Okurky: Nejen osvěžující, ale i zdravé a skvělé na pleť | Moje zdraví

Okurky: Nejen osvěžující, ale i zdravé a skvělé na pleť

Okurky: Nejen osvěžující, ale i zdravé a skvělé na pleť
Okurky obsahují protinádorové látky. • Autor: shutterstock.com
6. července 2017 • 06:00

Tyto rostliny z rodu tykvovitých obsahují 95 % vody - nejvíc ze všech druhů zeleniny. Jsou bohaté na vitaminy, hlavně B a C . Z e 100 g okurky lidské tělo získá 8 mg vitaminu C. Dále obsahují také minerály: draslík (okurková šťáva pomáhá jak při vysokém, tak při nízkém tlaku), železo, hořčík a dále jod a mangan. Obsah křemíku a dalších minerálních látek napomáhá hojení kůže, stejně tak je ideálním koktejlem proti lámavosti nehtů a vypadávání vlasů.

Okurky jsou užitečnou potravinou pro činnost žlučníku, jater a ledvin a doporučují se podávat také pro snížení hladiny cholesterolu v krvi. Hledáte-li nejlepší přírodní diuretikum, je to právě okurka! Když nepočítáme, jak příjemný je oloupaný proužek okurkové slupky přilepený v parném létě na čele, nemůžeme opominout důležitou roli okurek v kosmetice. Okurka pleť regeneruje, hydratuje, vyživuje a zklidňuje, omlazuje a vyhlazuje drobné vrásky kolem očí. Díky vysokému obsahu minerálních solí a zinku čistí pleť a stahuje póry.

Pokud to přeženete se sluněním, plátky syrové okurky vaši pokožku zklidní, ochladí a dodají jí potřebnou vlhkost. 

Nulový glykemický index ocení nejen diabetici. Vitaminy a protinádorové látky v ní obsažené chrání prostatu, prsy, vaječníky, plíce i dělohu.

A ještě jedno netradiční a praktické využití okurky mají - jejich slupkami nejen naleštíte, ale také naimpregnujete boty. 

Jak si na okurce pochutnat? 

Je skvělá v salátech, od klasického českého s cukrem, solí a octem přes šopský až po tzatziki. Můžete ji naložit do slano- i sladkokyselého láku a pochutnávat si na ní celoročně. 

Recept na okurkovou limonádu -  1 okurka, 5 0 g přírodního třtinového cukru, sirupu z agáve nebo medu, špetka soli, šťáva z 1 citronu nebo limetky, bezinkový sirup podle chuti, perlivá minerálka, led Okurku oloupejte a zbavte semínek. Nahrubo ji nakrájejte a spolu se sklenkou vody, cukrem, sirupem z agáve či medem (podle chuti), citronovou nebo limetkovou šťávou, solí a bezinkovým sirupem rozmixujte úplně dohladka. Podle hustoty dolijte minerálkou, podávejte zasypané rozdrceným ledem a ozdobené kousky okurky.

Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.