Zácpa: Co na zácpu? Jak vyléčit zácpu u dětí? | Moje zdraví

Zácpa

Jedná se o problém s vyprazdňováním, když je stolice příliš tuhá, vyprazdňování jde ztěžka a bývá i bolestivé, dále o pocit nekompletního vyprázdnění či potřebu manuální pomoci k vyprázdnění.

Zácpa (obstipace) se projevuje tak, že dotyčný se nemůže vyprázdnit nebo se vyprazdňuje nedostatečně často, stolice je tuhá. Lékaři většinou hovoří o zácpě, pokud má člověk méně než tři stolice týdně. Vyprazdňování je navíc obtížné a mnohdy i bolestivé. Dále člověka doprovází bolesti břicha, pocit plnosti, nadýmání a nechutenství.

Zácpa často souvisí s naší stravou a návyky. Nepravidelná strava, nedostatek zeleniny, velké množství sladkostí a černého čaje, to jsou jen některé rizikové návyky, v jejichž důsledku můžete trpět zácpou. K dalším patří třeba i nošení těsného oblečení, které stlačuje břicho. V neposlední řadě pravidelnému vyprazdňování neprospívá ani to, že neposloucháte vlastní tělo a ignorujete potřebu jít na záchod. Zadržování stolice v tlustém střevě vede k jeho roztažení a oslabení vyprazdňovacího reflexu. V neposlední řadě stojí za zácpou i nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání a také genetika.

Zácpa může být i příznakem jiného onemocnění. Při syndromu dráždivého tračníku ("střevní neuróza") se zácpa střídá s průjmy a často ji provázejí i bolesti břicha a plynatost. Za zácpou může stát i nádor tlustého střeva, který může svou velikostí bránit průchodu střevního obsahu a tím způsobovat zácpu.

Naše země patří ve výskytu zhoubného nádoru tlustého střeva stále mezi smutnou světovou špičku, a proto: Pokud je člověku více než 45 let a zaznamená obtíže při vyprazdňování po dobu 3 týdnů a déle a neví, proč se tak děje (že nejsou na vině jiné stravovací návyky, nové léky a podobně), měl by kontaktovat lékaře. Na vzniku zácpy se dále mohou podílet některé léky, například na snížení krevního tlaku, ke snížení kyselosti žaludeční šťávy nebo preparáty proti bolesti.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

trávicí soustava, vylučovací soustava

Léčba

Jako léčba se využívají změna stravování, zvýšený příjem vlákniny a tekutin a dostatečný pohyb. Člověk by se rozhodně měl vyhnout borůvkám, černému čaji a bílému pečivu, které zácpu zhoršují. Pokud tato opatření pacientovi nepomohou, přechází se k léčbě pomocí projímadel. Často se také přistupuje k léčbě, kdy pacient ráno vypije sklenici vody, nasnídá se a po půl hodině se pokusí o vyprázdnění. Toto zkouší každé ráno. Ve vyprazdňování je dobré najít určitý zvyk.

Léky

Na zácpu jsou využívána projímadla neboli laxativa, která působí na sliznici tlustého střeva. Umí zadržet vodu ve stolici a tím zvýšit objem stolice a změkčit její konzistenci. Umí pomoci při akutní i chronické zácpě, jejich použití je však lepší konzultovat s lékařem, jelikož jejich přílišné užívání může sliznici střeva poškodit.

Bylinky

Na zácpu si připravte čaj, který popíjejte každý večer, z 15 g krušinové kůry a 30 g máty peprné, vše přelijte vroucí vodou a vyluhujte.

Homeopatika

Nux vomica 9 ch – 2krát denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval do vysazení – Nucení na stolici bez efektu, pocit nedokonalého vyprázdnění, ospalost po jídle, zácpa po dietní chybě.

Hydrastis canadensis 9 ch – 3krát denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval do vysazení – Zácpa bez nutkání na stolici s tvrdou, kouskovitou stolicí pokrytou hlenem.

Sepia officinalis 9 ch – 2krát denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval do vysazení – Zácpa nebo nedostatečné vyprázdnění s pocitem plného konečníku a výhřezem konečníku nebo hemeroidů. Neustálé pocity tíhy v podbřišku. Častější lék u žen.

Silicea 9 ch – 1krát denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval do vysazení – Stolice se obtížně vylučuje a pacient trpí únavou.

Bryonia 9 ch – 3krát denně 5 granulí, postupně při zlepšení stavu prodlužovat interval do vysazení – Objemná, tvrdá, suchá stolice, jako by byla "spálená".

Hepar sulfuris 9 ch – 2krát denně 5 granulí – Pacienta trápí nadýmání, nemá sílu vypudit ani měkkou stolici.

Chelidonium majus 5 ch nebo 9 ch – 3krát denně 5 granulí – Žlutý jazyk i kůže, nadýmání, tuhá stolice – bobkovitá jako ovčí stolice, světlé barvy.

Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Na zácpu zkuste sníst sušené švestky, které působí projímavě.

Každé ráno nalačno vypijte vlažnou sklenici vody s citronem.

Každý den užívejte 3 lžičky lněného semínka, můžete ho rozkousat nebo namleté přidávat do jídla.

Více o léčbě zácpy čtěte ZDE.

Vyšetření

Vyšetření je zahájeno pohovorem s pacientem a odběrem krve, vždy se provádí vyšetření konečníku a břicha, u žen někdy i gynekologické vyšetření. U starších pacientů se doporučuje i vyšetření kvůli možné rakovině tlustého střeva.

V těhotenství

Kvůli zvýšení hladiny hormonu progesteronu se zpomalují pohyby střev, a dochází tak častěji k problémům s vyprazdňováním. Těhotná žena by měla mít stolici pravidelnou, a to alespoň obden. Proto by měla dbát na dostatečný příjem tekutin a vlákniny, které pomohou zácpě předejít. Navíc by se měla hýbat, alespoň se jít projít.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

Mnoho lidí se o problémech s vyprazdňováním stydí mluvit, pokud však zácpu neřeší, může způsobit břišní kýlu, krvácení z konečníku nebo hemeroidy. Navíc může zácpa poukazovat na mnohem vážnější problémy, jako je třeba na střevní neprůchodnost. Zácpa se může stát dokonce chronickým problémem v důsledku stresu, špatného stravování a sedavého způsobu života.

Prevence

Prevence: pravidelné vyprazdňování (po ránu, podpoří ho sklenice vody nalačno), předcházení stresu (napětí vede k nežádoucím stahům svalstva trávicí trubice, život v poklusu narušuje rytmus přijímání potravy a vyprazdňování), dostatek tekutin (nedostatek vede ke snížení objemu stolice a oslabování defekačního reflexu vyvolávaného rozpětím stěny konečníku), aktivní pohyb (stačí každodenní procházky).

Kdy jít k lékaři

Návštěvu lékaře neodkládejte, pokud se u vás střídá zácpa a průjem, objevíte ve stolici krev, při zácpě trpíte velikými bolestmi břicha nebo zácpa trvá déle než 14 dnů.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.