Sledování miminka přes mobil: Porodnice to umožní maminkám nedonošených dětí | Moje zdraví

Sledování miminka přes mobil: Porodnice to umožní maminkám nedonošených dětí

2. listopadu 2020 • 10:46

Rodiče budou moci být nově se svými nově narozenými miminky, která jsou extrémně nedonošená a potřebují intenzivní péči. Umožní jim to boxy zřízené v novém novorozeneckém oddělení pražské Fakultní nemocnice Motol.

Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Motol se přesouvá do supermoderních prostor. Díky tomu bude mít k dispozici sedm špičkově vybavených pokojů, které může využívat tým specialistů ošetřující nejmenší pacienty, kteří vyžadují intenzivní zdravotní péči. 

Maximální kapacita oddělení je 20 lůžek. Naprosto unikátní v tuzemských poměrech jsou dva boxy určené pro individualizovanou péči o extrémně nezralé novorozence. Ty umožňují spolu s miminkem hospitalizovat i jeho maminku nebo další rodinné příslušníky. A to přesto, že se jedná o superspecializované pracoviště čili o jednotku intenzivní a resuscitační péče.

Kamerový systém

Rodiče hospitalizovaných miminek mohou také využívat bezpečný individualizovaný kamerový systém a sledovat svoje dítě pomocí aplikace v mobilním telefonu ve chvílích, kdy nemohou být přítomni na oddělení. Jedná se o technicky i finančně náročný projekt provozovaný za podpory nadačního fondu novorozeneckého oddělení, který je rodiči velmi pozitivně oceňovaný.

Nejčastěji jsou na novorozenecké jednotce intenzivní péče ošetřovány děti s nízkou porodní hmotností a nedostatečnou zralostí. Nedonošení novorozenci po předčasném porodu mají bohužel nezralé životně důležité orgány, a proto je nutné u těchto miminek jejich životní funkce dlouhodobě podporovat.

Vše o novorozenecké žloutence čtěte zde.

„Na oddělení léčíme také novorozence s velice závažnými zdravotními problémy, kteří vyžadují mezioborový a vysoce specializovaný přístup. Naši pacienti mají nejrůznější vrozené vady, nádory, genetická onemocnění a syndromy. Řada z nich vyžaduje natolik specializovanou péči, že je nelze léčit nikde jinde v republice,“ zdůrazňuje doc. MUDr. Jan Janota, Ph.D., primář Novorozeneckého oddělení FN Motol.

Spolupráce oborů

Jako jediná dětská nemocnice v Česku má FN Motol 24 hodin denně k dispozici komplexní zázemí všech oborů dětského lékařství, které umožňují okamžitá konzilia všech specializovaných pediatrických odborností, urgentní invazivní i neinvazivní vyšetřování a intervence – videolaryngoskopie, endoskopie dýchacích cest, trávicího systému, srdeční katetrizace, chirurgické zákroky, všechny typy zobrazovacích metod, laboratorní a vyšetřovací servis. 

Právě proto se v této nemocnici koncentrují novorozenci s vrozenými vývojovými vadami z celé republiky, jejichž porod je sem primárně plánovaný proto, aby následná péče byla možná co nejdříve po porodu.

Speciální systém dodávání kyslíku

Pracoviště disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením. Unikátní je jednoznačně speciální systém dávkování kyslíku, který je pacientovi dávkovaný automaticky, podle jeho stavu. To je výhodou především u nestabilních pacientů. Oddělení je tímto systémem vybaveno plošně, to znamená, že je možné ho využít u všech přijatých pacientů, a to po celou dobu jejich hospitalizace.

Další velkou výhodou je využívání toho nejkvalitnějšího transportního systému novorozenců, který je v současné době na trhu dostupný. Malý pacient je tak z porodnice převážen ve speciálním inkubátoru, ve kterém je pak i hospitalizován na JIP Novorozeneckého oddělení. Inkubátor umožňuje plnou ventilační podporu zvlhčovanou směsí plynů i během transportu. Další výhodou je minimalizace manipulace s pacientem, čímž se snižuje riziko případného poranění či infekce, která je zejména u takto malých pacientů závažnou komplikací.  

„V dnešní době medicína mnohdy dokáže opravdu zázraky. A na Novorozeneckém oddělení jsme toho často svědky. Věřím, že k tomu přispějí i nové prostory, které mají to nejmodernější technologické vybavení. Ale ani ty nejlepší přístroje bez ošetřovatelské, zejména sesterské péče nezmůžou nic,“ říká JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA, ředitel FN Motol, a dodává: „Bohužel stejně jako všechna vysoce specializovaná pracoviště se i my potýkáme s velkým nedostatkem sester. Nabídka pracovat ve špičkovém prostředí a našem vysoce profesionálním týmu zdravotníků tak stále platí.“

Právě tady pečují o nedonošené novorozence • Autor: FN Motol

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.