Uzdravte svá chodidla. Jak si doma jednoduše udělat stimulační podložku? | Moje zdraví

Uzdravte svá chodidla. Jak si doma jednoduše udělat stimulační podložku?

  • Uzdravte svá chodidla. Jak si doma jednoduše udělat stimulační podložku?
    Stimulace nohou doma • Autor: iStock.com
    23. května 2021 • 06:00

    Chodidla mohou být po celodenním chození pěkně unavená. Ani několikahodinové stání na tvrdé podlaze nohám neprospívá. Nejjednodušeji svým nohám ulevíte, když jim dopřejete stimulační masáž. Odlehčíte je, ale i povzbudíte. Jak na to v domácím prostředí? Jaké pomůcky pomůžou?

    Zdravá noha je pro správnou funkci celého pohybového aparátu velmi důležitá. Vady nohou mají vliv na naše celkové držení těla, stoj či chůzi, neboť při chybné opoře není možné zajistit napřímení páteře. Mohou být dokonce příčinou zranění a souviset s nejrůznějšími bolestmi. Klíčové je proto podporovat správný vývoj chodidel.

    Video se připravuje ...
    Zpevněte si záda a stůjte rovně! Budete vypadat štíhlejšíVIDEO 

    Probuďte chodidla ke zdraví

     Do chůze naboso po domácích tvrdých podlahách je dobré zapojit i jiné povrchy. „Pro aktivní vytvoření klenby je vhodné chodit alespoň někdy naboso. Střídat především vhodné typy povrchů, jako je písek, tráva, kamínky, nebo třeba uměle vytvořený senzorický koberec,“ radí fyzioterapeutka Bc. Alžběta Soldátová, DiS. z EUC Kliniky Praha – Šustova a dodává: „Na chodidlech se nachází velké množství nervových zakončení, a právě co nejpestřejší stimuly z nich aktivují plosku, a tím formují pohybový stereotyp i držení těla.“ Chodidla totiž fungují jako jedna z významných bran do centrální nervové soustavy a jsou důležitým článkem v psychomotorickém vývoji dítěte. Bosá chůze výborně stimuluje nervovou soustavu, akupunkturní body chodidla, podporuje krevní oběh a imunitní systém. „Když může být člověk naboso, jeho hmatové dráhy vnímají povrch a proprioceptory vytváří odezvu na tlak. Díky různorodému terénu vzniká lehká nerovnováha, která podněcuje nervo-svalová spojení, podporuje prostorovou orientaci, rovnováhu i koordinaci,“ doplňuje pediatrička Kacie Flegal, D.C., členka Mezinárodní chiropraktické pediatrické asociace.

  • Proč střídat povrchy, po kterých chodíme?

    Vnímání povrchu ploskou nohy je zásadní pro nastavení osy celé dolní končetiny. Volný pohyb kotníku, prostor pro prsty a zároveň vnímání podnětů ploskou nohy umožňují mozku zpracovávat informace důležité pro řízení pohybu. Povzbuzují trénink vnímání polohy i pohybu jednotlivých částí nohy a jejich synergii. Z pohledu fyzioterapeutů je to cesta k harmonii a možnostem propojení horní a dolní části těla, ke zlepšení postavení těla i například ke zdravému pohybu v kyčlích. Jednoduše řečeno, funkce tvoří orgán, takže čím blíže jsme dobré funkci nohy, tím zdravější vývoj našeho těla se děje. Jak si doma tedy můžete jednoduše vyrobit stimulační pomůcky? Lucie Pytlová, fyzioterapeutka a autorka knihy Barefoot: Žij na boso nabízí tyto možnosti pomůcek.

  • Senzorický koberec

    Můžete si ho koupit už hotový nebo si ho sami vyrobit. Potřebujete kus koberce, linolea, silnější látky nebo kartonu. Tavnou pistolí či pevným lepidlem na jeden vybraný povrch lepíte různé stimulační věci, jako jsou kamínky, provazy, kusy dřeva, rozdělané kolíčky na prádlo, knoflíky, šišky, klacíky, molitanové míčky rozpůlené na polovinu, houbičky na mytí nádobí a další.

    Hrubý koberec

    Sesbírejte několik druhů koberců s různými povrchy, jako mají rohožky, umělá tráva, koberce s vysokým chlupem, drsné a další. Můžete pod ně také něco schovat, abyste vytvořili nerovný povrch a vaši nohu tak stimulovali.

    Krabice s překvapením

    Lucie Pytlová nabízí jednoduchou možnost s produkty, které máme všichni doma. Krabici naplňte kameny, šiškami, kusy, dřeva, kaštany nebo čočkou, fazolemi či hrachem. Každý materiál můžete dát zvlášť do krabice a přešlapovat z jedné do druhé. Ale můžete dát vše do jedné a chodidly poznávat, po čem zrovna šlapete.

    Říční kameny

    Buď si můžete kameny nasbírat a doma si z nich vytvořit malý kamenný koberec, po kterém se budete procházet, nebo je můžete koupit hotové. Říční kameny jsou uměle vytvořené kameny se strmými stranami, které hezky nohu trénují. Chůze po šikmé straně kamene posiluje svaly kotníku, je dobrou prevencí zvrtnutí kotníku.

    Balanční pomůcky

    Můžete koupit balanční čočku, senzorickou desku či podložku, po které se budete doma procházet. Na trhu najdete velké množství balančních pomůcek, kde je vždy napsáno, na co jsou zaměřeny.

    Kořenový koberec RootyRUG

    Speciálně vytvořený koberec s umělými kořeny, které simulují přírodní terén.

    Chůdičky Utukutu

    Jedná se o dřevěné chůdičky, které procvičí svaly, vazy nohou a stabilitu celého těla.

    Ortopedické podlahy

    Jedná se o podložky na zem s různými povrchy, kdy si sestavíte celý dlouhý koberec. Jedná se o plastové díly, které různě stimulují chodidla.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.