5 způsobů, jak zabránit přehřátí dítěte v úporných vedrech | Moje zdraví

5 způsobů, jak zabránit přehřátí dítěte v úporných vedrech

5 způsobů, jak zabránit přehřátí dítěte v úporných vedrech
. • Autor: FamVeld / Shutterstock.com
20. července 2023 • 06:00

Léto je v plném proudu a s ním nejen aktivity, které v zimě dělat nemůžeme, ale také obavy, jak se nepřehřát. A jak zabránit tomu, aby se přehřálo i vaše dítě.

Děti jsou daleko více náchylné k úpalu. Dětské tělo se totiž zahřívá rychleji než tělo dospělých. Během velkých veder je tedy nadmíru důležité, aby rodiče dbali na jejich bezpečí. Co přesně to znamená?

Video se připravuje ...
Víte, jak nebezpečný dokáže být úpal?VIDEO 

Omezte pobyt venku

Ano, zní to možná drasticky, zvlášť když je léto a všichni si chceme co nejvíce času užívat právě venku. Nicméně pokud jde o děti, nemáme na výběr. Neznamená to, že dítě musí zůstat celé prázdniny ve svém pokojíčku, jen ho v čase, kdy slunce dosahuje svého vrcholu, ven příliš nepouštějte.

Dostatečná hydratace

Další důležitou zásadou, na kterou je nutné nezapomínat, je dostatečná hydratace. Ta by během letních měsíců měla být dokonce o něco vyšší než v jiných měsících.

Přestávky ve stínu

Pokud přece jen zůstanete s dítětem venku, dbejte na přestávky ve stínu a pravidelné ochlazování. Dítě si málokdy řekne, že je mu vedro, o přehřátí ani nemluvě. Je tedy na každém rodiči, aby na přestávky, kdy se dítě ochladí a schová se do stínu, bral dostatečný zřetel.  

Omezte přehnanou aktivitu

Netřeba říkat, že dítě neposedí. Je tedy opět na každém rodiči zabránit dětem v přemíře aktivit, jako jsou skákání na trampolíně nebo běhání, pokud se teploty venku vyšplhají výše, než je obvyklé. Teplo jako takové znamená vyšší nápor na srdce a všechny tělesné funkce.

Ochrana před sluncem

Pokud jste se svým dítětem delší dobu venku, nezapomínejte na ochranu před sluncem. Ta může být buď v podobě krémů a opalovacích mlék s dostatečně vysokým UVA a UVB faktorem, nebo v podobě prodyšného oblečení. Obojí zajistí potřebné: zabrání spálení od slunce.

Co dělat při prvních příznacích malátnosti?

„Žádný učený z nebe nespadl.“ A tak se i vám občas může přihodit, že dítě před přehřátím nebo úpalem zkrátka neuchráníte. Pokud je pokožka dítěte horká a suchá a dítě jako takové je malátné, ospalé nebo zmatené, doporučuje se následující: dítě přeneste na chladnější místo a přiložte mu na pokožku chladnou vlhkou látku. Při prudkém zvýšení tělesné teploty může dojít k vážnému poškození tělesných orgánů, proto se nebojte v případě potřeby přivolat pomoc.

Pokud jde o zásady správného pobytu venku, doporučuje se použít zdravý selský rozum. Ten vám jistě napoví, jak na to. Řešením rozhodně není zavřít dítě na celé léto do jeho dětského pokoje. Plně postačí přemýšlet.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.