hlediska je pro uživatele nejdůležitější dělení podle jejich „životnosti“ a povoleného způsobu nošení. Životnost mají nejpoužívanější měkké čočky 30, 14 nebo 1 den. A povolený způsob nošení je nejčastěji denní (od rána do večera) nebo prodloužený (i přes noc; několik nocí). Většina měkkých čoček na našem trhu uspokojí ty, kteří se chtějí alespoň na chvilku zbavit svých brýlí, a to včetně pacientů s astigmatismem. Je možné objednat na zakázku i čočky mimo běžný rozsah. Pro extrémní dioptrické hodnoty nebo „nekonfekční“ rozměry rohovky jsou pak nejvhodnější pevné, plynopropustné čočky.

Od jakého věku se čočky vlastně mohou nosit? Existují zásadní rozdíly mezi čočkami pro děti a dospělé či starší osoby…?

Optometrista­kontaktolog může ze zákona aplikovat čočky u osob starších 15 let. Lékař­kontaktolog aplikuje čočky i těm nejmladším, včetně novorozenců. Existují totiž případy, kdy je třeba i takto malé děti korigovat kvůli správnému vývoji zraku a brýle nejsou vhodné. Čočky pro děti a dospělé se většinou liší pouze velikostí a počtem dioptrií. Novinkou jsou nyní čočky pro ty, kteří již potřebují brýle na čtení. Říká se jim multifokální kontaktní čočky. Při jejich nošení vidíte plynule na dálku, čtení i například pracovní stůl, podobně jako u multifokálních brýlí. Ovšem s tím rozdílem, že u čoček nedochází k omezení periferního vidění jako u brýlí. Těmto uživatelům lze doporučit čočky z pevnějších materiálů pro jejich snadnější nasazování – koneckonců nevidí dobře na blízko…

Kdo by naopak kontaktní čočky nosit neměl? Existují onemocnění či zdravotní indispozice, kde jsou čočky kontraindikovány?

Většina lidí s čočkami nemá problém, pokud dodržují rady svého kontaktologa. Dokonce to nemusí znamenat překážku ani pro alergiky. Nejčastější kontraindikací je neléčitelný problém s nedostatkem slz, takzvaným syndromem suchého oka.

V čem se odlišují jednorázové čočky od těch na dlouhodobé použití? Dá se v nich i sem tam „přespat“ bez újmy na zdraví?

Čočky s životností 1 den, takzvané jednodenní, mají obrovskou výhodu pro uživatele, kteří je nosí zřídka, a také pro ty, kdo chtějí mít jistotu maximálně zdravého nošení – je to vždy nová, čistá čočka z roztoku bez konzervačních látek. Tyto čočky se dnes dělají běžně jako multifokální, pro astigmatismus nebo pro změnu barvy očí (barevné). Čočky s životností 14 nebo 30 dnů jsou naopak vhodné pro ty, kdo nosí čočky denně, protože například u 30denních je nošení ve srovnání s denními lacinější. Díky novým prodyšným materiálům pro kyslík, který lidská rohovka nezbytně potřebuje, existují i čočky pro takzvané prodloužené nošení. Ty můžete teoreticky nosit i přes noc nebo několik nocí. Je však třeba zdůraznit, že tento způsob nošení několikanásobně zvyšuje riziko komplikací, a proto musí být předem konzultován s kontaktologem! Možnost nepřetržitého nošení ocení lidé, kteří často cestují či zastávají speciální profese (zdravotnický personál, hasiči, pracovníci v dopravě) s náročným pracovním režimem. Vhodným řešením jsou také pro rodiče na mateřské dovolené, kteří se musejí přizpůsobit častému nočnímu vstávání. 

Je pravdou, že jednorázové čočky jsou tenčí než klasické?

Tloušťka čoček je závislá na jejich dioptrické hodnotě, použitém materiálu a obsahu vody. Není pravdou, že by jednodenní čočky byly tenčí nebo méně kvalitní než například čočky s životností 30 dnů. Rozdíl je v použitém materiálu, který je různě odolný, a proto mají i čočky různou životnost.

Z jakých materiálů se dnes vlastně kontaktní čočky zhotovují? Jak je to s jejich snášenlivostí? Stává se, že organismus reaguje na materiál čočky jako na cizorodý element – zánětem či alergickou reakcí?

