Jód tělo potřebuje! Víte, které potraviny ho mají nejvíce? | Moje zdraví

Jód tělo potřebuje! Víte, které potraviny ho mají nejvíce?

Jód tělo potřebuje! Víte, které potraviny ho mají nejvíce?
Autor: Shutterstock.com
6. března 2019 • 08:00

Lidí, kteří mají problémy se štítnou žlázou, podle odborníků stále přibývá. Důvodem je nedostatek jódu, který je potřebný pro její správné fungování. Podle Světové zdravotnické organizace se tento problém týká až 900 milionů osob. Víte, kolik jódu potřebujete a jak ho získat?

Jód je prvek nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Tyto hormony ovlivňují správný růst a vývoj všech tkání a orgánů, funkci mozku, nervů, svalů i rozmnožovacích orgánů. Jsou důležité pro optimální tělesný a duševní vývoj od početí až do konce života. I proto se odborníci snaží každý rok v rámci Světového dne jódu, který připadá na dnešek 6. března, upozornit, jak důležitý je pro lidský organizmus.

Pokud totiž máme jódu nedostatek, může se projevit zvětšováním štítné žlázy a snížením její funkce, která může způsobit poruchy plodnosti, nesoustředěnost, zvýšenou únavu, zimomřivost, suchost kůže, zácpu, chudokrevnost, ale také zvýšení tělesné hmotnosti.

Nedostatkem jódu je nejvíce ohrožen lidský plod, děti do tří let věku, dospívající a také těhotné a kojící ženy.

„Doporučená denní spotřeba jódu je 150 mikrogramů denně v běžné populaci a 250 u těhotných a kojících žen,“ uvádí profesor Václav Zamrazil z Endokrinologického ústavu. Toto množství, pokud používáme jódovanou sůl, můžeme zkonzumovat v běžné potravě.

V těhotenství a při kojení však stoupá potřeba jódu ještě o dalších 100 mikrogramů denně, které už mnohdy běžná potrava nezajistí. Někdy je proto potřeba doplňovat jej v tabletách na lékařský předpis.

Dary moře i mléko

A co kromě soli nám ještě zajistí dostatek tohoto důležitého prvku? Hlavním zdrojem jódu je moře, i proto se většina obyvatel přímořských států nepotýká s jeho nedostatkem. Velké množství jódu obsahují především mořské ryby – aljašská treska, losos, makrela, tuňák nebo sardinky. Dále se nachází i v mořských plodech a řasách. Tyto potraviny byste měli podle doporučení Světové zdravotnické organizace zařazovat do jídelníčku aspoň dvakrát týdně. 

Jód však najdeme také v mléku, mléčných výrobcích, vejcích či pečivu. Přirozeně je ve větším množství obsažen i v minerálních vodách Hanácká kyselka a Vincentka. Tady ovšem opatrně, protože pouhou polévkovou lžící Vincentky dodáte tělu denní dávku jódu.

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.