Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Žíly opět v kondici: Co dělat při pocitu těžkých nohou?

24. února 2022 • 14:00

Když trpíte pocitem těžkých nohou, nepříjemným mravenčením, pálením nebo jste si na lýtkách či stehnech všimli namodralých „pavučinek“, neměli byste tyto projevy ignorovat. Jsou jasným signálem toho, že vaše žíly nejsou zrovna v nejlepší kondici a je třeba je zpevnit.

Vzhledem ke gravitaci vedou žíly na nohou těžkou bitvu při pumpování krve až k srdci. Pokud se krev těžko dostává vzhůru, žíly se natahují nebo oslabují a chlopně uvnitř nich se poškozují. Když jsou chlopně poškozené nebo přestanou fungovat, začne krev stékat dolů, což má za následek křečové nebo pavoučí žíly. Včasná změna životního stylu dokáže výrazně zpomalit rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a také zabránit části srdečních infarktů a cévních mozkových příhod. Měli bychom se více hýbat a kvalitně se stravovat.

Video se připravuje ...
Kardiovaskulární nemoci jsou nejčastější příčinou úmrtí. Zanedbání prevence se podle toho nevyplácí.VIDEO 

Přírodní látky pro zdraví cév

Pohanka

Je nejbohatším přírodním zdrojem rutinu. Tato látka (ve skutečnosti jde spíš o komplex látek) patří mezi rostlinné flavonoidy. Rutin zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, čímž je chrání proti popraskání. Může tedy pomoct při všech zdravotních problémech, které s tím souvisejí – křečových žilách, popraskaných žilkách v obličeji, sklonu ke krvácení (z nosu či dásní). Rutin v těle funguje ve spolupráci s vitaminem C (navzájem podporují schopnost působit v těle jako antioxidant).

Jetel luční

Zvyšuje elasticitu a pevnost cév i kapilárních stěn. Navíc pomáhá ženám při problémech spojených s menopauzou.

Hloh

Odpradávna byl označován za bylinku pro srdce. Látky v něm obsažené prospívají krevnímu oběhu, stimulují práci srdečního svalu a zlepšují nejen jeho prokrvení, ale i prokrvení celého organismu. Mezi další významné rostliny patří truskavec ptačí, řebříček obecný či šípek.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.