Bolest vystřelující do prstů | Moje zdraví

Bolest vystřelující do prstů

Po nejrůznějších operačních zákrocích či poraněních končetin mohou být některé klouby ztuhlé, a tak se objevuje bolest někdy až v prstech.

Příčiny bolesti vystřelující do prstů

Páteř

Vyhřezlá meziobratlová ploténka může utlačovat nervové kořeny, které jdou z míchy. Tento útlak způsobuje bolest, která vede až do prstů. Bolest u prstů dolních končetin způsobuje problém v bederní páteři a bolest u prstů horních končetin poukazuje na problém s krční páteří.

Syndrom karpálního tunelu

Tato bolest vznikne tak, že je nerv v zápěstí dlouhodobě utlačován. Hlavními příznaky jsou ztuhlost, mravenčení v prstech, bolest a otok.

Žilní trombóza

Tato bolest postihuje většinou jen jednu dolní končetinu. Bolest se může objevit kdekoliv v noze, kde se krevní sraženina usadí, a může vystřelovat až do prstů.

Choroby postihující nervy

Bolest v prstech může být doprovodným příznakem cukrovky. Tento problém mohou mít i alkoholici.

Angina pectoris a infarkt

Dotyčný cítí bolest na hrudi, ta jde do levého ramene, odkud vystřeluje do celé ruky, a tedy i do prstů.

Jak vyléčit bolest vystřelující do prstů?

Někdy se nám může stát, že předchozí den třeba sportujeme více než obvykle a další den se můžeme setkat i s tímto typem bolesti. V první řadě si zkuste odpočinout, přestat ruce namáhat a použít třeba chladivý gel nebo obklad. Pokud si však bolest nedokážete vysvětlit a trvá delší dobu, raději navštivte svého praktického lékaře, který vám poradí a popřípadě vás pošle na další vyšetření.

Kdy jít k lékaři?

Lékaře vyhledejte zcela jistě, pokud víte, že máte problémy s krční páteří, máte viditelné otoky anebo vám bolest vystřeluje do levé ruky, protože potom by mohlo jít o skutečně vážný zdravotní problém.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.