Co je dovoleno dělat během menstruace, o čem si vy myslíte, že ne | Moje zdraví

Co je dovoleno dělat během menstruace, o čem si vy myslíte, že ne

Co je dovoleno dělat během menstruace, o čem si vy myslíte, že ne
Blíží se menstruace. Co si odřeknete? Možná nic • Autor: iStock.com
27. května 2022 • 06:00

Sportovat v době menstruace? Nebo mít dokonce sex? Je řada věcí, o nichž vám bylo během života ženy podsouváno, že nejsou vhodné dělat, zejména pokud máte menstruaci. Automaticky v té době tedy neplavete, nepijete alkohol a sex je tabu. Je to opravdu nutné?

V období menstruace, zhruba pěti dnů v měsíci, žena prožívá období ne vždy příjemné, neboť bývá často doprovázeno bolestí, únavou, psychickou nerovnováhou. Ale zároveň je to období, kdy si žena dovolí zpomalit, odpočinout  a nabrat síly. Bývá uzavřenější, emotivní, meditativní, snová, ale také empatická, vizionářská a moudrá. Avšak zříkat se aktivit, které jí dělají během zbytku cyklu radost, jako je sex, sport, konzumace některých jídel, není potřeba. Možná je žena nebude moci provádět v takové intenzitě, ale rozhodně se jich nemusí zříkat. 

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?VIDEO 

Vyhýbat se sexu? Nemusíte

První aktivitou, která vás napadne, je sex. Dávno však jeho zákaz během menstruace neplatí. Tento mýtus vyrací i výzkum společnosti INTIMINA, výrobce kalíšku Ziggy cup, kdy 82 % respondentek uvedlo, že i během menstruace si sex dopřávají, a dokonce 12 % z nich v tomto období prožívá intenzivnější orgasmus. 26 % z nich má na sex chuť během menstruace a 57 % vadí „nepořádek“ z krve. Na tuto obavu však existuje, jak říká Ilona Bittnerová, majitelka obchodu Maluna s hygienickými pomůckami a potřebami pro ženy, řešení. „Pokud je na vině bolest nebo snížené libido, je to samozřejmě v pořádku a nezbývá než počkat na její konec. Jestli je to ale kvůli určitému diskomfortu a nervóznímu kontrolování, abyste něco nezašpinili, můžete vyzkoušet několik pomůcek, ať už menstruačních, nebo sexuálních, které vám během milování situaci usnadní.“

Ideální pomůckou pro sex při menstruaci je menstruační houbička. Pro ty z vás, které ji ještě neznají, jde v podstatě o přírodní alternativu tamponu. Houbičky se sbírají v moři, usuší se na slunci a ostříhají do oválného tvaru. Na suchu jsou poměrně tvrdé, ale po namočení nádherně změknou. A to je přesně ten důvod, proč jsou tak příjemné při milování. Díky své jemnosti a měkkosti ani jednoho z partnerů netlačí. Jsou navíc velmi savé, takže krev na svém místě udrží poměrně dlouho, záleží ale na síle menstruace. Před i po milování je třeba houbičku důkladně propláchnout.“ 

Ani uživatelky menstruačních kalíšků nemusí zoufat, jen mohou využít jiný typ. Existuje kalíšek přímo vyvinutý tak, aby se s ním dalo milovat. Jmenuje se Ziggy Cup, má speciální plochý tvar a nasazuje se přímo pod děložní čípek. Díky tomu je v děloze mnohem více prostoru. Na podobném principu funguje také Evanella, sexuální pomůcka vyrobená v ČR. Ta však není menstruačním kalíškem, zavedená by měla zůstat maximálně 40 minut.

Neběhat, nesportovat, jen ležet. Proč?

Jestliže jste aktivní sportovkyně, nebo vám zrovna na období menstruace vychází cyklovýlet s přáteli či pořádná túra, nemusíte vše odpískat a sportovní aktivity se zříkat. Na to, jak moc se do aktivity ponořit, určuje vaše celková fyzická kondice, hladiny hormonů, bolesti a případná psychická tenze. V době menstruace si svou oblíbenou fyzickou aktivitu dopřejte a pozorujte, jaký má na vás vliv, jak moc je pro vás náročná a kolik je váš limit. Propříště budete vědět, že deset kilometrů běžeckého tréninku je moc, ale pět hravě zvládnete a ještě si ulevíte od bolestí.

