Vstřebatelná vlákna proti stárnutí pleti: Zpevní, vypnou a vyhladí až na dva roky | Moje zdraví

Vstřebatelná vlákna proti stárnutí pleti: Zpevní, vypnou a vyhladí až na dva roky

Vstřebatelná vlákna proti stárnutí pleti: Zpevní, vypnou a vyhladí až na dva roky
Vstřebatelná vlákna pleť zpevní, vypnou a vyhladí • Autor: iStock.com
15. června 2017 • 06:00

Velkým hitem v estetické medicíně jsou vstřebatelná vlákna, která ošetřenou oblast zpevní, vypnou a vyhladí. Výsledek vydrží až dva roky, protože nitě aktivují přirozenou obnovu pokožky a zpomalují tak proces stárnutí. 

Proces stárnutí s sebou nese kromě vrásek vzniklých v důsledku snižování elasticity pokožky také pokles tkáně obličeje a krku. Donedávna si s tímto problémem poradil jenom plastický chirurg za použití skalpelu při operaci v celkové anestezii s nutnou následnou hospitalizací. Ale protože jsou stále žádanější miniinvazivní omlazovací metody, ženy (ale i muži) nacházejí častěji cestu k odborníkům na korektivní dermatologii.

Hladké nebo s háčky

Operaci je dnes možné oddálit díky šetrnější metodě, která se nazývá Faether Face Lift, při níž se do podkoží aplikují vstřebatelná vlákna. Jejím cílem je pozvednout, zavěsit a upevnit kontury obličeje a krku, pokleslé ústní koutky, odstranit kruhy pod očima nebo pokleslé obočí, a to pomocí speciálních nití. Při jednom zákroku lze ošetřit jednu či více oblastí. Nenahradí samozřejmě klasický facelifting, který řeší výrazné stopy stárnutí. Vhodný je pro osoby, které ještě nejsou indikované k většímu chirurgickému zásahu, ale už se jim v obličeji objevují výraznější vrásky a projevují se známky poklesu tváří, povadající kůže apod.

Nitě jsou vstřebatelné a mohou být buď hladké, nebo opatřené háčky. Přibližně za 8-12 měsíců se samy vstřebají, avšak zanechají za sebou kolagenovou kostru, která slouží jako opora pleti, zlepšuje krevní oběh a strukturu pokožky, vypíná pokožku obličeje a zabraňuje jejímu ochabnutí.

Jak zavěsit obličej

Zákrok trvá podle počtu ošetřovaných partií zhruba hodinu a probíhá ambulantně. Provádí se při lokálním umrtvení. Mezonitě se aplikují dlouhou kanylou, většinou několik vláken z jednoho vstupu, takže z několika bodů lze „prošít“ celý obličej nebo krk. K dokonalému liftingu obličeje je zapotřebí zpravidla okolo třiceti nití.

Video se připravuje ...
12 rad, jak se zbavit kruhů pod očimaVIDEO 

První viditelný úspěch zákroku je patrný asi tak po 7 dnech, kdy odezní pooperační otoky. Skutečně pozorovatelný efekt nastupuje po 2-3 týdnech a udrží se až dva roky. Zavedení nití totiž nezpůsobí jen okamžité vypnutí pokožky, ale podkoží na traumatizaci podkoží kanylou reaguje novotvorbou kolagenu, který je zodpovědný za zpevnění kontur a pokožky. Nejméně první tři dny po zákroku je nutné nosit speciální stahovací čepičku, aby se vlákna správně zakotvila, dále se doporučuje natáhnout ji alespoň na noc po dobu dalších 14 dnů. Zpočátku se nedoporučuje kousání a žvýkání velkých soust a je vhodné vyvarovat se nošení těžkých břemen. Asi na měsíc se také musí vypustit kosmetické ošetření a masáž obličeje, opalování a vystavování se sálavému teplu.

Pozlacená tvář

Novinkou mezi nitěmi jsou nitě zlaté vyrobené ze 24karátového zlata aplikované do ošetřované partie kanylou v lokální anestezii. Od již běžně používaných mezonití se liší tím, že jsou nevstřebatelné. V kůži se z nich vylučují alkalické ionty, které aktivují kožní buňky k produkci kolagenu a elastinu. Kromě toho zlato zesiluje přítok krve k pojivovým tkáním, takže napomáhá k lepšímu okysličení a přísunu výživových látek. První efekt omlazení je viditelný hned po zákroku, ale dál se zlepšuje, a to až po dobu deseti let. Mezi niťovými liftingovými metodami má tedy GoldLift nejdelší omlazující efekt. Pleť omlazuje, pozvedá povadlou tkáň a navrací obličeji ztracené kontury. Použít se dá nejen na obličeji, krku či dekoltu, ale také na pažích nebo vnitřní straně stehen.

Kontraindikací pro aplikaci biovláken je infekce v obličeji, opar, postižení imunitního systému, onkologické onemocnění apod.

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.