Nová dieta podle Beyoncé: Zázrak, nebo hazard se zdravím? | Moje zdraví

Nová dieta podle Beyoncé: Zázrak, nebo hazard se zdravím?

4. srpna 2019 • 06:00

„Noční můra každé ženy.“ Přesně tak označila svou postavu po dvou dětech americká zpěvačka Beyoncé (37). Právě kvůli nespokojenosti se svým vzhledem se vrhla na zcela novou dietu, kterou doporučuje všem ženám. Háček je ale v tom, že její 22denní dietní plán je podle výživových odborníků absolutní katastrofou.

Americká diva začala se speciální dietou v době, kdy se připravovala na velkolepý festival Coachella. Beyoncé pracovala po porodu dvojčat několik měsíců na náročné choreografii a aranžmá a také důsledně dodržovala veganskou stravu.

„Abych splnila své cíle, vyloučila jsem z jídelníčku veškerý chléb, sacharidy, mléčné výrobky, maso, ryby i alkohol,“ odhalila zpěvačka svůj tajný recept. „Musela jsem znovu zapracovat i na svých svalech,“ prozradila.

Více o konzumaci sacharidů čtěte ZDE.

Svou dietu, kterou naplánovala spolu s „cvičebním fyziologem“ Marco Borgesem, teď prodává pod názvem "Beyoncé's Kitchen" přes video kanál YouTube, a to za 16 dolarů (asi 320 korun) měsíčně, nebo 99 dolarů (asi 2200 korun) ročně.

Dvaadvacet dní? Spíš dvojnásobek

Beyoncé na začátku videa ukazuje, že váží 79,3 kg a říká: „Noční můra každé ženy a dlouhá cesta přede mnou. Pojďme na to.“ Slavná zpěvačka pak představuje svou speciální 22denní dietu, vzápětí se ale dozvídáme, že ve skutečnosti ji popová kráska držela celých 44 dní.

I když se dietní plán zpěvačky jeví jako účinný, je potřeba se zamyslet nad tím, jestli je vůbec zdravé vyloučit tolik druhů potravin najednou. Nutriční specialisté jsou toho názoru, že nikoli, a v komentářích na internetu to Beyoncé dali také ostře najevo. Někteří dokonce označili její dietu za tak drastickou, že je v podstatě zničující. „Nepodporuji emocionálně a fyzicky destruktivní dietu schovanou pod rouškou rostlinné stravy,“ naváží se do Beyoncé nutriční terapeutka Abby Langer.

Dobrovolně se připravuje o živiny

„Některé potraviny, které zpěvačka přestala jíst, jako třeba chléb a mléčné výrobky, mají vysoké nutriční hodnoty, které jsou zásadní pro vyváženou stravu,“ míní další expertka na zdravou výživu Keri Gans. Podle ní také existuje spousta výzkumů, které potvrzují, že celozrnná nebo vícezrnná strava pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. V mléčných výrobcích je zase zásoba vápníku a vitamínu D, zatímco jogurty jsou plné probiotik.

Expertka navíc varuje, že pokud chceme zdravě zhubnout, podaří se nám to díky vynechání některých druhů potravin, v okamžiku, kdy je do svého jídelníčku znovu zařadíme, ale naše váha ihned poroste.

Podvod, nebo šikovný marketing?

Problém diety, kterou se Beyoncé pyšní, je také to, že konkrétní kroky, které vedly k úbytku její váhy, naznačuje jen velmi vágně. Její video je plné vět jako „zbavte se průmyslově zpracovaných potravin“, „dělejte zdravá rozhodnutí“ či důrazu na „přírodní“ potraviny. V průběhu videa Beyoncé pochopitelně cvičí, ale žádný ze záběrů není dost dlouhý na to, aby bylo vidět, co skutečně dělá, že se jí daří hubnout. Kritici pochopitelně upozorňují na to, že celebrita má kolem sebe celý tým draze zaplacených trenérů, vizážistů, kuchařů a podobně, o kterých si běžné ženy mohou nechat jen zdát, takže není divu, že vypadá tak skvěle.

Beyoncé v závěru videa říká: „Jsem zpátky na pódiu poté, co jsem porodila dvojčata. Byla jsem ženou, která měla pocit, že její tělo není její.“ Otázkou ovšem je, jestli se po tak drastické dietě vůbec má čím chlubit.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.