V boji proti alergii se uplatní i léčivé houby | Moje zdraví

V boji proti alergii se uplatní i léčivé houby

V boji proti alergii se uplatní i léčivé houby
V boji proti alergii se uplatní i medicinální houby • Autor: iStock.com
24. května 2017 • 06:00

Věděli jste, že nějakou alergií trpí přibližně 1 ze 4 Čechů? A to není zrovna málo. Jarní doba je spojena s příchodem dlouho očekávaných slunečních paprsků a s prvními jarními květinami. Jaro je časem, který dokáže lidem vykouzlit úsměv na tváři, ale také časem, kdy mají alergie svou hlavní sezónu. Jak s alergií bojovat? 

Mnoho lidí po dlouhé zimě bojuje s oslabenou imunitou. Dnešní doba však imunitnímu systému zrovna nenahrává. Je plná stresu i znečištění, a imunitní systém tak musí neustále pracovat na plné obrátky. Jeho důležitou součástí jsou mechanické bariéry, ke kterým patří kůže a sliznice. Můžeme je přirovnat ke vstupním branám pro infekce i cizorodé látky, jako jsou viry, bakterie, mykózy, parazité, ale i další nebezpečné látky nebo alergeny. 

Každý, kdo se v životě s alergií setkal, dobře ví, jak ho dokáží potrápit květy plné pylů. Právě tyto dny s sebou přinášejí obtíže, které se mohou projevovat pálením, svěděním, rýmou, ale také nebezpečnými dýchacími problémy. První pomoc v podobě návštěvy lékaře je nezbytnost. Co ale můžete pro své tělo udělat navíc? Pokud chcete svému tělu prospět přírodní cestou, zkuste letos vyzkoušet takzvané medicinální houby. Možná jste o nich slyšeli také. Víte ale, že mohou pomoci i v boji s alergií?

Medicinální houby umí léčit a působí také preventivně. Využívají se v tradiční medicíně Asie, Evropy a jižní Ameriky již po staletí. V současné době se uplatní v léčbě infekcí, nádorových onemocnění, cukrovky, vysokého krevního tlaku a v neposlední řadě i v léčbě alergií.

Účinky podložené zkušenostmi i klinickými studiemi

Medicinální houby modulují aktivitu imunitního systému a dokáží stimulovat jeho součásti, které jsou zodpovědné za boj s infekcí. Zároveň tlumí složky imunity, které zodpovídají za rozvoj hypersenzitivních, alergických reakcí. 

Vědecké pokusy i klinické studie potvrzují, že díky vlivu medicinálních hub na imunitní systém dochází ke zmírnění příznaků alergií a k potlačení nadměrné reaktivity imunitního systému. Velkou předností medicinálních hub je i skutečnost, že je možné je užívat s klasickými protialergickými léky, jelikož nemají vedlejší účinky a interakce.

Po čem sáhnout?

Pokud chcete podpořit imunitu pomocí léčivých hub, je dobré konzultovat svůj stav s odborníkem – například na tradiční čínskou medicínu. Vedle však nesáhnete s houbami reishi, housenicí čínskou (cordyceps) nebo s žampionem mandlovým. 

Reishi (Ganoderma lucidum), v překladu „božská houba nesmrtelnosti“, je známá pro své léčebné účinky více než 4000 let. Patří mezi nejvzácnější léčiva tradiční čínské medicíny. Doplňuje energii, posiluje srdce a plíce a tlumí projevy alergie, kašle i astmatu.

Cordyceps CS-4 (Cordyceps sinensis) má mezi medicinálními houbami zvláštní postavení. Původem houby Cordyceps je tibetská náhorní plošina, houba roste v oblastech až 4000 metrů nad mořem. Cordyceps dle tradiční čínské medicíny posiluje nejvíce ledviny a plíce, čímž je nápomocný při astmatu a kašli, také působí jako přírodní antibiotikum.

Agaricus neboli žampion mandlový má výrazné protinádorové účinky, reguluje alergické i autoimunitní procesy v těle.

Optimální složení pro nejlepší léčbu

Hlavními – ale zdaleka ne jedinými – účinnými látkami medicinálních hub jsou polysacharidy (a to hlavně β-(1, 3)-D-glukany). Dlouhodobým klinickým testováním bylo zjištěno, že optimální množství polysacharidů je kolem 30 %. Nižší koncentrace znamená účinnost, opačně to ale nefunguje. Vyšší koncentrace polysacharidů (40 a více %) je totiž vždy na úkor ostatních látek, které jsou pro léčbu také důležité.

Video se připravuje ...
8 rad, jak si pomoci při pylové alergiiVIDEO 

Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.