Dýchání ústy | Moje zdraví

Dýchání ústy

Pro člověka je přirozené a bezpečné dýchat nosem. Dýchání ústy není bezpečné a může být projevem různých onemocnění. Ústy dýchají často děti, kterým se špatně dýchá nosem, pokud mají ucpané horní cesty dýchací, nebo může být projevem spánkové apnoe u dospělých.

Jaké jsou příčiny?

Rýma a nachlazení

Klasickou příčinou je ucpání horních cest dýchacích při obyčejné rýmě. Dochází k ucpání nosu nejen hlenem, ale ke zduření sliznice. U dětí není vhodné hlen odsávat, stačí, když často smrkají a hlenu se tak zbavují přirozeně.

Otok nosní sliznice a nemožnost dýchat nosem může způsobit i jiný zánět (například zánět nosohltanu) nebo i rýma chronická či alergická.

Polypy, vychýlená nosní překážka či další mechanické obstrukce

V případě, že se v nose nachází nějaká mechanická překážka, která brání volnému průchodu vzduchu, je pacient taky nucen dýchat ústy. Mechanickou překážkou mohou být například polypy, vychýlená nosní přepážka nebo ve výjimečných případech nádorové onemocnění.

Zvětšená nosní mandle

Správnému dýchání také brání zvětšená nosní mandle, která se nachází v nosohltanu. Pokud je zvětšená, odhalí se to už v dětství. Děti se zvětšenou nosní mandlí často huhňají a chrápou.

Pacient může dýchat ústy i ve spánku v důsledku takzvané spánkové apnoe. Ta se často projevuje společně s chrápáním. Častěji se vyskytuje u jedinců s nadváhou, při spánku na zádech, po požití většího množství alkoholu. Při spánkové apnoi dojde k přitisknutí tvrdého a měkkého patra a tím k uzavření dýchacích cest. Při neléčení může dojít k dalším komplikacím jako zvýšení krevního tlaku.

Musím k lékaři, nebo si pomůžu sám?

Pacient dýchající ústy delší dobu by měl navštívit ORL lékaře, který provede vyšetření horních cest dýchacích a určí příčinu. Zvětšená nosní mandle se dá chirurgicky odstranit, stejně tak mechanické zábrany v nose.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.