Úklid života. Přehledný mobil, čistka v návycích a mezi přáteli | Moje zdraví

Úklid života. Přehledný mobil, čistka v návycích a mezi přáteli

Úklid života. Přehledný mobil, čistka v návycích a mezi přáteli
Čas od času si ukliďte život • Autor: iStock.com
4. srpna 2023 • 06:00

Ačkoliv si předsevzetí a životní změny většinou plánujeme s příchodem nového roku, nemusí to být pravidlem. Ideálním časem na změny může být klidně i léto. Krásné počasí a pomalejší tempo nám dávají ideální příležitost se zamyslet, co by bylo dobré ve svém životě jednou provždy uklidit. Mohou to být mobil, kamarádi nebo zvyky. 

Život je cesta plná nových zážitků, výzev, starostí a povinností. Často jsme tak zaneprázdnění, že si nenajdeme ani minutku na to, zastavit se a podumat nad tím, co nám opravdu prospívá a co ne. Léto je čas, kdy víc než kdy jindy zpomalujeme, nemáme tolik práce, odpočíváme a můžeme si v životě konečně uklidit. Jaký je tedy nejlepší způsob, jak pročistit život? Kde začít? Jak uklízet? Existuje mnoho snadných řešení, jak uklidit svou mysl a zároveň zbavit svůj život nepotřebných věcí. Můžete začít hned teď.

Video se připravuje ...
Recept: Antistresový drinkVIDEO 

Veďte si myšlenkový deník

Každý si časem vypěstuje návyky, které nejsou nápomocné. Odkládání věcí, zdlouhavé telefonáty, utrácení za nesmysly… Pokud se vám v životě v nějaké oblasti nedaří, zkuste si vést myšlenkový deník, který vám pomůže zamyslet se nad určitými situacemi, které způsobují úzkost, nespokojenost, špatný pocit, a popřemýšlejte nad změnami, které byste mohli udělat. Každý den utrácíte peníze za svačinky, pamlsky, protože potřebujete v práci něco zobat? Co si začít dělat zdravé svačinky doma a nosit si je do práce?

Proveďte digitální očistu

Přestaňte sledovat účty, které ve vás vyvolávají žárlivost, zášť nebo smutek, a zkuste se zaměřit na účty, se kterými se cítíte na jedné vlně, které vás motivují, vedou k nějaké aktivitě. Souvisí s vašimi zájmy, po jejich zhlédnutí máte chuť něco dělat. Sledování celebrit, které se povalují u svých bazénů v honosných vilách, vám stejně jenom bere čas. 

Čistka v lidech kolem vás

Projděte si v mysli lidi, kteří jsou kolem vás, ale kterými už se nechcete obklopovat, neboť šíří negativní energii, shazují vaše sny a touhy, vysávají vás tím, že neustále touží po pozornosti, něco potřebují, vyčítají vám něco… Pokud je to rodina, utnout spojení asi nejde, ale můžete ho omezit nebo konečně naplno říct, jak se kvůli jejich chování cítíte. Možná konečně pročistíte vzduch. Naopak si vyčleňte dostatek času pro ty, již vás nabíjí a posouvají. Je vám s nimi dobře. Podporují vás, jsou vám inspirací a jsou féroví.

Upravte time management

Když máte pocit, že vám život utíká mezi prsty, nic nestíháte a cítíte se zahlceni, dle Mandy Taylor, životní koučky, se opět můžete stát pánem svého života za pomoci čtyř jednoduchých aktivit. "Je to jednoduché, začněte konat, odkládat, delegovat a mazat. Malé úkoly udělejte rychle a hned, odložte cokoli, co není třeba udělat hned, předejte ostatním vše, co můžete, a vymažte všechny úkoly, které ve skutečnosti není vůbec potřeba udělat.” Zavolejte k zubaři a objednejte se, velký úklid nechte až na konec měsíce, kdy máte volněji, venčení psa přenechte 2x týdně dětem a na třídění fotek se vykašlete. 

