Posilujte dětskou imunitu. Vyplatí se to | Moje zdraví

Posilujte dětskou imunitu. Vyplatí se to

Posilujte dětskou imunitu. Vyplatí se to
Podpořením imunity se vyhnete nejen chřipce a nachlazení, ale i dalším, vážnějším nemocem. • Autor: hennex
6. října 2021 • 12:00

Návrat dětí do škol a školek po téměř roční izolaci zapříčinil plné ordinace pediatrů. Během pandemických opatření nemohly děti chodit do kolektivu a snížila se tak jejich obranyschopnost. Jak podpořit jejich imunitu radí pediatrička Jana Šumanová. 

1. V současnosti je velké téma snížená imunita u dětí po koronavirových opatřeních v minulém roce. Jak často se s tím v ordinaci setkáváte a o jaké konkrétní potíže jde? A může za to opravdu distanční výuka a karanténní opatření?

Ano, v současné době, poslední 2 týdny, zažíváme v ordinaci prudký nárůst virových onemocnění horních cest dýchacích u dětí mladší i starší věkové kategorie, které může doprovázet 1-3 dny trvající zvýšená teplota případně horečka.

Video se připravuje ...
Jak podpořit imunitu u dětí?VIDEO 

V minulých letech tento nárůst akutních respiračních onemocnění následkem setkání dětí v kolektivu po letních prázdninách začínal většinou až na konci září a v říjnu, letos došlo ke zkrácení doby, kdy dětské kolektivy mateřských, základních i středních škol zůstaly zdravé.

Vysvětluji si to tím, že děti imunitní systém po dobu epidemiologických opatření spojených s onemocněním COVID-19 méně zatěžovaly a tím méně trénovaly a také mohou být nyní po návratu do školy po roce plném distanční výuky ve větší psychické nepohodě, která fungování imunitního systému zhoršuje.

2. V jaké míře je to záležitost pediatra a kdy a jak často posíláte dítě s tímto problémem třeba specialistovi?

V naprosté většině případů jsou děti léčeny pouze v naší ordinaci, v malém procentu případů v případě ušních komplikací je potřeba návštěva u ORL specialisty.

3. Jaké metody, přípravky, léky v takovém případě volíte a proč?

K léčbě virových onemocnění horních dýchacích cest stačí ve většině případů klidový domácí režim, vitamín C a podpůrná léčba rýmy a kašle. Svým pacientům v běžné akutní praxi často na kašel doporučuji homeopatické léky ve formě sirupů. V případě, že malý pacient odmítá sirupy a kapky, je výhodou možnost podání jednosložkových homeopatik, například léku Drosera 30 C ve formě granulí, které se rozpustí v ústech.

4. Jaké jsou jejich největší benefity? Jak na takovou léčbu reagují rodiče, ale i dětští pacienti? 

Homeopatické léčivé přípravky jsou šetrné k dětskému organismu, nezatěžují ledviny a játra, nezpůsobují alergii, dětem chuťově nevadí a neodmítají je. S užíváním homeopatik mám dobré zkušenosti v praxi i ve své rodině.

5. Jaká homeopatika nejčastěji na posílení imunity u dětí používáte?

Z jednosložkových homeopatik se mi velmi osvědčila například Silicea v ředění 15 C, v dávce 5 granulí 1x denně.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.