Dnešní čočky se zhotovují z takzvaných biokompatibilních materiálů, které jsou velmi dobře snášeny. Jsou dlouhodobě klinicky testovány podobně jako léky a i po zařazení na trh jsou čočky výrobcem pečlivě monitorovány. Prudké reakce jsou proto naprosto ojedinělé. Spíše se jedná o nevhodně vybraný typ a velikost čoček. Nejmodernější je silikon – hydrogelový materiál měkkých kontaktních čoček. Je velice prodyšný pro vzduch, měkký a příjemný na dotek. Díky zušlechtění povrchu při výrobě se na čočku při nošení neukládají nečistoty, jako jsou například zbytky make­upu v slzách. Povrch se také stává hladším a více k sobě přitahuje tekutinu, respektive slzy. Taková čočka pak umožňuje pohodlné nošení po celou dobu své životnosti.

Jsou při nošení kontaktních čoček potřeba zvlhčující kapky jako každodenní péče o oči?

Rozhodně to není nezbytné. Aplikaci čoček by mělo předcházet pečlivé vyšetření stavu slz a jejich kvality kontaktologem. Kdo má slz méně nebo pracuje v prostředí, kde mu čočky rychleji osychají, může použít oční lubrikační kapky vhodné přímo ke kontaktním čočkám. Správně vybraný materiál čočky také velice ovlivní komfort nošení. Pokud tedy nemáte se slzami problém, nebudete jej mít nejspíš ani při nošení kontaktních čoček.

Přece jen bychom měli popsat rizika, která hrozí při nesprávném používání kontaktních čoček nebo pokud se čočka z oka nevyndá včas…

Pokud nositel čoček opakovaně nedodržuje doporučení svého kontaktologa, nedochází na pravidelné kontroly alespoň 2x ročně, nebo si dokonce obstará čočky bez vyšetření, může opravdu dojít k očním komplikacím, přičemž některé jsou velice závažné. Při prvních pocitech, že se „něco děje“, a nepohodlí ihned čočky vyjměte z oka, vložte je do pouzdra a navštivte svého kontaktologa. Mezi nejzávažnější komplikace patří infekční zánět rohovky (vedoucí při neléčení až k vytvoření vředu na rohovce a nevratným změnám ve vidění) nebo onemocnění vyvolané kontaminací čoček amébou (prvokem) při koupání v přírodních vodních zdrojích. Doporučuji proto v řece, jezeře, rybníce a podobně vždy používat plavecké brýle nebo čočky před koupáním vyjmout z očí.

Tloušťka čoček závisí na počtu dioptrií, materiálu a obsahu vody. Jednodenní čočky nejsou ani tenčí, ani méně kvalitní, než například čočky s životností 30 dnů.

Lze dlouhodobě nosit pouze jednu čočku? Pokud je jedno oko zdravé a druhé krátkozraké či dalekozraké…

Ano. V tomto případě nebo pokud je rozdíl v dioptrické hodnotě mezi pravým a levým okem, jsou čočky doporučovány. Vidění je pak mnohem přirozenější než přes brýle a zlepší se i odhad vzdálenosti.

Můžeme výhody kontaktních čoček využívat při sportování? Pokud někdo při sportu dostane úder přímo do oka a má v ní čočku, může to být nebezpečné?

Při úrazu samotná čočka oko nepoškodí. Měkké kontaktní čočky se skvěle hodí pro zimní sporty – studenější, vlhčí a čistý vzduch bez prachu a pylových alergenů je ideální prostředí, a nošení je tudíž velmi příjemné. V horských oblastech ještě doporučuji sluneční brýle, protože čočky nemohou suplovat kvalitní filtr proti ultrafialovému (UV) záření.

Jaký názor máte na barevné kontaktní čočky?

Jestliže chcete změnit barvu očí pomocí kontaktních čoček a podstoupíte vyšetření u kontaktologa, je to v pořádku. Velké komplikace ale mohou nastat, pokud si vyberete čočky jen tak na internetu bez vyšetření. Můžete zakoupit padělek nebo barva čočky na oku nebude odpovídat původním představám, ale hlavně neexistuje univerzální velikost čoček a nevhodná může oko i poškodit. Nejúčinnější je prevence – dodržování hygienických zásad, pravidelná výměna čoček po uplynutí jejich životnosti, používání kvalitních čisticích roztoků a pravidelné kontroly kontaktologem. 

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.