Zkroťte svůj e-mail

Odstraňte nechtěné e-maily plné reklam a nabídek. Existuje jen málo věcí, které jsou uspokojivější než prázdná e-mailová schránka. Proto si vyhraďte každý den 20 minut na smazání všech e-mailů, které zabírají místo ve vaší schránce. Důležité e-maily si roztřiďte a ty nejdůležitější uložte.

Příprava jídla o víkendech

Během týdne může být těžké vařit zdravá jídla, zejména pokud máte hektický týden. Buď si o víkendu udělejte plán jídel, která rychle zvládnete, nebo si je uvařte o víkendu a uschovejte v mrazáku. Přestanete být ve stresu, a nesklouznete tak často k fast foodu.

Zbavte se svých prokrastinačních návyků

Sjíždění sociálních sítí, poklízení, zhlédnutí krátkých videí, zdlouhavé ranní povalování se v posteli, časté esemeskování s přáteli… Na chvíli se zamyslete, čím prokrastinujete. Jakmile vám naskočí věta "než začnu pracovat, mrknu jen na dvě rychlá videa na YouTube", zastavte se a řekněte nahlas: "NE, jdu hned pracovat." Tím pomůžete svému mozku překonat past prokrastinace.

Soustřeďte se na to, co můžete ovládat

Pokud máte z něčeho obavy nebo vás jímá úzkost, vaše mysl se snadno zaplní negativními myšlenkami. Vezměte si list papíru a nakreslete tři sloupce. “Do prvního sepište všechny věci o vaší situaci/ životě, nad kterými máte kontrolu, do druhého věci, které můžete ovlivnit, a do třetího přidejte aspekty, které jsou mimo vaši kontrolu. Když vytváříte plán, dívejte se pouze na první sloupec, abyste se soustředili na to, co máte sílu změnit,” doporučuje Nicola Rae-Wickham, kariérová a životní koučka. Počasí sice neovlivníte, své myšlenky, zda budou pozitivní, nebo negativní, máte však zcela pod kontrolou.

Posuňte se v práci

Pokud něco neznáte nebo nevíte, jak na to, najděte si mentora. Vyhnete se mnoha chybám a práce vám půjde rychleji. Pokud v práci nejste úplně spokojení a poohlížíte se po nové, obnovte svůj životopis, abyste byli připravení, a nezapomeňte si aktualizovat LinkedIn. Začněte se učit něco nového, co by se vám mohlo v budoucí práci hodit. 

Sledujte své spouštěče špatné nálady

Když se cítíme rozrušeni nebo zraněni něčím, co nám někdo říká, je to pro nás dobrá příležitost zamyslet se nad tím, proč nám to tak ubližuje. Zapište si tedy, co vám v tu chvíli běží hlavou, co si sami sobě říkáte, ale i co vás napadá o druhé osobě. Odstartují špatnou náladu poznámky na vaši postavu, práci, život bez partnera? Přijměte tento pocit a zapamatujte si spouštěče. Nebudou vás tolik užírat. Druhý krok je zamyšlení, proč se vás to tak dotýká a co s tím lze dělat. Téma, které můžete velmi dobře rozebrat například s koučem, a můžete zapracovat na tom, abyste se cítili lépe.

Udělejte si energetický audit

To, co považujeme za tíhu v životě, může být často zvyk, situace nebo prostředí, které nás vyčerpává. Energetický audit je jednoduché cvičení, které vám pomůže identifikovat věci, které ovlivňují váš život. Na papír napište své „vysavače energie“ a „energizéry“ v oblasti lidí, prostředí, způsobů myšlení, zvyků a věcí. Jakmile budete hotovi, můžete začít provádět drobné úpravy ve všech oblastech. Hodinové dojíždění do práce, nákupy – vysavač; sport, chození do divadla – energizér. 

Praktický úklid

Ukliďte si ledničku, spíž, šatní skříň a telefonní kontakty v mobilu. To můžete dělat hned.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.