Změřte si věk svých cév přímo v lékárně | Moje zdraví

Změřte si věk svých cév přímo v lékárně

Změřte si věk svých cév přímo v lékárně
Jako prevence proti nemocem srdce a cév je nejlepší pravidelný pohyb • Autor: iStock.com
18. února 2017 • 06:00

Kardiovaskulární choroby, tedy nemoci srdce a cév, jsou příčinou úmrtí 50 % Čechů. Rizikové hodnoty má celá polovina mužů a třetina žen, a přitom se nijak neléčí. Většina z nich o tom ani neví. Nyní existuje možnost zkontrolovat si stav svých cév přímo v lékárnách. Takzvané Poradny pro cévní věk jsou lidem k dispozici postupně až ve 250 lékárnách po celé České republice.

Návštěvníci vybraných lékáren tak mohou zdarma zjistit svůj cévní věk za pomoci speciálního přístroje, který je v České republice vůbec poprvé.

„Cévy stárnou společně s celým organismem. U některých jedinců dokonce rychleji, než by odpovídalo jejich kalendářnímu věku. Stárnutí cév je spojeno s ukládáním aterosklerotických plátů, snižováním prostupnosti cév a zvyšováním jejich tuhosti. Čím více jsou cévy zanesené a tužší, tím vyšší vykazují cévní věk. Pokud přijdou návštěvníci do našich vybraných lékáren měření vyzkoušet, dozvědí se, jak staré jsou jejich cévy v porovnání se skutečným věkem, a odhalí tak riziko případného vzniku kardiovaskulárních chorob,“ říká majitelka pražské lékárny a koordinátorka akce PharmDr. Hana Chudobová.

Měření je nebolestivé a neinvazivní, probíhá podobně jako měření krevního tlaku. Jeho výsledek však může ovlivnit i nervozita. V případě alarmujících hodnot by měl pacient navštívit s vytištěnými výsledky přímo konkrétního specialistu.

Prevence vám může zachránit život

Podle kardiologů se za posledních 10 let podařilo snížit úmrtnost na nemoci srdce a cév o 20 %, a to především díky účinnějším diagnostickým a léčebným postupům. Zásadní vliv také hrály postupné snižování hladiny cholesterolu a lepší péče o nemocné s vysokým krevním tlakem.

„Prevenci vnímáme jako naprosto zásadní. Před několika dny jsme v rámci 120. výročí založení Fakultní nemocnice Olomouc nabízeli na olomouckém náměstí lidem měření tlaku a cholesterolu. Drtivé většině jsme naměřili vysoké hodnoty krevního tlaku i cholesterolu a bohužel se od nich dozvěděli, že se nijak neléčí. Obecně lze říci, že vysoký krevní tlak nacházíme přibližně u poloviny českých dospělých mužů a u více než třetiny žen,“ říká kardiolog, doc. MUDr. Jan Václavík, Ph.D., FESC.

Na tuhnutí tepen, a tedy zvyšující se riziko kardiovaskulárních chorob, mají dle jeho slov vliv věk, pohlaví, váha, krevní tlak, genetické faktory, ale také výživa a sport a nemoci, se kterými se člověk potýká, například diabetes. „Tuhnutí cév lze omezit snížením tělesné váhy, změnou stravování a životního stylu vůbec, snížením příjmu soli a mírnou konzumací alkoholu,“ dodává Jan Václavík.

Lidé dávají přednost lékům před sportem

Praktičtí lékaři v roce 2012 sledovali 22,4 % pacientů pro hypertenzi, 9,4 % pro ischemickou chorobu srdeční a 3,3 % kvůli prodělání cévní mozkové příhody. „Životní styl Čechů se sice pomalu mění k lepšímu, ale to platí spíše o mladší generaci. Řada pacientů bohužel dá přednost užívání léků před sportem či změnou stravovacích návyků. Vzhledem k výskytu a úmrtnosti na kardiovaskulární choroby, jsme nakloněni jakékoliv preventivní ověřené aktivitě, která nám pomůže odhalit riziko u pacientů včas,“ uvedl předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.

Lékárníci v Poradnách pro cévní věk nabízí zájemcům také změření tlaku a srdeční frekvence, seznam lékáren a časy měření lze najít na webových stránkách.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.