Štíhlejší tělo, mladší vzhled, méně chuti na sladké: S tím vším vám pomůže jóga | Moje zdraví

Štíhlejší tělo, mladší vzhled, méně chuti na sladké: S tím vším vám pomůže jóga

Štíhlejší tělo, mladší vzhled, méně chuti na sladké: S tím vším vám pomůže jóga
Jak si najít klid na jógy v každodenním shonu? Jde to! • Autor: iStock.com
30. prosince 2022 • 14:00

Býval to módní trend, který vyznávaly největší celebrity světa. Madonna, Sting či Christy Turlington, ti všichni cvičili jógu a vypadali skvěle. Dnes už však jóga není o celebritách, její benefity zná téměř každý z nás. A ten, kdo ne, se je právě teď s jistotou dozví. Jaké to jsou?

Jóga je především životní filozofie. Spojení mysli a těla. Technika stará stovky let pocházející z Indie, která pomáhá nejen s fyzickými, ale také duševními problémy. 

Video se připravuje ...
Jóga pro zdravá záda – cvičte s časopisem DietaVIDEO 

Mnohé studie ukázaly, že právě jógou můžeme předcházet civilizačním chorobám, jako je cukrovka či obezita, ale také můžeme sami sobě zajistit dlouhotrvající duševní mládí. A pak i to fyzické. Nevěříte? Pak je možná načase ji vyzkoušet.

Dnes jóga rozhodně není o tom, že musíte odjet kamsi do indického ašrámu a tam dlouhé hodiny nehybně meditovat. Plně postačí, když si ji 3krát týdně zacvičíte po dobu několika málo minut. Výsledky pak na sebe nenechají dlouho čekat. 

Více energie

Jóga vám skutečně dodá energii, kterou momentálně nemáte. Pomáhá totiž energetizovat celý náš organismus, ačkoliv tomu zprvu nemusíte věřit. Každá ásana je napojena na nějaký orgán či energetickou dráhu našeho těla. Výsledkem pravidelného cvičení je nastolení rovnováhy všech tělesných procesů. 

Mladší vzhled

Jóga omlazuje. Tonizuje totiž všechny svaly našeho těla, včetně těch obličejových. Svaly, které udržíme neustále v pohybu, jsou těmi, které jsou následně také déle vitální. Pravidelným cvičením jógy zpevníte každý sval svého těla a projasníte pleť správně rozprouděnou lymfou. Právě lymfa ovlivňuje mikrocirkulaci našeho těla a tam, kde proudí, se drží mladistvý vzhled.

Chutě pod kontrolou

Jóga nás učí sebedisciplíně. Už jen to, že se donutíme pravidelně usednout na svou podložku, je jasnou známkou naší pečlivosti. Ta se pak promítne také do ostatních sfér našeho života, kde zjistíme, že dokážeme vše, co jen budeme chtít. Třeba místo čokolády sáhnout po kousku výživného ovoce.

Nejen silné tělo

Jógou trénujete nejen tělo, ale také sami sebe. Jednoduše řečeno se stáváte den za dnem silnějšími a pomalu zjišťujete, že ať se kolem vás děje cokoliv, vy se nacházíte pevně ukotveni ve svém vlastním středu. Jógou se totiž učíme trpělivosti. Jednotlivé ásany jsou poměrně náročné, a to i ty nejbanálnější. Jakmile se naučíme na sebe nespěchat a nestresovat se tím, že vám něco nejde hned, jasně se to projeví také v ostatních sférách vašeho bytí. 

Radost ze života

Jóga rovná se dech a dech rovná se život. Bez dechu totiž není života. Jakmile tohle pochopíte, zjistíte, že život sice nemůže mnohdy ovlivnit, co ale ovlivnit můžeme, je to, jak na to budeme reagovat. Každou situaci lze prodýchat. Následně zjistíte, že v klidu a s rozvahou se na spoustu věcí díváte jinak a ty ostatní vám dělají mnohem větší radost. 

Víte, jaké jsou nejčastější zdravotní problémy české populace?

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.