Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Trápí vás problémy se žilami? Tipy, jak jim ulevit

Trápí vás problémy se žilami? Tipy, jak jim ulevit
Autor: istock.com
13. září 2021 • 14:00

Žilní onemocnění ovlivňuje ze 40 až 79 % genetika, podle toho, jestli mají potíže oba rodiče, nebo jen jeden. Z jedné pětiny je propojené s životním stylem každého člověka. Rozhoduje, jak často a intenzivně se hýbete a také charakter vašeho zaměstnání.

Práce zabere zpravidla minimálně osm hodin denně, a pokud tento čas prosedíte a zároveň i volný čas trávíte před televizí nebo počítačem, zvyšujete pravděpodobnost zhoršení projevů nebo i vzniku chronického žilního onemocnění, jako pocit těžkých nohou, otoky, metličky až křečové žíly. Totéž platí, pokud naopak celý den stojíte na místě.

Navzdory gravitaci

Krev proudící tělem dolů je poháněná pumpováním srdce a gravitací. Směrem k srdci teče krev proti gravitaci a pohánějí ji jen žilní chlopně uvnitř žil. To je mnohem náročnější, proto je třeba žilním chlopním pomáhat alespoň každodenním přirozeným pohybem. „Žíly probíhají mezi svaly, a tedy v okamžiku, kdy třeba lýtkový sval pracuje, masíruje žílu a tím pomáhá návratu krve zpět k srdci. Pokud budeme jen sedět, může dojít k tomu, že se krev nahromadí v dolních partiích, a proto se prvotní otoky objevují v oblasti kotníků a nártů,“ vysvětluje angioložka MUDr. Petra Zimolová z Kardiologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze. Je zapotřebí občas vstát a projít se po místnosti nebo si zakroužit kotníky, protáhnout nárty a špičky.

Riziková povolání

Náchylnější na vznik a rozvoj žilního onemocnění jsou tedy například letušky, hostesky, promotéři. Do výčtu rizikových povolání patří i prodavači za kasou, sálové sestry, recepční, přednášející i lidé pracující v kadeřnických a kosmetických profesích. Početná je i skupina těch, kteří naopak celý den sedí. Typičtí jsou řidiči a řidičky z povolání, kteří kvůli ustavičnému sezení mohou trpět i hemoroidálním onemocněním. Dále sem patří pracovníci na úřadech, v bankách, administrativní pracovníci a obecně lidé pracující v kancelářích.

Aktivní ve volném čase

Změnit zaměstnání je pro mnohé naprosto nereálné, ať už z finančních důvodů, nebo proto, že je práce zkrátka baví. Z pohledu lékařů je nejlepší prevencí vyvarovat se obezity, aktivně se hýbat, nenosit škrtící oblečení a ponožky a nosit kvalitní široké boty. Jestli nechcete nebo nemůžete měnit práci, změňte způsob, jakým trávíte svůj volný čas. A pokud už sami na sobě cítíte projevy, navštivte praktického lékaře. „On sám už může něco vyléčit, dát dobré rady nemocným, doporučit dodržování režimových opatření při žilním onemocnění. Může předepsat vhodná venofarmaka, což jsou léky na posílení žilní stěny, které zlepšují návrat krve,“ vysvětluje angioložka MUDr. Petra Zimolová.

Jak ulevit nohám

Přezujte se do pohodlných bot, podpatky mají být maximálně 3 až 5 cm. Při telefonování vstaňte a choďte. Při sezení můžete cvičit a hýbat nohama. Využívejte kompresivní punčochy a punčocháče. Užitečné tipy odborníků najdete na webu www.zilniporadna.cz.

3 cviky pro každého

  • Vsedě s nataženýma nohama stlačujte míč umístěný mezi kotníky.
  • Maximálně roztahujte prsty u nohou a následně je sbalte přimknutím k plosce nohy.
  • Natáhněte nohy a kružte chodidly v kotnících.

Video se připravuje ...
Víte jak nezanedbat problémy s žilami? Specialista radí, jak ušetřit peníze, čas i bolestiVIDEO 

Proč nekřížit nohy

Sed s nohama přes sebe může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku, kdy dojde ke stlačení velkých krevních cév a krev poté teče zpět od nohou pomaleji. Výsledek je stejný jako při dlouhodobém stání, a to jsou oteklé a těžké nohy, metličky a křečové žíly.

 

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.