Měření nitroočního tlaku: Jak probíhá a proč je důležité? | Moje zdraví

Měření nitroočního tlaku

Zelený zákal je onemocnění oka. Pokud jej neléčíme, dojde k nevratné degeneraci zrakového nervu a k možné ztrátě zraku. Glaukom, jak se zelený zákal rovněž nazývá, je nejčastější příčinou slepoty dospělých. Jeho hlavní příčinou je zvýšený nitrooční tlak.

Za normálního stavu je tlak v oku stabilní a během dne kolísá jen minimálně. Avšak zvýšená produkce či ztížení odtoku nitrooční tekutiny může vést k tlaku na oční nerv a způsobit jeho degeneraci či dokonce odumření. „Zrada“ spočívá v tom, že sami po velice dlouhou dobu nemusíte pociťovat žádné potíže – zvýšený nitrooční tlak nepůsobí žádný tlak a nijak se neprojevuje. Proto je velmi důležité v rámci prevence nechat si pravidelně zrak zkontrolovat u očního lékaře.

Měření nitroočního tlaku se provádí pomocí bezkontaktního tonometru.

Jak probíhá měření nitroočního tlaku 

Po příchodu do vyšetřovny vás lékař vyzve, abyste se posadili k přístroji a opřeli bradu a čelo o opěrky. Okem se přitom zaměříte na vytyčený bod. Lékař přiblíží přístroj docela blízko k vašemu oku (asi 11 mm) a upozorní vás, že nemáte mrkat, musíte se dívat do určeného bodu a že vám „foukne“ do oka. Toto „fouknutí“ vzduchu o určité síle potřebuje přístroj k tomu, aby vyhodnotil sílu odporu. Vyšetření trvá několik minut a je zcela nebolestivé.

Cena vyšetření

Vyšetření je v rámci prevence hrazeno ze zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Na vyšetření není potřeba se nijak zvlášť připravovat.

Co nedělat před vyšetřením

V den vyšetření a minimálně 2 hodiny poté se nedoporučuje nasazovat si kontaktní čočky.

V těhotenství

Měření nitroočního tlaku lze provádět během těhotenství.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.