Opalování v těhotenství: Ano, či ne a jaké jsou jeho „zdravé“ zásady? | Moje zdraví

Opalování v těhotenství: Ano, či ne a jaké jsou jeho „zdravé“ zásady?

Opalování v těhotenství: Ano, či ne a jaké jsou jeho „zdravé“ zásady?
Opalování v těhotenství • Autor: istock.com
30. července 2023 • 06:00

Opalování je téma, na které existuje mnoho různých názorů. Opalování v těhotenství je na tom stejně. Všude však platí pravidlo, že „všeho s mírou“. Jaké jsou tedy hlavní zásady opalování v těhotenství?

 

Opalování v těhotenství je poměrně diskutované téma. Je třeba chránit nejen sebe, ale také rostoucí bříško, a to nejen před spálením, ale také před přehřátím. Někdo se raději zdržuje ve stínu, jiný se s oblibou opaluje na pláži ještě pár týdnů před porodem. Kvalitní fotoprotekce a ochrana před přehřátím jsou však důležitým základem.

Video se připravuje ...
Porodník o novinkách pro těhotné: Jaká onemocnění a komplikace umíme odhalit a jaký věk je rizikový?VIDEO 

Slunce je pro náš život nezbytné a nabízí řadu výhod. Nicméně je potřeba využívat těchto výhod s rozmyslem, protože přemíra slunečních paprsků nám může více uškodit než být nápomocná. Kůže rychleji stárne, mohou se objevit alergie i podrážděnost a to v dlouhodobém horizontu může vést až k rakovině kůže.

Opalování v těhotenství

Sluníčko přináší našemu tělu mnoho benefitů. Díky slunci máme obvykle lepší náladu a také z něj čerpáme potřebný vitamin D. Obecně platí, že těhotné ženy nemusí mít strach jít na procházku či sedět na zahradě, jediné, čemu by se měly vyhnout, je cílené opalování. UV záření ve velké míře totiž nemá negativní vliv pouze na pokožku ženy, neblaze může ovlivnit také plod.

Jaká hrozí rizika opalování v těhotenství?

Rizik spojených s opalováním v těhotenství je několik:

  • riziko přehřátí: Spektrum slunečních paprsků obsahuje kromě ultrafialového také infračervené záření. To je zodpovědné právě za teplo, které cítíme nejen ve vzduchu ale také na pokožce. Přehřívání organismu zhoršuje otoky v těhotenství, které jsou i bez toho docela značné. Přehřátí neprospívá miminku ani mamince.
  • opalování na zádech: Není vhodné zejména ve vyšším stadiu těhotenství, kdy leh na zádech výrazně zvyšuje tlak na vnitřní orgány. Zároveň plod tlačí na žílu, která přivádí krev do srdce. Proto se doporučuje slunit raději vsedě.
  • hyperpigmentace pokožky: Pokožka nastávající maminky je mnohem citlivější a náchylnější na vznik pigmentových skvrn v těhotenství. Ty se nejčastěji tvoří na obličeji a na břichu, a to i bez UV záření, pouhým působením hormonů. Při slunění je pigmentace výraznější a po porodu jen tak nezmizí.
  • citlivá pokožka: Při intenzivním slunění je pokožka náchylnější na vznik spálenin, a proto by jedinou volbou při pobytu na slunci měl být opalovací krém SPF 50+.
  • nižší hladina kyseliny listovéUV záření snižuje hladinu kyseliny listové, která je důležitá zejména v 1. trimestru pro správný vývoj plodu. Podílí se na správném dělení buněk a vzniku zárodečných tkání.

Zásady správného slunění

  • Při pobytu na slunci použijte krém s vysokým SPF faktorem.
  • Zkuste omezit pobyt pod přímým sluncem a raději se zdržujte ve stínu. Přes poledne, v rozmezí mezi 11 a 15 hodinou, raději zůstaňte doma.
  • Vždy noste pokrývku hlavy a přes bříško lehké oblečení.
  • Konzumujte potraviny plné vody jako ovoce a zelenina
  • Dostatečně pijte a volte raději teplejší nápoje než ledové, které tělo sice zchladí okamžitě, ale na krátkou dobu. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.