Další hvězda trpí alopecií. Kterým celebritám padají nezřízeně vlasy? | Moje zdraví

Další hvězda trpí alopecií. Kterým celebritám padají nezřízeně vlasy?

29. března 2022 • 06:00

Padání vlasů bylo dlouho „výsadou“ mužů. Doba se však změnila a dnes i spousta žen trpí tzv. ztrátou vlasů, zvanou též alopecie. Velký rozruch se nevyhnul ani předávání Oscarů, kdy se herec Will Smith tvrdě zastal své manželky, která touto formou onemocnění trpí.

„V ČR to málokdo z vás ví, ale už třináct let trpím, někdy hodně a někdy skoro nepatrně, takovou docela zvláštní, relativně vzácnou, silně zrádnou nemocí, který se říká alopecia areata,“ napsal Jordan Haj ve svém příspěvku na Instagramu. „Ač se před třinácti lety poprvé spustila výsledkem stresu, jako správná autoimunitní mrcha se od tý doby do mýho života vrací, kdy se jí zachce a bez příčiny,“ svěřuje se muzikant na sociální síti a současně přiznává, že ho alopecie hodně vyvádí z míry.

Video se připravuje ...
Blance kvůli alopecii vypadaly všechny vlasy, obočí i řasy. Nyní pomáhá jiným ženám, které mají stejný problém

„Cejtím se jak netvor, což nikdo pod těmi ostatními vlasy, delšími a správně naaranžovanými, nevidí, ale já o tom vím…“ píše hudebník, který se kvůli alopecii nechal ostříhat podle protagonistů populárního amerického seriálu Peaky Blinders.

Alopecie se známým tvářím skutečně nevyhýbá. Nově se k této nemoci přiznal také moderátor Tomáš Drahoňovský: „V tuhle chvíli je jasné, že se jedná o alopecii universalis, tedy kompletní ztrátu všeho, co má folikuly. Má to výhody. Nemusím se nikde holit. Ale i nevýhody. Třeba tu, že mi schází chlupy v nose,“ píše s tím, že sám nyní čeká na výsledky imunologického odběru a pracuje na tom, aby přijal sám sebe ve své nové podobě.

Modelky, herci a další hvězdy

Alopecií trpí i česká modelka a Miss Earth 2015 Karolína Mališová (24), která si nedávno vystavila na Instagram několik fotek, na kterých je vidět, že jí na hlavě dorůstají velmi krátké vlásky. Mališová ale není sama, padání vlasů trápí i další celebrity, a to i ty zahraniční. Různou formou alopecie trpí herečky Keira Knightley (36), Kristin Davis (56), herec Jon Cryer (56) nebo modelky Tyra Banks (47) a Naomi Campbell (51). Na další celebrity, které trápí nedostatek vlasů, se podívejte v naší fotogalerii.

Alopecie byla také tématem při předávání filmových cen Oscar, kdy americký herec Will Smith, který získal cenu pro nejlepšího herce, vstal ze svého místa v sále a na pódiu udeřil do tváře moderátora a komika Chrise Rocka. Reagoval tak na vtip o oholené hlavě své manželky Jady Pinkett Smith, která je nemocná. Za své jednání se později opakovaně omluvil.

Co je to alopecie

Alopecie je nemoc, při které extrémně padají vlasy, a trápí překvapivě velké procento populace – nejen mužů, ale i žen. Obvykle se jedná o přirozený důsledek stárnutí, někdy se ale stává, že k úbytku vlasového porostu dochází mnohem rychleji. Toto onemocnění má totiž různé příčiny. Jaké to jsou a můžeme své vlasy nějak bránit?

„Pokud sledujete úbytek vašich vlasů, nejjednodušší bude navštívit dermatologa, který po stanovení diagnózy pro vás vybere tu nejlepší léčbu,“ říká lékařka Lucie Nováková. Jak ale poznáme, kdy vlasy padají příliš? Uvádí se, že pokud je počet vypadaných vlasů za den větší než 100, je potřeba začít problém řešit.

