Tajemství zdravého home office? Dostatek světla a správný výběr barev | Moje zdraví

Tajemství zdravého home office? Dostatek světla a správný výběr barev

Tajemství zdravého home office? Dostatek světla a správný výběr barev
Autor: eVisions Advertising
12. května 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Koronavirová krize poslala spoustu Čechů na povinný home office a někteří si práci z domova natolik oblíbili, že v ní chtějí pokračovat i po skončení karantény. Abyste se ale na home office dlouhodobě cítili dobře a podávali 100% pracovní výkony, musíte při zařizování domácího pracovního koutku dodržet pár základních pravidel. Čtěte jakých.

Hlavně ne v ložnici

Nejlepší samozřejmě je, pokud máte v bytě nebo domě samostatnou místnost, ze které uděláte domácí kancelář. Pokud ale podobným luxusem nedisponujete, nevadí – pracovní koutek si jednoduše zařídíte i v obýváku nebo třeba na chodbě.

Rozhodně ale pracovní místo nezařizujte v ložnici, která slouží výhradně k odpočinku, nebo v kuchyni, kde by vás pořád něco rušilo. Vhodným místem je například obývák, předsíň, výklenek na chodbě nebo prostor pod schody. Pracovní koutek od zbytku domova opticky oddělte, poslouží vám například mobilní paraván, vertikální žaluzie nebo japonské stěny.

Pracovat z ložnice byste neměli, tato místnost slouží k odpočinku • Autor: eVisions Advertising

Základem je polohovatelný stůl a dobrá židle

Pokud hodláte častěji pracovat na home office, pořiďte si polohovatelný stůl, u kterého pak můžete pracovat vestoje i vsedě. Navíc si jeho výšku přizpůsobíte tak, aby vyhovovala výšce vaší postavy a nebolely vás při práci ramena nebo ruce.

Nešetřete ani na židli. Ideální jsou ergonomické kancelářské židle s polohovatelnou opěrkou, područkami i sedákem, některé židle mají dokonce pohyblivý sedák, který váš přirozeně nutí na židli často měnit polohu. Výborná věc.

Myslete na dostatek přirozeného světla

Pokud to váš byt nebo dům dovoluje, umístěte svoje domácí pracovní místo vedle okna. Přirozené světlo je důležité pro vaši psychiku, práce ve sklepě nebo v temné místnosti vás rychle vyčerpá. Jestliže takovou možnost nemáte, pořiďte si alespoň žárovku s bílým denním světlem (teplota cca 6 000 K), které nejvíce připomíná to přirozené.

Do oken u pracovního místa určitě pořiďte vnitřní stínění, nejjednodušší jsou horizontální žaluzie. Můžete je mít takřka v jakékoliv barvě a přijdou vhod třeba během pravého poledne, kdy vám do monitoru svítí slunce.

Když je pracovní místo dobře prosvětlené, pořiďte si na stůl i zeleň • Autor: eVisions Advertising

Pohlídejte si barvy

Vliv na vaši pracovní výkonnost i psychiku mají také barvy v kanceláři. Obecně je dělíme na studené a teplé, platí přitom, že

●      studené barvy (například modrá, zelená či fialová) jsou vhodné pro lidi, kteří potřebují při práci klid a soustředění, například účetní, analytici a podobně,

●      teplé barvy (například žlutá, oranžová nebo červená) jsou vhodné pro kreativce, kteří při práci potřebují tvůrčí prostředí pro své nápady.

Myslete na to, až budete malovat nebo vybírat nábytek a dekorace

A ještě jedna poznámka na závěr – domluvte se s rodinou, že když jste „zavření“ ve svém pracovním koutku, nemají na vás mluvit nebo vás vyrušovat. Faux pas, kdy za zaměstnancem během videohovoru přiběhly malé děti nebo partner/ka jen ve spodním prádle, byl během koronavirové karantény plný internet – tak ať se k těmto lidem zbytečně nepřidáváte.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.