MUDr. Štěpánka Peštová, spoluzakladatelka Pesarshopu, vysvětluje, proč zmírnit zátěž: „Z obecného hlediska není vhodné se v období menstruace přetěžovat. Jednak je v tomto období nejnižší hladina pohlavních hormonů v krvi. Tyto hormony mají kromě své hlavní funkce vliv i na svalovou a pojivovou tkáň. V období menstruace, kdy hladina pohlavních hormonů poklesne, je tělo v nejnižší kondici. Na tom se podepisuje nejen hladina hormonů, ale i krvácení. Jednak u silnějšího krvácení dochází k významné ztrátě krve, jednak se musí tělo postarat o zhojení ,rány‘. Další roli hrají svalové spasmy. Na stahy dělohy reaguje více či méně i okolní svalstvo pánve a někdy i v bedrech. V takové situaci může dojít snadno k přetížení zádového svalstva.“

Není tedy vhodné provozovat takové sportovní aktivity, které jsou na záda náročné. Také je potřeba se vyhnout obráceným polohám, jako je svíčka nebo stoj na hlavě, a zvýšení nitrobřišního tlaku silovým posilováním svalů v podbřišku, aby se neobrátil tok krve z dělohy do břicha. Na druhou stranu vhodným dynamickým či protahovacím cvičením si může žena ulevit od bolestí nebo psychické tenze, kterou zle doslova vyběhat.

Rozhodně nesmíte plavat. Opravdu?

K tomuto tvrzení nejspíše přispívala omezenost hygienických pomůcek určených pro menstruaci. Ženy se děsily toho, že jim vyjde menstruace na dovolenou, a tak počítaly a počítaly. Kvůli obavám ze zašpinění bazénu, všech vodních ploch, plavek, ručníků se bazénům a koupalištím vyhýbaly obloukem a vymýšlely výmluvy „proč se nemohou koupat“. Stejně tak strach z infekce či zatížení pánevní oblasti. Výzkumy na Harvardově univerzitě však neukázaly negativní vliv plavání v době menstruace. Využijete-li vhodné menstruační pomůcky, jako menstruační kalíšek, měkké tampony, a doržíte-li hygienu, plavání se nemusíte vyhýbat. Jen zeleným a špinavým rybníkům.

Depilace bolí

Při menstruaci jsou naše receptory bolesti extra zvýšené a kůže se stává mimořádně citlivou. Proto se uvádí, že depilace voskem může být bolestivější než jindy. Tuto polopravdu si vyzkoušejte sama. Každá z nás má jiný práh bolesti a navíc během menstruace se říká, že žena se s bolestí zvládá vypořádat mnohem lépe. Navíc tím, že bude vypadat lépe, se bude cítit dobře.

Náročné pracovní úkoly zvládnete

Říká se, že v období menstruace je žena méně soustředěná a její efektivita klesá. Jak v kterých oblastech. Výhodou této fáze je, že žena řeší jen podstatné věci a nezabývá se zbytečnostmi. Stejně tak má skvělé vhledy a je vizionářská. Často se stává, že vyřeší problém, který neměl dlouhodobě řešení. Proč tedy v době menstruace jen dávat razítka a odpovídat na e-maily? Během menstruace zvládnete víc.

Nejezte slané jídlo, mléko a sýry

Tím se nemyslí přestat solit úplně. Je potřeba se jen vzdát brambůrků a jiných přesolených pochutin. Více zařadit ovoce a zeleninu. Ani sklenice mléka či sýry vám neublíží. Mléčné výrobky totiž obsahují kyselinu arachidonovou, která může způsobit křeče, ale není to podmínkou. Sama si vyzkoušejte, zda na vás má tento vliv. Mléčné výrobky si ponechte, jen přestupte na jejich lehčí varianty, například místo klasického mléka používejte mandlové či sójové.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.