Jaké typy alopecie známe a jak se jim bránit? A věděli jste, že existuje jeden, jehož příčina je dodnes neznámá?

Androgenní alopecie

Jedná se o mužskou a ženskou plešatost a je to nejběžnější forma tohoto onemocnění. A jak k ní „přijdeme“? Bohužel ji někteří lidé mají zakódovanou v genech.

Telogenní efluvium

Jedná se o druhou vůbec nejběžnější příčinu vypadávání vlasů. Tento typ je obvykle spojen s nějakým traumatem či velkou změnou, která ovlivňuje naše tělo a organismus. Může být také vyvolán šokem při úrazu. Postihuje také ženy po porodu, ale obvykle se jim po nějaké době růst vlasů vrátí do normálu.

Anagenní efluvium

Tato ztráta vlasů je spojena s chemoterapií, která zpomaluje růst rakovinových nádorů a jejich metastáz. Po ukončení chemoterapie se růst vlasů znovu obnoví.

Alopecia areata

Při tomto typu již nevratné ztráty vlasů napadá náš vlastní imunitní systém vlasové folikuly (tkáň, která vlas obaluje a z níž vyrůstá). Po zničení vlasových folikul už je na jakoukoliv léčbu bohužel pozdě.

Alopecia totalis a alopecia universalis

Jak už název napovídá, alopecia totalis je úplná ztráta vlasů na pokožce hlavy. Alopecia universalis zase označuje kompletní ztrátu vlasů včetně řas a nosních chloupků. Příčinou je znovu chybně pracující imunitní systém.

Video se připravuje ...
Olga Shalamová z kliniky estetické medicíny Mediestetik Praha hovoří o příčinách plešatostiVIDEO 

Jizvící alopecie

Při této vzácné formě alopecie se na místech vlasových folikul objevují ošklivé jizvy. Kvůli nim pak vlasy nemohou růst. Příčina tohoto typu alopecie je bohužel stále nejasná. Podle odborníků mohou být na vině různé bakteriální, houbové či virové infekce.

Jak probíhá transplantace vlasů?

Jak už jsme uváděli na začátku, ztráta vlasů se může negativně projevit na našem psychickém zdraví. U pacientů jsou časté projevy úzkostí a depresí. Mnoho z nich tak nenavštěvuje jen dermatologa, ale i psychiatra. I když jsou vlasy nenávratně pryč, pořád existují velmi kvalitní a dokonalé paruky, se kterými nemusíte mít strach vyjít na ulici – chápeme totiž, že i „vlasy dělají člověka“. Je to sice velká rána, ale musíte si říct, že jste zdraví, že netrpíte žádnou vážnou nemocí. Jiní, těžce nemocní lidé jsou na tom přece mnohem hůř.

Některé typy tohoto onemocnění se navíc dají léčit transplantací vlasů. Probíhá tak, že se odeberou vlastní vlasové cibulky a přemístí se na holá místa. Vlasy by pak měly začít znovu běžně růst. Bohužel tuto metodu pojišťovny neproplácejí. Jak už jsme ale uváděli, vždy záleží na typu vašeho onemocnění. Při některých variantách nemusí být tento způsob léčby účinný.

Jaká je nejlepší prevence?

Jednoduchá a jasná rada, jak se této nemoci vyhnout, není. Pokud máte o své vlasy obavy, stačí se podívat na vaše příbuzné. Pokud mají všichni dokonalé hřívy, nemusíte se bát, nejběžnější typ tohoto onemocnění je právě genový, jak už jsme zmiňovali. Pokud vlasy ztrácíte, někdy pomáhá třeba změna účesu, která bude úbytek vlasů reflektovat. Příčin, proč vlasy ztrácíte, může být opravdu mnoho. Naše kštice toho totiž hodně vypovídá o stavu našeho organismu. V těle musíme mít samozřejmě dostatek minerálů a vitaminů a potřebná je i dostatečná hygiena.

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.