Zúžené zornice (mióza) | Moje zdraví

Zúžené zornice (mióza)

Naše zorničky se během dne mnohokrát zúží a rozšíří. Jde o fyziologickou záležitost – zorničky se zužují, dopadá-li na ně větší množství světla, ve tmě se naopak zorničky rozšiřují, abychom se lépe orientovali. Tento proces je řízen vegetativním nervovým systémem, respektive jeho částmi: Zúžení má na starosti parasympatikus, rozšíření naopak sympatikus.  

Příčiny zúžených zornic

Někdy je zúžení zornic příznakem závažných stavů. K těm patří například otrava opiáty (heroin, morfin, kodein, metadon), některými pesticidy a látkou obsaženou v některých očních kapkách (physostigmin). Zúžení zorniček je v těchto případech maximální (na velikost špendlíkové hlavičky) a bývá doprovázeno dalšími příznaky – malátností, nízkým tlakem, spavostí, nevolností.

Zúžené zornice najdeme také u lidí, u nichž došlo k poruše vědomí nebo bezvědomí z různých příčin (úraz hlavy, zánět nebo nádor mozku nebo při metabolické poruše).

Rozšířené zorničky mají naopak uživatelé amfetaminu, pervitinu, LSD nebo kokainu.

Kdy jít k lékaři?

Návštěva lékaře je žádoucí vždy, kdy jde o nefyziologický stav. K pacientovi s poruchou vědomí nebo v bezvědomí okamžitě voláme záchranku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.