Co je to eRecept? Jak si vyzvednu eRecept? | Moje zdraví

Jak funguje eRecept a co přinese pacientům?

Jak funguje eRecept a co přinese pacientům?
ERecepty už mohli lékaři předepisovat delší dobu, od ledna už budou povinné • Autor: iStock.com
5. prosince 2017 • 06:00

Od 1. ledna 2018 jsou lékaři povinni předepisovat pacientům už jen elektronické recepty. Může se zdát, že je to ekologická a na první pohled i moderní forma propojení lékáren a lékařů. Na druhý pohled už se to až tak skvělé nezdá. Pacientům nepřinese téměř nic a lékařům pravděpodobně více práce.

Jak to bude probíhat v praxi? Lékař vystaví eRecept a uloží ho do Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚER).

Každému eReceptu je přidělen unikátní identifikátor, ten vám lékař může načíst do mobilu nebo poslat meilem. V lékárně pak lékárník načte identifikátor eReceptu a pokud je eRecept v CÚER nalezen, vydá předepsaný léčivý přípravek pacientovi. Informace o výdeji léčivého přípravku se opět zapíše do CÚER. Pouze v zákonem definovaných případech daných vyhláškou MZ, jako je výpadek proudu atd., je možné vystavit papírový recept.

Bude eRecept i na papíře?

Pokud pacient požádá, může od lékaře dostat papírovou průvodku (která bude mít podobnou podobu jako stávající papírové recepty), kde bude mít napsaný identifikátor, název léku a dávkování. Tady tedy padá ekologická výhoda celého systému. Lékař je kvůli eReceptu zatížen tím, že musí mít tiskárnu a počítač s dobrým pokrytím internetem. V Praze je to běžná záležitost, ale v Dolní Lhotě? Zákon o léčivech toto bohužel neřeší. Svou praxi tedy hodlají zavřít od ledna stovky lékařů. 

"Povinné zavedení eReceptů a EET je pro mnoho stárnoucích lékařů tím posledním důvodem, proč ve své praxi nepokračovat. Na venkově je ale nemá kdo nahradit. V nejbližších letech se to dotkne i těch lidí  voličů, kteří zatím problémy osobně nepociťují,” říká MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů. Rozhovor s ním čtěte ZDE.

Za nedodržení povinnosti EET a eReceptu hrozí lékařům až dvoumilionová pokuta. Více ZDE.

Ty, kteří se radovali, že to alespoň přinese výhodu, že se léky nebudou od různých lékařů dublovat a že nebudou mít vzájemné kontraindikace, musím zklamat. Tuhle funkci současný model nemá. „Nutno podotknout, že současná podoba eReceptu vychází z požadavků zákona o léčivech. SÚKL tedy aktuálně nemohl do systému eRecept zapracovat nic z toho, o čem se v médiích často hovoří (např. lékový záznam pacienta či modul, který by pomáhal „hlídat“ nežádoucí lékové interakce). Jakmile však tyto utility budou součástí zákona, SÚKL na nich okamžitě začne pracovat,“ uvádí na svých stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Výhoda vzájemného sdílení dat a lékových interakcí by mohla být zachována, pokud se pacient zároveň už nyní zaregistruje do systému Zdravel (bývalý a vylepšený projekt elektronických zdravotních knížek). Více o něm ZDE.

Jenže jeho zatím velkou nevýhodou je malá využívanost lékaři i pacienty a nutnost hradit ze svého byť jen minimální několikakorunový měsíční poplatek. 

Jedinou výhodou pro pacienty, kterou jim eRecept od 1. ledna přinese, je to, že nemusí pro recepty na dlouhodobě užívané léky již chodit k lékaři a pak ještě do lékárny, lékař jim může identifikátor poslat mailem nebo sms. Samozřejmě záleží na situaci a ochotě daného lékaře, zda vám další léky vystaví i bez vyšetření. ERecept platí stejně dlouho jako stávající papírový recept, tedy 14 dní. 

Propadne mi papírový recept na konci prosince? 

Pokud ještě v průběhu prosince dostanete od lékaře papírový recept a nestihnete si ho vybrat v lékárně do konce roku, nezoufejte, lékárny budou v prvních dvou týdnech ještě akceptovat platné papírové recepty.  

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.