Modroocí lidé mají větší sklony k alkoholismu | Moje zdraví

Modroocí lidé mají větší sklony k alkoholismu

Modroocí lidé mají větší sklony k alkoholismu
Modrooká žena se světlou pletí je typickým kandidátem na odvykací léčbu • Autor: istock.com
20. března 2017 • 06:00

Máte modré oči? Pak jste o krok napřed před svým hnědookým kolegou na cestě k alkoholismu.

Modroocí lidé totiž lépe odolávají alkoholu než lidé s tmavší barvou očí, a pijí tak více. Prostě více vydrží a potřebují vyšší dávky. Takový je závěr studie na 12 000 dobrovolnících, kterou provedla Georgijská státní univerzita v Atlantě.

Za tento fakt může tělu přirozené barvivo melanin. Jedná se o pigment, který chrání organismy, nejen člověka, ale i zvířata nebo rostliny před škodlivým UV zářením a poškozením DNA buněk. Ovlivňuje zbarvení kůže, očí a vlasů. Lidé se světlou kůží a modrýma očima ho mají v těle méně.

Hnědoocí „vědí, kdy přestat“

Podle vědců má ale melanin mnohem širší pole působnosti, než se dříve domnívali. Slouží také jako přenašeč informací, nervových podnětů, v mozku. Právě to je ten důvod, proč se lidé s tmavšíma očima rychleji opijí a stačí jim menší množství alkoholu. Větší množství melaninu, které mají v těle, jim rychleji přenese do mozku signál, že už lidově řečeno „mají dost“, a nevypijí ho tedy tolik.

Naopak modroočkám to dojde později, vypijí tedy obvykle více (pokud neskončí dříve z jiných příčin) a alkohol v jejich mozku napáchá větší škody.

Podle této logiky věci by pak menší množství alkoholu měli vydržet bruneti a lidé s tmavou pletí. K alkoholismu by pak měli být náchylnější i zelenoocí.

Může za to genetika

Jiná studie, která byla zaměřena přímo už na existující alkoholismus, tento fakt potvrdila. Provedli ji vědci na univerzitě ve Vermontu na 1263 Američanech evropského původu. U 992 z nich byla potvrzena závislost na alkoholu. Závislost na alkoholu pak byla o 54 procent vyšší u lidí se světlýma očima (modrýma, šedýma, světle hnědýma a zelenýma) než u lidí s tmavě hnědýma očima.

Nejvyšší míra závislosti byla u modrookých, dokonce o 80 procent vyšší než u lidí s jinou barvou očí.
Vědci v této studii tvrdí, že souvislost mezi barvou očí a alkoholismem byla potvrzena i genetickou analýzou, ve které potvrdili, že existuje vztah mezi geny zodpovědnými za barvu očí a závislostí na alkoholu.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.