Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Dobré zdraví rovná se odhodlání změnit svůj život: Jakých se týká návyků?

15. září 2022 • 14:00

Zdravější život je souhrn dlouhodobých návyků týkajících se jídla, pohybu, spánku, duševní čistoty a víry v dobré skutky. To by vám poradila Terézia Svátová, která před více než třiceti lety založila společnost TEREZIA COMPANY. Jako první uvedla na trh hlívu ústřičnou v kapslích a dnes tuto značku známe díky více než padesáti produktům z přírodních surovin.

* Když začnu užívat doplněk stravy, kolik času mu mám dopřát, než se jeho účinky plně projeví? Spousta lidí to někdy předčasně vzdá s pocitem, že utratili peníze, ale efekt hned nezaznamenali.

Ano, je to skutečně tak. Když si dáte antibiotikum, již po první tabletce cítíte účinek a někdy stačí pouze tři tablety. U přírodních preparátů je to dlouhodobý proces (kromě okamžitých účinků jedovatých a halucinogenních hub, jedovatých bylin). Nicméně nechci zde srovnávat léčiva s našimi přírodními produkty, to ani dost dobře nelze. Doplňky stravy z hub a rostlin se užívají minimálně jeden až tři měsíce, záleží, na co jsou zaměřené.

Video se připravuje ...
Jak doplnit dětem vápník? Mohu použít doplňky stravy?VIDEO 

Například produkt Hemoplus, který je určen na podporu krvetvorby i pro těhotné a při nízkých hodnotách železa v krvi, má již po podání měsíční dávky vynikající výsledky, prokázané při krevních rozborech. Nebo houbu reishi používají horolezci ve vysokých výškách na prokrvení a okysličení. V době covidu, kdy ještě nebyly k dispozici vakcíny, se reishi doporučovala na zvýšení obranyschopnosti organismu a lidé u ní zůstali i nadále. Nebo rakytník!!! To je dílo přírody se všemi účinnými látkami od vitaminů A, C, E po více než 190 bioaktivních látek. Ale roste to pomalu a je potřeba ho užívat dlouhodobě.

* Dají se vůbec vyrábět pro velký trh doplňky stravy na 100% přírodní bázi bez konzervantů a chemických přísad?

Pokud chcete vyrábět přírodní produkty a rozhodnete se vyrábět doplňky stravy kvalitní, musíte počítat i s tím, že přírodní suroviny nemohou být v každém ročním období ani každou sezonu úplně stejné. Kvalita vstupů, tedy přírodních surovin, závisí na počasí, slunečním svitu, množství srážek a dalších faktorech. Vy se musíte těmto rozdílům přizpůsobit a ve výrobním procesu s variabilitou počítat, a to bez ztráty kvality.

* Se kterými odborníky vaše společnost spolupracuje a jak jste je hledali?

V minulosti jsme spolupracovali s Výzkumným ústavem potravinářským, dnes jsou to zejména odborníci v oblastech analytických metod z VŠCHT, která se jako jediná v ČR zabývá stanovením obsahu účinných látek v houbách, organizuje na toto téma konference a jiné související činnosti. Jsme zařazeni jako účastníci několika grantů a aplikujeme výsledky mezioborového výzkumu přímo v našich produktech. Například spolupracujeme s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze na jednom projektu, který se zabývá výzkumem a vývojem produkce léčivých hub a jejich inovativní aplikací ve funkčních potravinách. Dále bych zmínila Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové a v neposlední řadě jsme provázáni s pěstiteli hub a rostlin, kteří mají nejvíc praktických zkušeností a považuji je za odborníky. Máme i obchodní partnery v zahraničí, kteří jsou navázáni na vysoké školy a výzkumné ústavy.

* Pokud se výrobce doplňků stravy rozhodne udělat klinické studie, co všechno to obnáší? Jak s výsledky těchto studií dál pracujete?

Proč jsme se rozhodli pro klinické studie? Abychom dokázali těm, kteří nevěří v účinky přírodních látek, že jsou účinné. Čili aby výsledky krevních parametrů před a po konzumaci našich produktů byly průkazné, jak se říká černé na bílém. Toto se nedá vyvrátit, změnit. Výsledky jsou důkazem účinnosti. Pro realizaci studie nejdřív musíte najít lékaře, kteří jsou ochotni na ní s vámi spolupracovat, vzájemně si věříte, dokážete efektivně komunikovat a sdílet informace. Musí se určit základní parametry, cílová skupina, postup a složení skupiny účastníků klinické studie. Jsou potřeba různá povolení, která zajišťuje lékař. Výrobce obstará dodávání funkčních výrobků a placeba. Některé námi realizované klinické studie trvaly měsíce i roky. Po vyhodnocení se materiály používají pro zákazníky, na výstavách, pro obchodní partnery a další účely. V současné chvíli máme hotové tři klinické studie na vlastní výrobky, a to na dětský přírodní sirup BABY IMUN na podporu imunity, GLUREGUL na snížení cukru v krvi a HEMOPLUS na zvýšení krvetvorby. Například u výrobku BABY IMUN bylo do studie zahrnuto 153 dětských pacientů ve věku 1–7 let a bylo sledováno 19 imunologických parametrů nespecifické a specifické imunity. Děti, které byly zahrnuty do studie, měly před užíváním našeho sirupu v průměru pět infekcí dýchacích cest za rok. Tento fakt byl velmi důležitý pro vyhodnocení celé studie, abychom sledovali, zda se u takto nemocných dětí zlepšil zdravotní stav. Výsledek naší klinické studie byl doslova ohromující, u 89 % dětských účastníků nebyla v průběhu podávání našeho sirupu zaznamenána žádná signifikantní infekce.

* Sama zápasíte s vážnými chorobami, jako je progresivní polyartritida a lupus, s postupujícími roky i tak začnou tělo sužovat další neduhy. Kterým přírodním látkám vy osobně věříte nejvíce?

Věřím všem přírodním látkám, ať jsou to houby, nebo rostliny, které používáme při výrobě doplňků stravy. Nikdy bych nedovolila použití surovin, o kterých nejsem přesvědčena, že jsou užitečné pro člověka. Každou jednu surovinu sama ochutnávám. Někdy je to sladké, jindy kyselé nebo moc hořké. A nejenom to, chci vidět i původní čerstvé suroviny, proto kontrolujeme své dodavatele přímo na farmách.

* Nejen v souvislosti s pandemií covidu lidé chtějí stále více posilovat svoji imunitu. Co byste jim poradila, aby byli odolnější a také aby vedli zdravější život?

Budu vycházet z osobních zkušeností: již od svých 35 let se každý den, i v zimě, sprchuji studenou vodou a každý, komu jsem tento proces poradila, si to nemůže vynachválit. Studená voda vás probudí, rozproudí krev i mysl a svěží běžíte za každodenními povinnostmi. Pak si zrána dám „houbičky“ na posílení imunity. Zdravější život je souhrn dlouhodobých návyků týkajících se jídla, pohybu, spánku, duševní čistoty a víry v dobré skutky. Především musím říct, že v životě se vždy musí stát něco velmi důležitého, aby se člověk dokázal rozloučit se svým dosavadním způsobem života, s nadměrnou konzumací jídla a pití, s pohodlným životem bez nutnosti se zvednout a být aktivní. A v neposlední řadě je nutná odhodlanost změnit svůj život. Obyčejně má velký vliv nemoc nebo lepší varianta – láska či narození dítěte. Ale zdůrazňuji, není to matematický vzorec a není pro každého stejný.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.