Obličej končí u podprsenky aneb jak oddálit stárnutí krku a dekoltu | Moje zdraví

Obličej končí u podprsenky aneb jak oddálit stárnutí krku a dekoltu

Obličej končí u podprsenky aneb jak oddálit stárnutí krku a dekoltu
Krása ženy nespočívá jen v hezké a svěží tváři • Autor: iStock.com
1. srpna 2017 • 06:00

Krk a dekolt můžou o vašem věku prozradit víc, než byste si přála. Při péči o obličej proto na ně nesmíme zapomínat. A když už si nevystačíme s kosmetikou, lze problém stárnoucí kůže řešit dermatologickým zákrokem či plastickou operací.

Obličej končí u podprsenky. Kosmetičky nás na to upozorňují, ale my na to často zapomínáme. I proto pak náš mladý obličej sedí na nepříliš udržovaném krku a ukázat dekolt v odvážnějším výstřihu? Toho se raději vyvarujeme. A přitom zbytečně. Pro tyto partie existuje množství účinných zákroků, jen si správně vybrat. Kosmetická péče je základ, protože i v tomto případě platí, že prevence je lepší než následné řešení důsledků. A jak si vybrat, když ani nejlepší anti-agingové prostředky již nestačí? Záleží jen na vás…

Sérum každý den

Pokožka na krku a dekoltu je velmi jemná a obsahuje méně mazových žláz než jiné části těla. Snadněji proto vysychá a při nedostatečné péči povadá. Když se k tomu ještě přidá zemská přitažlivost, kůže v těchto místech začne silně připomínat krk želvy. S přibývajícími roky ani s důsledky gravitace nepohneme, musíme proto zesílit kosmetickou péči. 

Pokud jste sérum doposud používala pouze na obličej a jednou týdně, přitvrďte. Uvidíte, jak se vám krk a dekolt odmění. A že na sérum patří krém (buď hydratační, nebo ve vyšším věku anti-agingový), to ani nemusíme zdůrazňovat. Hýčkání pleti můžete doplnit masážemi, ale tahy musíte vést správným směrem, tedy nahoru a šikmo do stran (stejně jako se nanášejí kosmetické pěstící přípravky).

Trochu žehličky, málo slunce

Dobrou službu vám prokáže také žehlička na vrásky. Až si s ní budete přejíždět po obličeji a vpravovat do něho účinné látky, sjeďte i dolů na krk a dekolt. Budou pak pevnější a hladší. A zbavte se různých zlozvyků, které stav této partie ještě zhoršují. Žádná chůze se svěšenou hlavou a špatný pitný režim. Nejjednodušší rada zní: Dostatečně pijte a hlavu noste vztyčenou, pak nebudete mít na krku vrásky a nezvýrazní se váš (případný) podbradek.

Samozřejmostí by už mělo být, že oblast dekoltu nebudeme opalovat, a když, pak jedině po nanesení sunscreenu s vysokým ochranným faktorem. Tím ale domácí svépomoc končí, na ostatní procedury a zákroky už musíte jít k odborníkům.

Na vrásky laser, nebo utrazvuk?

Chcete-li jenom ulehnout na lehátko a vyzkoušet některý z neinvazivních zákroků, máte spoustu možností. Volit můžete mezi hlavními „médii“: radiofrekvencí, ultrazvukem a laserem. Biostimuloační laser, to je nejjednodušší procedura, kterou dnes nabízejí mnohá kosmetická studia. Chcete večer vypadat odpočinutě? Pak je to správná volba. 

Účinnější je ošetření radiofrekvenčními přístroji. Při této zcela bezbolestné metodě se po krku a dekoltu přejíždí speciální hlavicí, která vysílá tepelnou energii hluboko do kůže. Obnovuje se tak kolagen a díky tomu se pokožka zpevňuje a vyhlazuje. Zcela novou generaci neinvazivního omlazení krku a dekoltu představuje Sygmalift, který funguje na bázi ultrazvuku a laseru.

Kombinace má tu výhodu, že nejen rozbíjí tukové buňky, ale také zpevňuje kontury a ošetřované partie zjemňuje. Neinvazivní variantou mezoterapie, při níž se do kůže vpravují vitaminové koktejly, je aquaforéza. Ocení ji všichni, kdo se bojí jehel. V tomto případě se používají elektrické pulzy a spíš než o zákrok jde o příjemný odpočinek - ale s velkým efektem.

