Podzim: Ideální čas pro estetickou chirurgii. Co pro sebe můžete udělat? | Moje zdraví

Podzim: Ideální čas pro estetickou chirurgii. Co pro sebe můžete udělat?

  • Podzim: Ideální čas pro estetickou chirurgii. Co pro sebe můžete udělat?
    Každá žena je krásná, někdy se ale kráse musí jít dál naproti • Autor: iStock.com
    10. září 2017 • 06:00

    I když v létě vaše pleť září přirozeným opálením, na podzim se pak obvykle účty sčítají v podobě vrásek ze sluníčka a nadměrné pigmentace. Nastává ideální období k tomu přírodě trochu pomoci zkorigovat jednotlivé nedostatky.

  • Proč právě na podzim?

    Krása • Autor: shutterstock.com

    Díky menší intenzitě slunečních paprsků je podzim ideálním časem pro estetickou chirurgii.

    „Pro estetické zákroky je podzim vhodný nejen kvůli nižší intenzitě ultrafialového záření, ale také proto, že mají pacienti obvykle dostatek času na rekonvalescenci,“ tvrdí dermatolog MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7 s tím, že pacienti obvykle mívají po dovolené a další podobné aktivity, které by mohly hojení narušit, bývají obvykle v nedohlednu. Podzim je navíc skvělou volbou i pro ty, kdo chtějí být krásnější na svoji zimní exotickou dovolenou. Co konkrétně pro sebe můžete udělat?

  • Zredukujte vrásky

    ... • Autor: iStock.com

    Způsobů, jak se zbavit vrásek, je podle odbornice na krásu Martiny Šmidrové celá řada. Ideální je zařadit do každodenní péče o pleť anti-aging produkty, zejména kvalitní noční krém a séra s aktivními látkami, jako jsou kyselina hyaluronová, retinol, resveratrol, vitamín C, vitamín E či přípravky na bázi ovocných kyselin podporujících jemnou exfoliaci.

    Pokud chcete ale okamžité výsledky, neexistuje nic lepšího než zaklepat na dveře odborníkovi. Vybírat můžete z méně i více invazivních zákroků, které vám opticky uberou léta.

    Mezi méně invazivní patří sublativní radiofrekvence eMatrix, která viditelně zredukuje vrásky a omladí nebo laserové ošetření, které zpomalí stárnutí obličeje a v podstatě jej „zakonzervuje“ v žádoucí podobě. Dále pak botulotoxinové výplně, které lékař injekčně aplikuje do lokalit výskytu vrásek a které dodají chybějící objem.

    Z invazivnějších můžete vybrat například facelift, který odstraněním nadbytečné kůže ze spánkové oblasti tváří a krku vypne pleť, nebo minifacelift, který díky účelně zavedeným stehům v podkoží a odstranění přebytku kůže vypíná kůži obličeje směrem vzhůru a redukuje vrásky.

  • Zbavte se tmavých skvrn

    Pleť • Autor: istockphoto.com

    „Hyperpigmentace, tedy tmavé skvrny na pleti, vznikají v důsledku nadměrné tvorby a hromadění kožního pigmentu melaninu v jedné oblasti. Příčinou bývá typicky přílišné slunění a poškození buněk produkujících melanin,“ popisuje MUDr. Kravciv.

    Melanin se kůži opálením „snaží“ chránit před UV zářením. Jakmile se ale objeví nadměrná pigmentace, měli byste ji chápat jako varovný signál, že slunění už bylo dost. Ruku v ruce s hyperpigmentací totiž může jít i o poškození kůže na úrovni DNA zvyšující riziko rozvoje rakoviny kůže.

    Jak upozorňuje Martina Šmidrová, příčinou nadměrné pigmentace ale mohou být i hormonální změny v organismu, typická je tzv. melasma, „těhotenská maska“, objevující se u žen v očekávání. Také akné nebo jiné zánětlivé procesy v kůži mohou mít za následek vznik ložisek melaninu a tmavých skvrn.

