Rakovina mízních uzlin: Jaké má příznaky a prognózu? | Moje zdraví

Rakovina mízních uzlin

Rakovina mízních uzlin je maligní onkologické onemocnění, při kterém jsou uzliny lymfatického systému postiženy nekontrolovatelným bujením. Příčiny vzniku této nemoci nelze přesně určit. Častější výskyt je u starších lidí a více u mužů než žen. Dále pak může být rizikem pro lidi s narušeným imunitním systémem.

Součástí mízního neboli lymfatického systému jsou mízní cévy, mízní uzliny a tkáně. Jeho úkolem je odvádět z tkání vstřebané látky a odpadové produkty. Při onemocnění a nesprávné funkci tohoto systému dochází ke ztrátě imunity a selhávání transportních a filtračních schopnosti mízy.

Příznaky rakoviny mízních uzlin

Příznakem onemocnění mízních uzlin rakovinou může být:

Léčba rakoviny mízních uzlin

Včasným zjištěním rakoviny mízních uzlin a její správnou léčbou je možné zmírnit nebo dokonce zastavit rakovinotvorné bujení. K léčebným metodám podle typu a závažnosti nemoci patří:

  • chemoterapie
  • radioterapie (ozařování)
  • imunoterapie
  • transplantace krvetvorných buněk
  • kombinace výše uvedeného

Léky

I bez známek infekčních příznaků jsou podávány různé druhy antibiotik. Při bolestech utišující léky a pro podporu imunity vitamíny a minerály jako doplněk stravy.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Vyšetření

Vstupní vyšetření mají zcela zásadní vliv na prognózu nemoci. Skládají se například z celkové anamnézy pacienta, fyzikálního vyšetření celkového stavu organismu, sedimentace, krevního obrazu, biochemického vyšetření, CRP a dalších. Podstatná pro lékaře je biopsie uzliny, celotělové CT vyšetření, rentgen hrudníku a sono břicha.

V těhotenství

U těhotných žen je jakýkoli druh rakoviny závažnou komplikací a je nutné co nejrychleji případné příznaky konzultovat s gynekologem.

Možné komplikace

Jako u každého onkologického onemocnění i pacienty s rakovinou mízních uzlin provází úzkost a deprese, únava, průjem nebo zácpa, nevolnost, zvracení a v případě této konkrétní diagnózy v pokročilejším stádiu i velké bolesti.

Prevence

Vyhýbejte se stresovým situacím, imunitu posilujte zdravou stravou bez alkoholu a cigaret, do denního plánu zařaďte pohyb. Užívejte vhodné doplňky stravy.

Kdy jít k lékaři

Pokud delší dobu pozorujete uvedené příznaky, které vás znepokojují, navštivte praktického lékaře, který vám doporučí příslušná vyšetření.

Prognóza rakoviny mízních uzlin

Prognóza je úzce spojená s tím, o jaký typ lymfomu se jedná a v jakém stádiu nemoci dojde k diagnóze. Existují typy rakoviny mízních uzlin, které postupují velmi pomalu a jejích léčba je dlouhodobá a pacient se rakoviny nikdy nezbaví. Přesto není jeho kvalita života zásadně ovlivněná. Jiné typy lymfomů jsou zákeřnější, ale lépe léčitelné.

 

Autor: laš, redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.