Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Šafrán: Zázrak nejen pro kuchaře

14. listopadu 2022 • 14:00

Jedno z nejdražších a nejluxusnějších koření světa má unikátní aroma, chuť i léčivé účinky. Navíc je šafrán krásný. Ne nadarmo se mu přezdívá karmínové zlato.

Šafrán voní sladce, po medu a po květinách. Milovali ho už ve starém Egyptě, oblíbili si ho ve starověkém Řecku. Dnes se těší stále větší oblibě i u nás. A to nejen pro jeho krásu, chuť a aroma, ale i kvůli léčivým účinkům. „Zaujalo mě, jak krásně a silně voní, a trvale mě fascinuje, do jak široké palety jídel ho lze bez obav přidávat, aby pak zcela posunul dimenzi chutě a aromatu. Rád s nadsázkou říkám, že lidstvo se dělí na dvě skupiny: Na lidi, kteří šafrán už milují, a na ostatní, kteří ho teprve milovat začnou. Zatím se mi zdá, že to tak vážně je,“ směje se Ondřej Průša, který se o šafrán hluboce zajímá a také ho k nám dováží (více na jeho webových stránkách prodejsafranu.cz).

Video se připravuje ...
Na náměstí Míru vykvetl šafrán bělokvětýVIDEO 

Osudové setkání

„Šafrán mi učaroval před pěti lety. Při cestě po Íránu jsem se zamiloval nejen do šafránu, ale i do své přítelkyně, kterou jsem si posléze přivezl do Čech. Ještě předtím jsem však za ní v prvních měsících vztahu cestoval do Teheránu. Při asi třetí cestě mě napadlo, že je škoda jezdit tam a zpátky naprázdno. Přemýšlel jsem, co přibalit do kufru, a došlo mi, že slavným karmínově červeným zlatem Íránu je šafrán, pro který jsem se zcela nadchl,“ odhaluje Ondřej Průša svoji životní cestu.

Sklízí celá rodina

Právě Írán patří k největším producentům šafránu. Podle odhadů z 250 tun, které se ve světě ročně vypěstují, přes 90 % pochází právě odsud. „Pěstuje se v chladných horských pouštních a polopouštních oblastech. Stačí ho jednou důkladně zalít na jaře a následně pak až na podzim,“ říká Ondřej. Když je něco vzácné, je toho jako šafránu. Staré známé rčení dává vědět, proč je šafrán tak drahý. Na jeden kilogram tohoto koření je potřeba z květů ručně vytrhat a nasušit asi čtyři sta padesát tisíc čnělek. K tomu je nutné posbírat nějakých 150 tisíc květů. V Íránu se květy šafránu setého sklízejí na přelomu října a listopadu a do sklizně se zapojují celé rodiny.

Kam s ním?

Šafrán může samozřejmě posloužit ve sladkých, slaných i tekutých potravinách svým jedinečným aromatem. Všichni si asi vybaví šafránové rizoto nebo paellu. Skvělý je ale i v krémových dezertech, jako je tiramisu, ochutí maso a ryby, rýži, ovocné smoothie a originální je i špetka šafránu v šampaňském. Podpoří ale také naše zdraví. Asi jste netušili, že mimo jiné například zvyšuje obsah serotoninu v krvi, a tak má vliv na dobrou náladu a účinně bojuje s depresemi. „Co se týká zdravotních účinků, je to podle mě potravina pro 21. století. Šafrán působí proti depresím a úzkostem, přispívá ke snížení únavy, vyčerpání a k celkové duševní pohodě a stabilitě. Dále prospívá dobré funkci ženských i mužských pohlavních orgánů. Kromě těchto prokazatelně doložených benefitů se zkoumá řada dalších použití – například při prevenci Alzheimerovy choroby, na léčení některých očních vad, dokonce určitých typů rakoviny,“ vypočítává Ondřej. Kosmetika se šafránem zase přispívá ke zdravější a jemnější pleti.

Víc než špetku

Jak ale dovozce podotýká, tyto zdravotní účinky pocítíme pouze při cíleném a pravidelném užívání. Šafrán se podává ve formě celých nebo mletých čnělek, ale i v podobě různých tablet, extraktů nebo tinktur. „Užívat se také může v teplé či studené vodě nebo v čaji. Důležitá je hlavně pravidelnost. Pro zdravotní účinek se zpravidla udává, že je třeba denně zkonzumovat asi 30–50 mg, což je zhruba patnáct až dvacet pět celých čnělek šafránu,“ radí Ondřej.

Hlídání dávek

Ovšem pozor, nic se nemá přehánět. U šafránu to platí stonásobně. Udává se, že smrtelná dávka je pouhých 15–20 gramů! Za den zdravý člověk tedy může bez obav konzumovat řádově desetiny gramu. „Denně bychom neměli sníst více než půl gramu. To bohatě postačí, aby tělo využilo blahodárné uklidňující účinky,“ varuje Ondřej s tím, že by se tomuto vzácnému koření měly úplně vyhýbat těhotné a kojící ženy. „V Íránu se dokonce velká dávka šafránu někdy používá k vyvolání potratu.“

Drtit s cukrem nebo solí

Jak získat ze šafránu co nejvíc? Abyste dosáhli plné intenzity barvy, chutě i vůně, rozdrťte bylinku v hmoždíři. Lépe to jde, když přidáte trochu krystalického cukru nebo soli. Pak podle toho, jak ho budete následně používat, rozmíchejte rozdrcené koření buď v trošce horké vody, mléka nebo oleje, či rozpuštěného másla. Nechte alespoň čtvrt hodiny uležet. Šafrán lze dlouhodobě skladovat v suchu a temnu. Krátkodobě ho pak můžete rozmíchaný v šálku vody uložit na pár dnů do ledničky, případně šafránovou vodu zamrazit. Chcete-li se radovat i ze šafránových květů, můžete si ho vypěstovat i v našich podmínkách. Je nenáročný jak na vodu, tak na půdu. Jediné, co potřebujete, je sehnat si jeho cibulky, protože se množí pouze vegetativně.

Jestliže chcete zachovat maximum účinných látek, šafrán nevařte.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.