Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Rozmary menopauzy: Vyzkoušejte, co vám uleví

27. října 2022 • 14:00

Menopauza je často doprovázená nepříjemnými příznaky, jako jsou návaly horka, noční pocení a také emoční výkyvy, poruchy krevního oběhu nebo potíže se spánkem. Složení esenciálních olejů může ve spolupráci s vaším tělem pomoct tyto průvodní jevy zmírnit.

Esenciální oleje, které se používají v menopauze, mají účinky podobné hormonu estrogenu. Jsou vhodné kvůli schopnosti kompenzovat jeho přirozený pokles, spojený se stoupajícím věkem. Ještě než vám dáme několik tipů a rad, je správné vás upozornit, že pokud je chcete používat, dávejte pozor na možné kontraindikace a také na jejich působení ve spojitosti s užívanou medikací (hlavně s léky na vysoký tlak, ředění krve, při epilepsii nebo astmatu a onkologických onemocněních). Mohou snížit nebo zvýšit její účinky.

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

Emoce pod kontrolou

Kromě podpory vyvážené hormonální hladiny se aromaterapeut zaměřuje při péči o ženu v menopauze také na její emoční stránku a snaží se ji co nejlépe podpořit. Snížení četnosti výkyvů nálad lze pomocí aromaterapie dosáhnout poměrně efektivně. Navíc eliminace stresových faktorů přispívá k lepšímu spánku. Do směsí pro psychickou rovnováhu jsou volené typicky esenciální oleje z neroli, růžového geránia, citrusů, růže damašské nebo stolisté.

Zkuste si do osobního inhalátoru kápnout kapku červeného pomeranče a geránia, zachrání vás při psychicky náročném dni.

Při možné pochybnosti vzájemného působení esenciálních olejů s medikací je dobré se poradit s lékárníkem u přepážky s léky na předpis.

Přes kůži

Esenciální oleje lze používat všemi možnými způsoby, vůbec nejlepší a nejrychlejší způsob, jak podpořit jejich působení, je kožní cesta. Fungují prakticky okamžitě. Aplikace pomocí masáže navíc pracuje s krevním oběhem, který dostává stimulaci k tomu, aby lépe pracoval.

Masážní směs pro ženy v menopauze

50 ml nosného oleje (třeba jojobový nebo mandlový), směs esenciálních olejů (EO): 10 kapek EO petitgrain, 10 kapek EO geránium, 5 kapek EO heřmánek římský, 1 kapka EO pačuli (je velmi aromaticky silný, lze vynechat). Upozornění: pačuli – olej je nevhodný při ženských onkologických onemocněních.

Heřmánek římský

Možnost nepříznivé reakce u alergiků na čeleď hvězdnicovitých.

První pomoc s mátou

Nekonzervované květové vody (hydroláty) můžete při menopauze používat různě. Výborná je třeba ta z máty peprné, která napomáhá snižovat projevy migrén a také bojuje proti návalům horka. Hodí se nejen v parných dnech, ale je ideální hlavně pro ženy v menopauze. Dobré výsledky můžete pozorovat, pokud ji nastříkáte na hrudník, krk a tvář, úleva přichází prakticky okamžitě. Obsažený mentol vyvolá mírné stažení cév a pokožka se zklidní. Máta peprná navíc snižuje známky únavy.

Podpora krevního oběhu

Podpora krevního oběhu je důležitá v menopauze také kvůli bolestem hlavy a migrénám. Výborným esenciálním olejem na hormonální migrény je kadidlo. Na bolesti hlavy ze stresového přetlaku funguje již zmíněná máta peprná (pozor u astmatiků a epileptiků, alergiků na mentol). Aplikace je jednoduchá, stačí zředit kapku esenciálního oleje v jedné kávové lžičce nosného oleje a aplikovat na spánky a týl. Mátový nebo kadidlový hydrolát může také dobře pomoct v případě, pokud nejsou bolesti ještě příliš silné. Pro celkovou podporu krevního oběhu můžete použít třeba rozmarýn (pozor u vysokého tlaku a při onkologické léčbě).

Rozprašovač do kabelky

Pokud zbytečně nechcete zapalovat aromalampu nebo pouštět difuzér (maximálně hodinu denně), emoce na uzdě dokážou udržet hydroláty z růže damašské, citrusů nebo geránia. Můžete je přelít do malého rozprašovače a nosit v kabelce jako první pomoc.

Inhalační tyčinky

Když nemáte k ruce difuzér nebo aromalampu, mohou kromě hydrolátů pomoct také inhalační tyčinky, které jsou vhodné při jakýchkoli stresových situacích. Prodává je několik značek s hotovou směsí éterických olejů. Tyčinky jsou malé a snadno je nosíte u sebe.

Vhodné esenciální oleje pro zmírnění příznaků menopauzy: 

  • Cedr atlaský 
  • Šalvěj muškátová
  • Koriandr, pačuli
  • Tymián borneol
  • Řečík lentišek
  • Helichrysum italicum
  • Muškátový oříšek

O kontraindikacích se v případě nejasností poraďte s řádně školeným aromaterapeutem.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.