Čepy na mandlích | Moje zdraví

Čepy na mandlích

Čepy na mandlích jsou bílé shluky nebo hrudky na krčních mandlích. Jsou viditelné pouhým okem. Většinou vznikají v souvislosti s infekčními procesy v ústní dutině.

Příčiny čepů na mandlích

Čepy jsou jedním z projevů akutní angíny. V takovém případě je většinou doprovází horečka, bolest v krku a při polykání. Někdy přechází angína do chronické formy a kromě čepů již nezpůsobuje vážnější obtíže s výjimkou zápachu z úst. Někdy se přidává pocit tlaku v mandlích a cizího tělesa v krku.

Povlaky na mandlích doprovázejí i spálu. Také toto onemocnění doprovází horečka, bolest hlavy a krku. Do 12 až 48 hodin se na těle objevuje červená vyrážka, která se podobá husí kůži. Začíná v podbřišku a šíří se na celé tělo, nesvědí a nezasahuje obličej.

Někdy bývají čepy na mandlích přítomny u EB-virózy neboli infekční mononukleózy. K dalším projevům této nemoci patří bolest v krku, zvětšení především krčních a podčelistních mízních uzlin. Někdy se přidává i pocit ucpaného nosu nebo horečky. Časté jsou také únava a nechutenství, bolesti hlavy, svalů a kloubů.

Čepy na mandlích se mohou objevit i u kapavky.

Jak vyléčit čepy na mandlích?

Čepy na mandlích vždy konzultujte s lékařem, který určí jejich příčinu i další léčbu.
Pokud jsou čepy projevem chronického zánětu mandlí, je obtížné se jich zbavit. Doporučuje se kloktání heřmánku a zvýšená ústní hygiena.

TIP NA VIDEO: Jak posilníme náš imunitní systém, abychom se vyvarovali nemocem? Doplňky stravy nestačí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.