Káva v těhotenství ano, či ne? | Moje zdraví

Káva v těhotenství ano, či ne?

Káva v těhotenství ano, či ne?
Jak je to s kávou v těhotenství? • Autor: istock.com
11. listopadu 2022 • 14:00

Podařilo se vám otěhotnět a teď řešíte, co smíte a co ne. Jak je na tom vaše oblíbená káva? Vězte, že s touto otázkou zápasí téměř každá těhotná žena. 

Milujete kávu, ale s příchodem do jiného stavu se děsíte, že se jí na několik dlouhých měsíců budete muset vzdát? Zároveň však chcete pro své miminko to nejlepší? Pak nezoufejte. Každá mince má totiž dvě strany.

Video se připravuje ...
Jak na to: Ledové caffè latteVIDEO 

Káva v těhotenství není tabu

Ano, přesně tak. Těhotenství není nemoc, a tak není nutné dělat z kávy zbytečné drama. Zkuste vnímat své pocity. Ty vás nikdy nezklamou. Pokud se cítíte dobře a vše probíhá tak, jak má, není důvod stát se na devět měsíců asketkou, která si hlídá každé sousto.

Názory vědců na účinky kávy se jako ve všem poměrně různí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je maximální bezpečná denní dávka kofeinu až 300 mg. Americká asociace porodníků a gynekologů (ACOG) však za optimální množství považuje dávku o 100 mg nižší. 

Pro lepší představu, co takových 200 mg znamená v praxi, pro vás máme toto přirovnání:

  • Šálek espressa obsahuje přibližně 50 mg kofeinu.
  • Instantní káva bez kofeinu pak 2 mg na šálek.
  • Černý čaj nebo cola 25–45 mg kofeinu na obvyklé množství 250 ml. 

Všeho s mírou

Pokud kávu milujete, nemusíte se bát, že ji během těhotenství musíte vyřadit ze své denní rutiny. Jeden šálek denně vám ani vašemu miminku rozhodně neublíží. V některých případech vám ji doporučí sám lékař. Důvodem je snížený krevní tlak, který se u žen v těhotenství často dostaví, a káva, jak se zdá, je skvělý pomocník, jak ho zvednout.

Kávu si zkrátka vyčítat nemusíte. Jen si pohlídejte celkové denní množství přijatého kofeinu. Pro odlehčení však musíme zmínit, že kvalitní horká čokoláda obsahuje přibližně stejné množství kofeinu jako šálek instatní kávy. 

Pokud si někdy dáte káv více, hlavně nepanikařte. Jednorázová záležitost nikomu neublíží. Těhotenské chutě jsou často nepředvídatelné a ne vždy se jim dokážeme ubránit. Mírné překročení denního limitu není katastrofa. Nebezpečí hrozí v případě, pokud byste přijímala vysoké dávky kofeinu pravidelně.

Pozor na kvalitu

Není káva jako káva. Pokud chcete pít kávu pravidelně po celou dobu těhotenství, dejte přednost mleté kávě před rozpustnou. Naprosto ideální je káva zrnková, která má nejlepší aroma a také nejméně přidaných látek. 

Káva při kojení? Žádný problém

Miminko je na světě a vy opět řešíte, zda kávu ano, či ne? Ani zde není třeba panikařit. V klidu pokračujte v tom, na co jste celé těhotenství byly navyklé. I zde však platí, že všeho s mírou. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.