Proč je zelený čaj zdravý? Pomáhá proti rakovině | Moje zdraví

Zelený čaj obsahuje cennou přírodní látku, která působí proti rakovině

Zelený čaj obsahuje cennou přírodní látku, která působí proti rakovině
Zelený čaj pomáhá i při obezitě • Autor: istockphoto.com
24. října 2017 • 06:00

Šálkem žlutozelenkavého nápoje můžeme prospět svému tělu i psychice. Do Evropy se čaj dostal v 17. století a v současnosti jde o druhý nejčastěji konzumovaný nápoj, hned po čisté vodě.

Nejstarší záznamy o zeleném čaji pocházejí ze starověké Číny z doby před 1500 lety. Tradice pití čaje je však pravděpodobně ještě o několik tisíc let starší, podle archeologických nálezů byl čaj konzumován již před 5 tisíci lety a to už je opravdu dlouhá historie…

Zelený čaj byl a je využíván jako pomocník při trávení, na podporu funkce mozku, srdce a močového ústrojí, též byl uznáván jako prevence únavy. V posledních letech je odborníky často zmiňován takzvaný asijský paradox. Co to znamená? Ačkoli je v této části světa hojně rozšířeno kouření cigaret, úmrtnost na rakovinu a kardiovaskulární choroby je paradoxně poměrně nízká, což je přičítáno právě hojnému pití zeleného čaje. 

Záhadný EGCG

Co je EGCG, tedy epigallokatechin gallát? Tento poněkud krkolomný název představuje ester epigallokatechinu, tedy přírodní látku, která se ve vysoké koncentraci nachází právě v zeleném čaji. Koncentrovaný extrakt této zdraví prospěšné látky se využívá k silnějšímu působení na lidský organismus, než by měla konzumace samotných šálků zeleného čaje denně.

EGCG je znám především pro své silné antioxidační působení, zároveň patří mezi nejsilnější přírodní preparáty, které jsou schopny tělo ovlivňovat z hlediska epigenetiky (= poměrně mladý vědní obor, díky němuž víme, že to, jací jsme a jaké nemoci nás trápí, nezávisí pouze na genetické informaci.)

EGCG zasahuje do prevence a léčby rakoviny tím, že omezuje poškození buněčné DNA, umí „zapínat“ a „vypínat“ určité geny, které jsou zodpovědné za národové bujení, a je schopen přímo způsobovat smrt nádorových buněk, přičemž normální buňky zůstávají nedotčeny.

Své místo má i na poli kardiovaskulárních chorob, kde byl prokázán jeho výrazný vliv na snížení LDL cholesterolu v krvi a snížení výskytu kardiovaskulárních chorob jako takových včetně předčasného úmrtí.

Pozitivní účinek EGCG je vypozorován také u řady neurodegenerativních nemocí, ať již u Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Výzkumy ukazují, že dva šálky zeleného čaje denně dokážou výrazně snížit riziko této nemoci a mají též pozitivní vliv na kognitivní schopnosti.

Řada lidí dnes bojuje s obezitou, kde může právě EGCG výrazně napomoci, protože je schopen ovlivňovat hubnutí prostřednictvím řady procesů: zvyšuje energetický výdej, míru oxidace (tj. spalování) tuků, snižuje vstřebávání glukózy a tuků, potlačuje diferenciaci tukových buněk i aktivitu enzymu lipázy a ovlivňuje chuť k jídlu. To se v novém roce zcela jistě hodí…

EGCG se v rámci prevence užívá v množství asi 100–200 mg denně, v rámci léčebného programu jsou dávky vyšší, asi 400–1000 mg za den. Pro dosažení účinnosti je vhodná minimálně dvouměsíční kúra.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.