Brániční kýla: Jak vypadají příznaky a pomůže cvičení? | Moje zdraví

Brániční kýla

Za normálních podmínek je žaludek celý umístěn v břišní dutině. Brániční kýla (hiátová kýla, hiátová hernie) znamená, že se část žaludku vyklene do hrudníku přes oslabenou bránici. Může být vrozená nebo získaná během života.

Příznaky

Vrozená brániční kýla může být diagnostikována ještě před porodem, kdy ji doktor objeví při ultrazvukovém vyšetření. Pokud ale unikne pozornosti vyšetřujícího lékaře, projeví se obvykle ihned po narození děťátka zhoršeným dýcháním, propadlým břichem. V případě takových obtíží je nutné novorozence stabilizovat, zahájit umělou plicní ventilaci a provést operaci bránice.

Zhruba 10 % dětí má jen drobné obtíže a brániční kýla u nich může být diagnostikována náhodou. Získaná brániční kýla se projevuje častým pálením žáhy, zhoršeným polykáním, zvracením, zhoršeným dýcháním, kyselou pachutí v ústech nebo pocitem cizího tělesa v hrdle. Někdy se může projevovat častými záněty horních cest dýchacích nebo zvýšenou kazivostí zubů. U některých lidí se však nemusí nijak projevovat, a kýla je tak objevena náhodně při lékařském vyšetření.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

žaludek, bránice, jícen

Léčba

Kýla se podle stupně poškození jícnu léčí léky. Pacient musí upravit i svůj životní styl, doporučená je dieta, vynechání alkoholu, kávy a kouření. Při závažnější brániční kýle se přistupuje k operaci jak u dospělých, tak u dětí. Operace se provádí buď běžným způsobem pod celkovou narkózou, nebo laparoskopicky. Při zjištění vrozené kýly v prenatálním období je důležité, aby byla matka s dítětem v péči odborníků, kteří zajistí komplexní léčbu. Je možné ji prenatálně operovat, tj. operace plodu probíhá během těhotenství.

Léky

K léčbě se využívají medikamenty, které působí proti překyselení žaludku a chrání se tak sliznice jícnu.

Domácí léčba a babské rady

Tato možnost není pro léčení kýly, pouze pro zmínění projevů pálení žáhy. Po několik týdnů pijte šťávu vylisovanou z brambor, a to denně z půl kilogramů brambor.

Vyšetření

Vyšetření probíhá pomocí RTG a endoskopu při gastroskopii. Po vyšetření jícnu se zahajuje léčba.

V těhotenství

V těhotenství se kýly neoperují. Jediným rizikem může být uskřinutí kýly, které ale nebývá u těhotných časté. Děloha se zvětšuje a brání břišním orgánům vniknout do kýlní branky. Samotná kýla se řeší až po porodu.

Možné komplikace

Komplikací může být uskřinutí kýly, které pacienta ohrozí na životě. Žaludek může bez přívodu krevního zásobení odumřít a objeví se infekce. Další komplikaci představuje riziko rakoviny jícnu. Vrozená brániční kýla způsobuje komplikaci ve vývoji dítěte, konkrétně problém s vývojem plic. Úmrtnost novorozenců je kolem 10 až 40 procent, vše záleží na přidružených komplikacích a rychlosti stabilizace novorozence.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

2 – 6 týdnů po operacinávrat k běžnému životu u dospělých

Trvalé následky

Děti, které přežijí, vedou normální život s častější náchylností na nemoci.

Prevence

Prevence je omezená, vhodné je dbát na zdravý životní styl.

Kdy jít k lékaři

K lékaři byste měli jít při častém pálení žáhy, zvracení a zhoršeném dýchání.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.