Je pálení svíček škodlivé? Jaké vybrat, aby se neničilo zdraví | Moje zdraví

Pálení svíček škodí zdraví. Pozor si dejte zejména na tyto látky vznikající při spalování

Pálení svíček škodí zdraví. Pozor si dejte zejména na tyto látky vznikající při spalování
Pálení svíček je příjemný rituál, může ale také poškozovat dýchací cesty • Autor: iStock.com
10. března 2024 • 06:00

Svíčky byly odpradávna symbolem svátků, romantiky, slavnostních okamžiků. Zapalujeme si je nejen v zimě, ale stále častěji i během roku, když si chceme užít chvilku pohody a kouzlo okamžiku. Jenže co to dělá s naším zdravím?

Hygge je dánský termín, který můžeme přeložit jako útulnost či příjemnost. Není ale české slovo, které by „hygge“ vystihovalo úplně. Je to způsob, jak si zpříjemnit nelehké nebo rutinní činnosti každodenního života. Ne nadarmo je Dánsko jedna z nejšťastnějších zemí na světě.

Ve spojitosti s hygge nesmí chybět svíčky. Není rychlejší způsob, jak si udělat hygge, než si zapálit pár svíček a navodit tak pocit útulna. Zapálené svíčky v Dánsku uvidíte ve školách, obývacích pokojích i kancelářích prakticky od rána. Lidé si svíčkami zpříjemňují každodenní činnosti života, jako je například vaření. Vaření je pro mnoho žen povinností a nucenou aktivitou, kterou musejí splnit. Po zapálení pár svíček a puštění příjemné hudby se ale z nepříjemné práce může stát práce oblíbená a dělaná s láskou.

V rámci Evropy se Dánové objevují na předních místech v množství spotřebovaných svíček na osobu ročně. V průměru každý Dán spotřebuje okolo šesti kilogramů svíčkového vosku, což je zhruba dvojnásobně větší spotřeba svíček než například v Rakousku. Je tedy očividné, že Dánové se o štěstí ze svíček neochudí. A to přestože vědí, že jejich zapalování může škodit zdraví.

Svíčka je škodlivější než cigarety

Podle studie, kterou provedl Dánský stavební výzkumný institut, je hořící svíčka v uzavřené místnosti daleko škodlivější než cigarety. Ačkoliv je Dánsko zemí s vysokou mírou různých opatření, nálepky s varováním na svíčkách jim zatím chybí. Dánové svíčky zapalovat nepřestali, vzali však na vědomí, že je pro jejich zdraví podstatné ve svých domovech více větrat.

Podle amerických studií nejvíce škodí svíčky parafínové, které obsahují zbytky ropných produktů, jejich spalování tedy opravdu uvolňuje toxické látky. Kromě sazí se ze svíček totiž může uvolňovat i formaldehyd, toluen a oxid uhličitý. Nebezpečné jsou zejména vonné svíčky.

Škodlivé je zejména jejich pálení v uzavřených místnostech, například v koupelně. Pravidelné zapalování svíček v uzavřeném prostoru může vést až k astmatu či rakovině plic. Za běžných okolností ale zapalování svíček nepřináší žádná větší rizika. Důležité je pravidelně větrat a po uhašení svíčky všechen kouř dostat z bytu. Svíčka by také neměla hořet déle než čtyři hodiny a neměli byste ji sfoukávat, ale uhasit zhášedlem nebo tak, že ponoříte knot do vosku.

Pokud chcete mít jistotu, že svíčka není zdraví škodlivá, kupujte ty ze včelího či rostlinného (palmového nebo sójového) vosku nebo bio svíčky.
 



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.