Zdravel nahradí elektronickou zdravotní knížku IZIP | Moje zdraví

Čeká nás elektronizace zdravotnictví? Ve Zdravelu už je 30 tisíc lidí

Čeká nás elektronizace zdravotnictví? Ve Zdravelu už je 30 tisíc lidí
Pro lékaře by měl Zdravel znamenat zjednodušení administrativy • Autor: iStock.com
14. listopadu 2017 • 06:00

Už víc než měsíc, tedy od začátku října, funguje v České republice projekt Zdravel, který má za cíl zjednodušit elektronizaci zdravotnictví a zároveň zvýšit zodpovědnost pacienta za své vlastní zdraví.

Pro koho je Zdravel určený a co musíte mít, abyste se do něj mohli zapojit? Zdravel může mít kdokoliv, kdo má počítač či chytrý telefon s internetem. Jde vlastně o vylepšeného potomka nepříliš povedené elektronické zdravotní knížky IZIP.

„Zdravel je unikátní systém sdílení zdravotnických dat, který poskytuje občanům nejdůležitější informace týkající se péče o jejich zdraví. Systém je plně funkční, prošel bezpečnostními testy a je otevřený všem novým klientům, lékařům a poskytovatelům zdravotních služeb,“ říká Michal Potůček, výkonný ředitel projektu Zdravel, a doplňuje: „Za první měsíc fungování evidujeme přes 30 tisíc přístupů do systému a víc než 7 tisíc nových uživatelů.“

Jak se zaregistrovat do Zdravelu?

Zaregistrovat se do systému můžete sami, vybrat si můžete z jednotlivých variant služeb, přičemž i ta nejzákladnější umožňuje vlastní vkládání a editaci vámi zvolených dat a vyžaduje váš souhlas s nahlížením do databáze s vašimi zdravotními údaji. V případě nehody je však pracovník rychlé záchranné služby oprávněn podívat se na základní údaje o vaší krevní skupině, alergiích a podobně. Náklady by v budoucnu měla hradit ideálně vaše zdravotní pojišťovna, v současné době si je musí hradit klient sám, v základní verzi jde o 4,50 Kč měsíčně.

Pro lékaře představuje Zdravel přínos v tom, že se souhlasem pacienta vidí veškeré jeho záznamy o návštěvách lékaře a předepsané medikaci, může sám vkládat záznamy a dokonce při budoucím propojení s e-receptem posílat recept bez nutnosti návštěvy pacienta v ordinaci.

Přehled o zdravotních záznamech

Díky Zdravelu má klient přehled o provedených vyšetřeních, laboratorních výsledcích, preventivních prohlídkách, termínech očkování nebo medikacích a dávkování léků včetně upomínek. Rovněž si může sám vkládat kopie svých lékařských záznamů a jiné zdravotní informace, a tím uchovávat úplnost svého zdravotního profilu. Může také nahlížet do toho, jak lékař vypisuje prováděná vyšetření jeho pojišťovně.

„Naší filozofií je pomáhat zjednodušit elektronizaci zdravotnictví, snížit administrativu a podpořit prevenci. Zdravel je technicky připraven podpořit všechny uvedené kroky jak pro pacienty a lékaře, tak pro zdravotní pojišťovny. Jsme nezávislá otevřená platforma pro všechny, kdo se chtějí zapojit,“ dodává Jan Petřík, partner ve společnosti Nordic Investors, která je investorem projektu.

Díky hotovým datovým branám je Zdravel schopný napojit všechny dostupné ambulantní a nemocniční informační systémy. "Pro lékaře tak používání systému Zdravel neznamená žádnou administrativní zátěž navíc, ale naopak usnadnění komunikace a procesu získávání zdravotních informací od konkrétního pacienta, " dodává Michal Potůček.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.