Halucha vodní | Moje zdraví

Halucha vodní

Halucha vodní (Oenanthe aquatica), jinak také andělika potoční, kerblice, vodní fenykl/kmín/kopr) je planě rostoucí rostlina s řadou léčivých účinků. Pozor, rostlina je jedovatá, otrava může zapříčinit smrt.

Popis

Halucha vodní je jednoletá nebo dvouletá vodní rostlina vysoká 30 až 150 cm, s přímou, zřídka poléhavou, větvenou lodyhou. Listy jsou řapíkaté, dvakrát nebo třikrát zpeřené, jejich pochva od stonku odstává. Až 20 bílých okolíčků skládá velký okolík. Plod je dvounažka.

Velký přehled bylin a jejich léčivých účinků najdete zde.

Účinné látky

Plody haluchy vodní obsahují okolo 2 % silice, z čehož asi 80 % tvoří phellandrin, a dále alkohol androl (který je příčinou nepříjemného zápachu rostliny), asi 20 % oleje, 4 % pryskyřice, okolo 3 % vosku, gumu, vlákniny, sloučeniny křemíku a hliníku a jiné látky.

Účinky na zdraví

Droga usnadňuje vykašlávání, působí silně močopudně a proti nadýmání. Zejména v minulosti bývala vyhlášeným lékem proti astmatu. Zevně se také užívalo rozmačkané natě haluchy na různá poranění. Podává se buď ve formě nálevu, prášku nebo nejčastěji a nejlépe ve formě tinktury připravené z čerstvých plodů.

Protože se jedná o drogu toxickou, neměla by být používána v amatérském samoléčení a v žádném případě by ji neměly užívat děti a těhotné a kojící ženy. Ze stejného důvodu není vhodné ji užívat dlouhodobě.

Výskyt

Haluchu vodní nalezneme téměř v celé Evropě, izolovaně se objevuje i v Turecku, severním Íránu, také v USA. V Česku se vyskytuje od nížin do podhůří, hojně v rybničních oblastech Čech a místy v Polabí, na Moravě jen v úvalech, jinde roztroušeně až vzácně.

Halucha vodní roste v mělkých stojatých nebo tekoucích vodách. Vyskytuje se ve zbahněných humózních půdách s vysokým obsahem dusíku, na pravidelně zaplavovaných stanovištích nebo obnažovaných dnech rybníků či vodních kanálů.

Sběr

Halucha páchne a chutná silně pronikavě, zcela zvláštně, ne právě příjemně. Zralá semena se musí důkladně usušit na vzdušné půdě.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.