    S nadměrnou pigmentací si poradí laser. Jeho paprsky přesně cílí na melanin, který rozloží na drobné částice. Ty jsou pak lymfatickými cestami z těla vyloučeny. Dle rozsahu pigmentace bývá třeba ošetření opakovat, ale nejdůležitější je hlavně chránit pleť před UV zářením, aby k dalšímu hromadění melaninu již nedocházelo.

    Pokud nechcete zvolit invazivní řešení, nadměrnou pigmentaci dokáží redukovat aplikované produkty s obsahem zesvětlujících látek a tzv. blokátorů pigmentu. Nutné je jejich pravidelné a dlouhodobé používání, jinak se výsledků nedočkáte.

  • Operace očních víček

    Žena • Autor: istockphoto.com

    Přemíra sluníčka, ale i prosté stárnutí organismu mají za následek povolení pleti. V oblasti očního okolí se projevuje vznikem kožních záhybů, tzv. povislých víček. A na ně bohužel žádné zázračné krémy ani séra nefungují.

    Abyste se jich zbavili, musíte prostě „pod kudlu“. „Blepharoplastika neboli plastika očních víček je vcelku nenáročná a rychlá operace. Skalpelem během ní odstraníme nadbytečnou kůži a případný podkožní tuk z oblasti horních či dolních víček,“ popisuje plastický chirurg MUDr. Kulhánek.

    Řezy vede lékař tak, aby výsledná jizvička přesně kopírovala oblouk oka v záhybu víčka a nebyla téměř viditelná. „Valy čili tukové váčky pod očima je možné ošetřit i laserem,“ doplňuje MUDr. Kravciv.

    Jak se zbavit kruhů pod očima? Podívejte se na naše video.

    Video se připravuje ...
    12 rad, jak se zbavit kruhů pod očimaVIDEO 

  • Plastika prsou a užší pas

    Žena, zrcadlo, radost, koupelna, krém, pleť, péče, kosmetika • Autor: iStock.com

    V rámci jediného zákroku lze doopravdy zkombinovat ošetření dvou tělesných partií, s nimiž ženy bývají nejčastěji nespokojené, tedy poprsí a bříška, díky nové metodě zvané „fat transfer“.

    „Tuk nejprve odsajeme z vybraných problémových partií jako při běžné liposukci,“ popisuje MUDr. Kulhánek. Ony „zázraky“ se začínají dít až v momentě, kdy se odsátý tuk upraví v odstředivém zařízení.

    „Tato úprava z tuku odstraní nežádoucí tkáně a zůstanou pouze tukové a kmenové buňky. Ty zajistí, že se tuk v místě aplikace uchytí a zpětně se nevstřebá,“ dodává plastický chirurg.

    Výhody a nevýhody „fat transferu“ oproti silikonovým implantátům:

    + rychlá a zpravidla bezproblémová rekonvalescence

    + odsátí tuku z problémových partií

    + nižší riziko pooperačních komplikací

    - lze zvětšit o jednu, maximálně dvě velikosti

    - v závislosti na použité technologii se může větší část tuku zpětně vstřebat

  • Peeling vás omladí

    Podzim, kdy se snižuje intenzita slunečního záření (a zároveň se zatím nechystáte na hory do vysokých nadmořských výšek), je nejvhodnější doba pro středně invazivní dermatologická ošetření, jako je chemický peeling.

    „Při chemickém peelingu na pleť aplikujeme přesně koncentrovaný roztok alfa- a betahydroxykyselin, který po určitém čase neutralizujeme aplikací neutralizačního činidla,“ vysvětluje Martina Šmidrová. Tato procedura rozruší mezibuněčné vazby ve svrchních vrstvách kůže. Poté dojde k odloučení těchto kožních buněk.

    „Tím se odhalí nová vrstva pleti bez nedokonalostí,“ uzavírá Martina Šmidrová s tím, že v závislosti na své hloubce může chemický peeling pomoci vyřešit rozmanitou škálu estetických problémů akné počínaje přes jemné linky a vrásky, jizvičky po akné až po nadměrnou pigmentaci.

     

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.