Překvapivá studie: Hubnout se dá i díky šálku kávy denně | Moje zdraví

Překvapivá studie: Hubnout se dá i díky šálku kávy denně

Překvapivá studie: Hubnout se dá i díky šálku kávy denně
Autor: istock.com
7. července 2019 • 06:00

Kila navíc nejsou rozhodně něčím, co prospívá zdraví. Nejen kvůli tomu přibývá lidí, kteří zkoušejí všechno možné, aby se jich zbavili. Právě ty určitě potěší zpráva, že vědci přišli na to, že hubnout se dá i díky jedinému šálku kávy denně.

Nový výzkum Nottinghamské univerzity v Británii naznačuje, že kofein může být pomocníkem v boji s obezitou a cukrovkou. Pomáhá totiž zvyšovat hladinu „dobrého“ tuku, který na rozdíl od toho „špatného“ přeměňuje živiny na energii a vytváří teplo.

Klíčem všeho je "dobrý" tuk

Vědci z britské univerzity naznačovali, že proměna špatného tuku v dobrý by mohla být účinným způsobem, jak bojovat s obezitou, a studie se zaměřila na specifické testy, které by mohly tento proces spalování tuků usnadnit.

Dobrý tuk metabolizuje potraviny na energii aktivací proteinu s názvem UCP1. Ten se vyskytuje v mitochondriích tukové tkáně. Výzkumníci z univerzity zkoumali působení kávy na tento protein a vedoucí projektu, profesor Michael Symonds, zveřejnil výsledky studie v časopisu Scientific Reports. Podle něj kofein obsažený v kávě zvyšuje hladinu proteinu UCP1 a zlepšuje metabolismus buněk.

Kofein zabral, voda propadla

Jeho tým zkoumal tento výsledek i u lidí. „Věděli jsme, že dobrý tuk se nachází hlavně v oblasti krku, a snažili jsme se prozkoumat lidi, kteří právě vypili kávu, abychom zjistili, jestli dobrý tuk začne reagovat,“ popsal postup kolegů Symonds. Vědci porovnávali účinky s vypitím obyčejné vody. Podařilo se jim zjistit, že kofein skutečně reaguje s dobrým tukem, zatímco voda nikoli.

Více o tom, kolik kávy můžeme pít, si přečtěte ZDE.

„Toto je první studie, která ukazuje, že něco jako šálek kávy může mít přímý vliv na funkce dobrého tuku. Potenciální důsledky našeho výzkumu jsou obrovské, protože obezita je pro společnost hlavním zdravotním tématem, a navíc tu máme vzrůstající epidemii cukrovky. I ta by se dala díky dobrému tuku potlačit,“ uzavřel vědec.


Jaký je rozdíl mezi dobrým a špatným tukem?

Dobrý tuk, nebo hnědá tuková tkáň, uchovává energii v menším prostoru než ten špatný. Je plný mitochondrií bohatých na železo, díky čemuž má také specifickou barvu a své jméno. Když se dobrý tuk spaluje, vytváří teplo. Během této „termogeneze“ navíc spaluje i kalorie, proto je považován za klíč k léčbě obezity a některých metabolických syndromů.

Špatný tuk, nebo bílá tuková tkáň, je standardní tuk, o kterém se mluví v běžném životě. Ukládá energii do velkých tukových "kapiček", které se usazují po celém těle. Pomáhá také udržovat tělo v teple tím, že izoluje naše orgány. Bohužel ale vede k obezitě. Uvádí se, že příliš mnoho bílého tuku v oblasti brady může způsobit vyšší riziko srdečních onemocnění, cukrovky a dalších chorob.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.