Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Slunce není pouze otázka tepla: V čem nám pomáhá a kde naopak škodí?

6. července 2023 • 14:00

Bez světla a tepla slunce by neexistoval život. Bohužel, čím dál tím více dostáváme upozornění, že se před jeho přímým působením máme chránit.

Také vám zjistili, že máte málo „déčka“? Tento vitamin patří k vitaminům rozpustným v tucích a je důležitý pro správné vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších látek. Důležitý je i pro zdraví kostí a správné fungování imunitního systému. Vitamin D je obsažen v játrech, rybím tuku, rybách, vaječném žloutku, mléce a mléčných výrobcích či ořeších. Náš organismus ho získává i díky slunečnímu záření. „Denní dávka vitaminu D se v organismu vytvoří už poté, co na hřbety našich rukou a předloktí dopadá denní světlo po dobu půl hodiny týdně,“ říká docentka MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF Univerzity Karlovy.

Video se připravuje ...
Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?VIDEO 

Zaháněč deprese

Denní světlo a sluneční svit nás přirozeným způsobem chrání před špatnou náladou a depresivním laděním. Základem dobré nálady je správná produkce hormonu serotoninu, k jehož tvorbě dává impulz denní světlo a melatonin, který organismus produkuje v noci. Tyto dva hormony spoluzodpovídají za naši duševní výkonnost, dobrou náladu a kvalitní spánek. Pokud jsme naopak účinkům denního světla vystaveni málo, jako tomu bývá během krátkých zimních měsíců, máme špatnou náladu, trpíme poruchami spánku a máme sklony k depresím.

Jenže co kůže?

S nebezpečím slunečních paprsků je nejčastěji spojována pokožka. Její spálení UV zářením, což je složka slunečního spektra, zvyšuje riziko vzniku kožního nádoru melanomu a dalších kožních nádorů. „Nejrizikovějšími místy těla z pohledu spálení pokožky slunečními paprsky bývá obličej, zejména nos, ale i uši, krk, ramena a místa, která zůstávají na sluníčku odhalená. Ke spálení dochází velmi často během jarních měsíců, kdy pokožku vystavíme během sportování, turistiky nebo třeba při práci na zahradě. Další typickou okolností, kdy dochází ke spálení pokožky, jsou dovolené u moře a v horách,“ popisuje dermatoveneroložka.

Street faktor a 50

Ač si to moc neuvědomujeme, sluníčko nás může spálit i ve městě. „Ochranou před spálením v ulicích je takzvaný street UV faktor. To je UV faktor s hodnotou 20 a velmi často bývá součástí běžných denních krémů, pokud denní krém tento faktor neobsahuje, je třeba po jeho aplikaci pokožku chránit ještě klasickým přípravkem s UV filtrem,“ vysvětluje lékařka. Pro delší pobyt na sluníčku, během sportu, turistiky, zahrádkaření, při pobytu u moře či na horách je nutné pokožku chránit přípravky s vyšším UV faktorem. „V našich podmínkách by měl stačit přípravek s UV filtrem 30. U moře či na horách doporučuji přípravek s faktorem 50. Důležité je si uvědomit, že v době od 12. do 15. hodiny je sluneční aktivita nejsilnější, v tuto dobu je dobré se sluníčku zcela vyhnout,“ dodává odbornice.

Následky pro oči

Sluneční paprsky a jejich UV složka mohou být velkým nepřítelem našich očí. „Sluníčko, pokud se do něj díváme, způsobí třeba zánět spojivek a zánět rohovky, což je vrstva pokrývající přední část oka. Pokud sluneční paprsky zasáhnou i oční sítnici, což je vrstva uvnitř oka, může dojít k trvalému poškození zraku,“ vysvětluje docent MUDr. Pavel Studený, Ph.D., MHA, přednosta Oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF Univerzity Karlovy. Nejlepší ochranou očí jsou brýle s UV filtrem, ten má zásadnější význam, než mají tmavá skla. „Tmavá skla slunečních brýlí bez UV filtru podpoří rozšíření zorniček, což není dobře, protože do nich dopadá více záření. UV filtr mohou mít dioptrické brýle, sluneční brýle i brýle sportovní. Dobré je si uvědomit, že intenzita slunečního záření je vyšší nejen u moře, ale i na horách,“ upozorňuje lékař.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.