Virus Marburg | Jaké má příznaky, smrtnost a jak se léčí? | Moje zdraví

Marburgská horečka

Jedná se o infekční onemocnění, které patří do skupiny takzvaných krvácivých či hemoragických horeček. Nemoc vyvolává virus Marburg, který se přenáší na člověka tělesnými tekutinami či krví z nemocných primátů či jiného nakaženého člověka. Úmrtnost je u tohoto onemocnění poměrně vysoká.

Příznaky marburgské horečky

Onemocnění se objeví náhle a to 5 až 9 dní po kontaktu s virem. Objeví se bolesti hlavy, svalů, kloubů, končetin, zad a vysoká horečka a to i více než 40°C. Dále se přidává nevolnost, zvracení, zimnice, zánět hltanu, vyrážka, krvácení pod kůží, krev ve stolici a krvácení z dalších tělesných dutin. Může dojít i k poškození mozkové tkáně.

Pacient většinou umírá z velkých krevních ztrát, kdy upadá do šoku a ztrácí vědomí. Úmrtnost se pohybuje mezi 50 až 90 %, smrt většinou přichází po 8 až 9 dnech. U někoho se může po pár týdnech dostavit i zlepšení a uzdravení.

Inkubační doba: 5 - 9 dní

Způsob nákazy

Kontakt s nakaženým netopýrem, opicí nebo člověkem a jeho krví, slinami, močí nebo stolicí.

Léčba marburgské horečky

Léčba jako taková neexistuje, pacient je uložen na lůžko, kde je pozorován a kde jsou monitorovány a udržovány jeho základní životní funkce. Podporuje se hydratace organismu a dýchání, často je nutná podpora krevního oběhu a prevence metabolického rozvratu organismu.

Očkování: Prozatím žádné očkování neexistuje.

Vyšetření

Provádí se imunologické testy, a to ve specializovaných centrech. Odebírají se také vzorky tělesných tekutin.

Komplikace

Komplikací jsou hlavně krvácivé projevy onemocnění, v důsledku kterých pacienti často umírají.

Prevence

Vhodnou prevencí je hygiena, dále pak vyhýbat se kontaktu s netopýry, opicemi a nakaženými jedinci. Ti, kteří zemřou na marburgskou horečku, by měli být ihned pohřbeni.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte, pokud víte, že jste přišli do kontaktu s nakaženým zvířetem nebo člověkem, obzvlášť pokud jste podnikli cestu do Afriky, nebo pokud se u vás objeví vysoká horečka.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.