Senzorická deprivace: Jak může být terapie tmou v životě nápomocná | Moje zdraví

Senzorická deprivace: Jak může být terapie tmou v životě nápomocná

Senzorická deprivace: Jak může být terapie tmou v životě nápomocná
Terapie tmou • Autor: istock.com
27. ledna 2023 • 06:00

Mnozí odborníci ji nazývají fénixem, který vstal z popela. Z temnoty kolem vás může nakonec vzejít to nejjasnější světlo. Vítejte u tématu: Terapie tmou. S čím vším nám může být nápomocná?

Ne každý si to umí představit. Nechat se zavřít někam, kde nejenže nebude mobil, dokonce tam kromě tmy nebude vůbec nic. Přesně tak totiž probíhá terapie tmou. Přesně tou tmou, ze které máme často strach. Ale proč vlastně?

Video se připravuje ...
Mysl a bolesti v těle spolu mnohdy souvisejí. „Má to tak téměř polovina mých pacientů,“ říká fyzioterapeutVIDEO 

Tma v nás evokuje pocit, že plně nevidíme všude, kam bychom rádi. Ovlivněni pak všemožnými horory dokonce vnímáme tmu jako tu část dne, kdy na nás za skříní čeká monstrum a pod postelí hejno pavouků. 

Přesto je podle odborníků tma tím, co má na naše tělo a hlavně mysl skvělé terapeutické účinky

Tma jako výraz nebezpečí

Skutečně máme tmu zakořeněnou jako něco, co nám může ublížit? Všechno špatné se přece odehrává ve tmě. Alespoň ve filmech. Tma je však pro náš život stejně důležitá jako světlo. To díky tmě jsme schopni spát a skutečně si odpočinout. Tma je jen druhou polovinou toho, co nazýváme jin a jang. 

Co od této terapie dostanu?

Terapie tmou je v dnešní době především jakési vypnutí sebe sama a odproštění se od všech rušivých elementů, jež ve svém životě takřka nepřetržitě máme. Ruku na srdce, kdo z vás jen tak na celý den odloží mobilní telefon, kdo z vás má čas se zamyslet nad zcela obyčejnými otázkami jako: „Jsem šťastný? Neměl bych zpomalit?“ A kdo z vás má vlastně třeba i na malý okamžik čas pouze sám pro sebe? 

Terapie tmou je tak mnohem víc, než jen bytím v místnosti, kde je tma. Díky ní jsme schopni plně rozvinout svůj myšlenkový potenciál a zamyslet se nad svým životem ze zcela jiné perspektivy. 

Potřebná regenerace

Pobytem ve tmě však také umožníte tělu, a jeho celému mechanismu, aby si odpočinulo, aby vyplo a aby věčně rozháraná psychika našla na malou chvilku potřebný klid. 

Skvělý anti-aging

Terapie tmou je také skvělou a účinnou formou, jak zpomalit proces stárnutí. Právě díky vypnutí a odproštění se od všeho, co zažíváme v každodenním životě, můžeme plně zrelaxovat nejen fyzické tělo, ale také svou mysl. Terapie tmou je totiž považována za určitý styl meditace, během níž se snažíme ustálit své myšlenky a být v tichosti sobě vlastní. Utišit svou mysl znamená nedovolit stresu, aby nás dále ovládal. 

Antioxidační účinky

Aby těch pozitiv nebylo málo, pobyt ve tmě působí jako skvělý antioxidant. Je to díky melatoninu, hormonu, který se produkuje ve tmě a který je zodpovědný za kvalitu našeho spánku. Jeho dostatek pak chrání naše tělo před řadou civilizačních chorob, ale také před mnoha psychickými obtížemi. Stačí se zamyslet nad tím, jak se vy sami cítíte po noci, kdy nejste schopni zabrat, ve srovnání s nocí, kdy spíte jak miminko. Právě ta druhá varianta je srovnatelná s účinky, které nám dává terapie tmou.

Terapie tmou s odborníkem

Terapie tmou vždy probíhá za přímé účasti odborníka. Právě ten určí, jak dlouho máte ve tmě setrvat. Absolvovat tento druh terapie bez předchozí domluvy s odborníkem se nedoporučuje. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.