Jehličková mezoterapie

Jehličková, tedy mírně invazivní alternativa mezoterapie slouží k „zalití“ žíznící pokožky na krku a dekoltu. Tato procedura zvyšuje cirkulaci krve i lymfy. Do střední vrstvy kůže se drobnými mikroinjekcemi vpravuje speciální roztok kyseliny hyaluronové, vitaminů, aminokyselin a koenzymů. Kůže je krásně hydratovaná, takže se vypne a vyrovnají se středně hluboké vrásky.

Jehličky v dekoltu bolí, ale vydrží pět let

Na stejném principu - prohřátí kolagenních vláken - je založena mikrojehličková radiofrekvenční rejuvenace. Malé jehličky po aplikaci znecitlivujícího krému pronikají rychle a přesně do podkoží, remodelují kolagen a zlepšují struktury pleti. Výsledkem je okamžitý liftingový efekt i dlouhodobé zpevnění pokožky. Žhavou novinkou je ultherapie slibující výsledky srovnatelné s operačním liftingem. Při této neinvazivní metodě se ultrazvukem zasahuje do hloubky až 4,5 mm. Pokožka na ultrazvukové pulzy reaguje stažením a následně novotvorbou kolagenu. Definitivní výsledek se projeví až za dva měsíce.

Nelze ovšem zamlčet, že i přes použití lokální anestezie je zákrok poněkud bolestivý. Zato ale vydrží až 5 let. Po všech těchto procedurách můžete ve většině případů jít hned mezi lidi a případné drobné modřinky nebo otok se lehce skryjí pod make-upem. Operační přístupy už vyžadují delší rekonvalescenci a někdy i hospitalizaci.

Radikální facelift

Středně invazivním řešením pokleslé kůže na krku je feather facelift, při němž se pomocí speciálních vláken opatřených protisměrnými kličkami krk „vytáhne“ a zpevní. Nitě se jehlou zavedou do podkoží, kde následně zarostou a nadále drží stabilizovanou tkáň. Radikálnější metodu představuje také liposukce, při níž se z malého řezu v rýze pod bradou odsaje tuk. Vstup do kůže je tak malý, že po něm nezůstane prakticky žádná stopa. Na doladění povolené kůže je dobré použít ještě laser nebo jiný neinvazivní přístroj (např. Sygmalift).

I tento zákrok má svou zcela neinvazivní obdobu: ultrazvukovou liposukci. Při této technice se odstraňuje nadbytečná tuková tkáň za pomoci kanyly napojené na přístroj vyvíjející podtlak. Tukové buňky se tak rozruší a následně opustí tělo metabolickou cestou. Na špičce zákroků, které mají za cíl omladit a vyhladit krk, je necklift. Toto operační vytažení a zpevnění krku v celkové anestezii (často doprovázené i odsátím tuku z podbradku) se však málokdy dělá samostatně, zpravidla je součástí faceliftingu, tedy celkového operačního omlazení obličeje, při němž se nadbytečná kůže odstraní a řezy se následně zašijí.

„Měkčí“, endoskopický postup, prováděný také v narkóze, odstraňuje problém jizev jako následků klasické plastické operace, pacienta méně zatěžuje a hojí se kratší dobu. V tomto případě se operuje z pěti krátkých kožních řezů za ušními lalůčky a ve vlasech šíje, pátý řez se vede v přirozené rýze mezi bradou a podbradkem. Zašité rány pak nejsou prakticky vůbec patrné. 

Nabídka všech omlazujících a vyhlazujících přístrojů je tak rozmanitá, že zorientovat se v ní často dělá problémy i odborníkům. Než se pro nějakou rozhodnete, zvolte si renomované pracoviště a nechte si poradit, která metoda je právě pro vás ta nejvhodnější.

Jestliže je vám přes čtyřicet a dosud nevíte, k čemu je dobré sérum, rychle to napravte.

Cviky proti povadlému krku

Existuje pár figlů jak povadnutí krku a partie dekoltu oddálit. Zkuste si je (nejlépe dvakrát denně) před zrcadlem:

  • Říkejte „jů“ a rty při tom co nejvíc vyšpulte; potom následuje „x“ a v tomto případě ústa maximálně roztáhněte, abyste cítily tah. Každé písmeno opakujte 10x.
  • Jazyk přitlačte za dolní zuby, 10 vteřin zvyšujte napětí brady a pomalu povolte. Opakujte 10x.
Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.