Pacienti s vývodem mají k dispozici nové pomůcky. Zjednoduší jim život | Moje zdraví

Pacienti s vývodem mají k dispozici nové pomůcky. Zjednoduší jim život

Pacienti s vývodem mají k dispozici nové pomůcky. Zjednoduší jim život
Vývod nemusí být téměř vidět, přesto pacienty v běžném životě omezuje • Autor: istock.com
9. prosince 2020 • 11:41

Pacienti, kteří mají stomii neboli laicky vývod ze střeva, mají nyní k dispozici nové pomůcky, které jim zjednoduší život. Takových pacientů je nyní v Česku zhruba 15 tisíc. Co jim novinka přináší? 

Nejdříve si vysvětlíme, co to vlastně stomie je. Označení pochází z řeckého slova, které znamená vyústění nebo otvor. Jde tedy o chirurgicky vytvořený vývod přes stěnu břišní. Vývod je přitom z tlustého či tenkého střeva nebo močového ústrojí. Stomie mohou být dočasné nebo trvalé. Podle toho, odkud vývod je, se nazývají: kolostomie, ileostomie a urostomie. 

Jaké jsou druhy stomie

Pacienti přitom mohou mít vývod trvalý, kdy již není možný návrat do běžného stavu, což se stává například při odstranění konečníku nebo močového měchýře.

Častější je dočasná stomie, která je vytvořena na dobu určitou, a to většinou proto, aby se zajistilo hojení komplikovaných pooperačních stavů.

Své o téhle nemoci ví Tereza Nagyová, které lékaři v osmnácti letech diagnostikovali Crohnovu chorobu, o pár let později jí odebrali tlusté střevo a zavedli stomii. S vývodem na břiše žije přes pět let a pro lidi, kteří jsou ve stejné situaci, založila webový projekt NEJSEMTABU i vlastní značku speciálního spodního prádla. „Bez stomie bych byla mrtvá, omezuje mě v hlavě, chybí informace pro mladé lidi, neuměla jsem si představit, že budu mít pytel na břiše,“ říká. Pojem stomie a celkové povědomí o nemocích s ní spojených jsou podle ní často ještě témata, o kterých se lidé v naší zemi nechtějí bavit, a proto jsou stále tabu.

Špičková technologie

Vývod na břiše je sice nepříjemný, ale díky moderním technologiím s ním mohou pacienti normálně žít. K tomu pomáhají tak zvané vkládací kroužky, které stomičtí pacienti používají jako doplněk stomického systému. Slouží jim jako prevence podtečení stomické podložky a ochrana pokožky v okolí stomie nebo k vyrovnání nerovností v okolí stomie. „Jedná se o technologii, která je ve světě stomických pomůcek jedinečná,“ vysvětluje Jan Rejzek ze společnosti, která je vyrábí.

Díky této technologii udržují kroužky pokožku přirozeně zdravou a dobře k ní přilnou, ale také se snadno odstraní, když se vyměňují. 

Jedinečný pH pufr (tlumivý roztok) kroužků je navržen tak, aby pomáhal udržovat přirozeně zdravou pokožku. Sekret ze stomie obsahuje trávicí enzymy, které narušují kožní buňky. Optimální pH pro aktivitu těchto enzymů je blízké neutrálnímu pH. Pokud by tyto enzymy přišly do kontaktu se zdravou pokožkou, která je mírně kyselá (pH 4–6), mohou změnit pH kůže a vyvolat nepříjemné podráždění. Kroužek Dansac TRE Seal podporuje přirozeně zdravé prostředí pokožky tím, že vytváří podmínky nepříznivé pro trávicí enzymy.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.