Co na zánět průdušek: Pomohou léky, bylinky i babské rady | Moje zdraví

Zánět průdušek, bronchitida

Bronchitida neboli zánět průdušek má formu akutní a chronickou. Akutní se rozvíjí náhle, například po nachlazení. Projevuje se suchým kašlem a horečkou. Chronická bronchitida vzniká dlouhodobým drážděním dýchacích cest například prachem, tabákovým kouřem nebo znečištěným ovzduším. Tato forma bronchitidy může způsobit poškození plic a průdušek.

V obou případech jde o zánět výstelky dýchacích cest v plicích. Na vzniku toho onemocnění se může podílet přemnožení virů nebo bakterií. To má za následek hromadění hlenů a sekretů způsobující neustálý kašel. Pokud jsou hleny infikovány, může se tento kašel dále zhoršovat.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Plíce, průdušky

Příznaky zánětu průdušek

Vytrvalý až dusivý kašel, vykašlávání hustého hlenu, bolesti na hrudníku, dušnost, dýchací potíže, bolesti v zádech nebo svalech a zvýšená teplota. Může být i rýma a bolest v krku.

Chronická bronchitida se nejčastěji vyskytuje u kuřáků a u lidí pohybujících se v zakouřeném a prašném prostředí.

Léčba zánětu průdušek

Při akutní formě tohoto onemocnění by pacient měl dodržet klid na lůžku, potlačovat horečku a brát léky, které podporují vykašlávání (expektorancia a mukolytika). Suchý a dusivý kašel se léčí antitusiky. Na noc se u dospělých na zmírnění kašle podávají léky s obsahem kodeinu.

Léky

Při bakteriální infekci se podávají antibiotika. U chronické bronchitidy se používají bronchodilatační léky (léky, které rozšiřují dýchací cesty a usnadňují tak dýchání). Při dechové nedostatečnosti se podává kyslík.

Bylinky

Při zánětu průdušek pomáhá heřmánek, Na snížení horečky je dobrý čaj z bezinky. Na dráždění v krku se doporučuje pít čaj ze zázvoru nebo z máty. Na další bylinky vhodné k léčbě průdušek se podívejte v naší fotogalerii: 

Inkubační doba

1 - 3 dny

Délka léčby

7 dníZáleží na síle nemoci, může trvat i několik týdnů
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Pomáhají inhalování výluhu z heřmánku, bylinkové čaje a směsi, viz Bylinky. Při vlhkém kašli také pomáhá vymačkaná cibulová šťáva na lžičce s medem. Také se doporučuje pití Vincentky.

Výborný je domácí sirup proti kašli vyrobený z medu a jablečného octa, smíchaný s drceným pepřem a zázvorem. Dětem se doporučuje pít čerstvě vymačkaná ananasová šťáva.

Při akutní formě je nutné dodržovat klid na lůžku. Lidem náchylným k opakovaným zánětům se nedoporučuje kouření a pobyt v zakouřených místnostech. Také by se měli vyhnout používání aerosolů – sprejů a deodorantů. Naopak je doporučováno pití dostatečného množství tekutin, vynechání mléčných výrobků a rafinovaných cukrů.

Vyšetření

Lékař poslechne nemocnému průdušky stetoskopem a určí míru onemocnění. Jako kontrolní mohou být použity odběry krve. Ve vážnějších případech může lékař doporučit bronchoskopické vyšetření.

V těhotenství

Běžný zánět průdušek pro plod není nebezpečný. Opakované a silné záchvaty dusivého kašle však mohou vyvolat ve vyšších stádiích těhotenství předčasný porod. Těhotné ženy nemohou užívat všechny přípravky na léčbu kašle, určitě se poraďte se svým lékařem.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Trvalé následky

Chronická bronchitida způsobená zejména kouřením může vyvolat trvalé poškození plic.
Zdravotní cviky: klid na lůžku.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při déletrvajícím kašli. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.