Šedý zákal: Jak probíhá operace a jak se změní vidění? | Moje zdraví

Při operaci šedého zákalu se můžete zbavit i dioptrií: Jak se změní vidění po operaci?

Při operaci šedého zákalu se můžete zbavit i dioptrií: Jak se změní vidění po operaci?
Autor: istockphoto.com
28. dubna 2019 • 06:00

Šedý zákal je hlavní příčinou slepoty u 22 milionů lidí na celém světě, v Česku tímto onemocněním po 75. roce života onemocní přes tři čtvrtiny populace. Operace ale může nemoc vyléčit a navíc i zlepšit vidění pacienta jak na dálku, tak na blízko.

Šedý zákal neboli katarakta se narozdíl od zeleného dá léčit. Jde o onemocnění, při kterém dochází k zakalení normálně čiré oční čočky, to pak brání průchodu světelných paprsků na sítnici, a tak je vidění zastřené, jakoby překryté šedým závojem. Zpočátku nemusí šedý zákal vidění nijak ovlivňovat, zakalení se však postupně zvětšuje, člověk trpící kataraktou přitom nepociťuje žádné podráždění očí, bolest ani jiné potíže.

Zajímavé je, že šedým zákalem byla ovlivněna tvorba slavného impresionistického malíře Claudea Moneta. Umělec proto roky nosil takzvané rudimentární brýle (nitrooční čočka ještě v té době nebyla vynalezena), o nichž ale tvrdil, že zkreslují tvary a jsou příšerné. Poté, co nalezl vhodnější brýle, zničil stovky obrazů z předchozích 15 let kvůli jejich špatné kvalitě, jak sám tvrdil. Díla, která se z tohoto období zachovala, jsou skutečně vyvedena silnějším štětcem v tmavších barvách, působí chaoticky a je z nich patrná menší preciznost v porovnání s jeho dřívějšími pracemi. Navzdory onemocnění ale Monet poslední léta svého života plně využil a po operaci šedého zákalu dokonce stvořil jedno ze svých nejslavnějších pláten – Lekníny.

Operace šedého zákalu: buďte bez brýlí

Při operaci šedého zákalu dojde k výměně oční čočky  tu zakalenou chirurg vymění za umělou. „Ve věkové skupině nad 65 let je odstranění šedého zákalu nejčastějším chirurgickým zákrokem. V současné době jsme schopni implantací torických nitroočních čoček efektivně redukovat také pooperační astigmatismus, tedy vadu způsobující nepřesné zaostření světla na sítnici, a významně tak snížit nutnost nošení brýlí,“ vysvětluje MUDr. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Výměnu nitrooční čočky sice plně hradí pacientům pojišťovna, ovšem pouze monofokální čočku, která řeší vidění na jednu vzdálenost. Záleží tedy, čemu dáte přednost: Zda vidění na dálku, nebo na blízko. Na opačnou vzdálenost pak budete muset nosit brýle.

Lékaři ale nyní už mají k dispozici mnohem modernější čočky, díky nimž můžete odložit brýle natrvalo. Za ty si však musíte připlatit. Buď jde o bifokální oční čočky, které zajistí ostré vidění na blízko i do dálky, nebo čočky trifokální umožňující lepší vidění na blízko, do dálky i na takzvanou střední vzdálenost. Cena zákroku za jedno oko se u některých čoček může vyšplhat nad třicet tisíc korun.

Čočky vydrží dlouho

Primářka Šárka Skorkovská přitom doporučuje, aby si každý řádně rozmyslel, jakou čočku zvolí. “Čočky zůstávají totiž v oku trvale. Jsou vyrobeny z akrylátu, proto nepodléhají v oku biodegradaci a nemusí se měnit, tak jako se musí měnit například kyčelní kloub. Občas se stane, že si pacient vybere nejjednodušší variantu čočky při operaci šedého zákalu a za pár týdnů není spokojen a lituje, že si nevybral čočku, která nabízí lepší možnosti. Explantace čočky z oka je ovšem komplikovaná a my lékaři k ní přistupujeme pouze v krajních případech,” varuje lékařka.

Celý zákrok přitom trvá zhruba 15 minut a je prováděn ambulantně při místním znecitlivění očními kapkami. Po zákroku si pacient vkapává několik dní oční kapky urychlující hojení, měl by se vyhýbat pobytu v prašném prostředí a další dva až tři týdny neprovádět náročnější fyzické práce. Může ale už zcela normálně fungovat.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.