Tajemství hubnutí? Z jídelníčku musíte vynechat jednu věc! Kterou? | Moje zdraví

Tajemství hubnutí? Z jídelníčku musíte vynechat jednu věc! Kterou?

Tajemství hubnutí? Z jídelníčku musíte vynechat jednu věc! Kterou?
Alkohol může zcela zastavit hubnutí • Autor: istock.cz
23. března 2024 • 06:00

Spousta cvičení, procházek, dřepů, už žádná čokoláda, zmrzlina nebo svíčková. Možná vás děsí, co všechno musíte dělat, a co si naopak odepřít, abyste zhubli i o pouhých pět šest kilo. Přitom by možná stačilo udělat jinou změnu – přestat pít alkohol. 

Nejspíše znáte pár lidí, mužů i žen, kteří dlouhodobě pijí přes míru, a přesto nemají žádné problémy s váhou. Možná za to vděčí výkonnému metabolismu, možná se šidí v jídle natolik, že jim chybí důležité živiny a nejsou na tom zdravotně dobře. 

Při hubnutí je důležité zvýšit příjem zeleniny. Jak na to? Podívejte se na video!

 

Jenže většina lidí musí počítat s tím, že alkohol obsahuje poměrně dost kilojoulů – čím silnější, tím více. Nabízí se sice řešení v podobě toho, že si svou oblíbenou večerní dvoudecku započítáte do denního energetického příjmu a dáte si o to méně třeba příloh. Jenže s alkoholem je to bohužel složitější, a tenhle trik proto nemusí zabrat. 

Tělo pálí alkohol, ne tuky

U části lidí tato jednoduchá matematika nefunguje – vysvětlení je třeba hledat ve způsobu, jakým tělo metabolizuje alkohol. Zjednodušeně se dá říct, že organismus se v případě, že si člověk dá pivo nebo víno, zaměřuje na jeho trávení a už nezvládá spálit tuky. Nemusí přitom jít o nějaké výjimečné množství alkoholu, stačí třeba sklenka po večeři. 

Není to ovšem tak, že by při spalování alkoholu tělo spotřebovalo hodně energie – je to zhruba dvakrát méně než množství energie, kterou tělo vydá k tomu, aby spálilo přijaté bílkoviny

Odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti Fitbee upozorňuje na další zrádnosti spojené s alkoholem. "Vzhledem k velkému obsahu cukru má vysoký glykemický index, a proto zvyšuje pocit hladu. Navíc stoupá pravděpodobnost, že si dáme něco nezdravého," řekl.

Nemluvě o tom, že když to s pitím přeženeme, tak pak není těžké ztratit zábrany a přejíst se. Potvrdili to i vědci. Podle této nedávné studie má po alkoholu třetina lidí větší chuť na jídla s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou čokoláda nebo slané krekry, a skoro polovina lidí začne bažit po salámech či sýrech, případně tučných zmrzlinách. 

Když sobotní pití překazí hubnutí

I když vaše tělo nemá s metabolizací alkoholu problémy, stejně se popíjení s plánem zbavit se kil navíc moc nesnese. "Pokud si jednou dvakrát týdně dopřejete mírnou konzumaci alkoholu, pravděpodobně se to na úspěšnosti hubnutí neodrazí. Pokud ale máte tendenci k extrémní konzumaci alkoholu v pravidelných intervalech, může to vaše snažení o redukci hmotnosti značně narušit. Nakonec je potom trochu nešťastné, když vaše týdenní úsilí v dietě překazí jedna víkendová párty," uvádí Tomáš Novotný ze společnosti Aktin. 

Vztahem mezi pitím alkoholu a jeho vlivem na přibírání na váze, respektive na hubnutí se zabývala například tato souhrnná studie. Doložila, že snížení příjmu alkoholu či jeho úplné vynechání může výrazně přispět k tomu, že člověk zhubne. 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.